Het hoofd van de Amerikaanse FCC spreekt dreigende taal naar Europa. Als de EU besluit om Starlink te weren, zal het enige alternatief uit China komen.
Het wederzijde discours tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten klinkt de laatste tijd niet meer zo vriendelijk. Brendan Carr, topman van de Federal Communications Commission (FCC), is niet de eerste Amerikaanse politicus die dreigende woorden richt naar de Europese Unie. Volgens Carr zou het onverstandig zijn van Europese landen om het Starlink-netwerk te weren, schrijft Financial Times.
De positie van Starlink in Europa staat onder druk. Het satellietnetwerk is al enkele jaren beschikbaar in Europa, maar beleidsmakers beginnen luidop de vraag te stellen of Starlink te vertrouwen is. Dat heeft voornamelijk te maken met wie de eigenaar van Starlink is, namelijk Elon Musk, CEO van het moederbedrijf SpaceX.
Bedreiging voor digitale soevereiniteit
Elon Musk is naast een goede vriend van Donald Trump een fervent en uitgesproken voorstander van het rechts-conservatieve kamp in Europa. Linkse en centrumpolitici beschouwen Starlink daarom als een potentiële dreiging van de digitale soevereiniteit van Europa. Een recente deal tussen Starlink en de Italiaanse overheid viel daarom niet in goede aarde, omdat het de ontwikkeling van Europese alternatieven in de weg staat.
lees ook
Amazon schiet Starlink-alternatief Project Kuiper de lucht in
Elon Musk is er daarentegen niet vies van om Starlink te gebruiken om politieke druk uit te oefenen in Europa. Zo dreigde hij er eind februari nog mee om het Starlink-netwerk uit te schakelen in Oekraïne om de beruchte mineralendeal met de Verenigde Staten te forceren. Musk trok dat dreigement later weer in. In door de oorlog getroffen gebieden biedt Starlink een waardevol alternatief als de telecominfrastructuur op land beschadigd is.
Boeman
Terug naar de uitspraken van Carr. De FCC-topman, die op een goed blaadje staat bij Musk, vindt dat de EU met Starlink een verkeerde vijand uitkiest. Hij verwijt de Unie een ‘anti-Amerikaanse’ en ‘protectionistische’ houding, wat in het verlengde van Trumps handelsoorlog met de hele wereld de pot is die de ketel verwijt.
lees ook
Trump-tarieven duwen pc-markt in onzekerheid
Volgens Carr zit de Europese Unie op dit moment vast tussen de Verenigde Staten en China, die de globale netwerkindustrie domineren. De EU denkt beter twee keer na aan wiens kant het wil staan, zegt Carr, want China is in de ogen van de Verenigde Staten de ‘boeman’. “Als je je zorgen maakt over Starlink, wacht dan maar op de versie van China, dan zal je je pas echt zorgen maken”, klinkt de duidelijke boodschap.
“Als Europa zijn eigen satellietconstellatie zou hebben, dan is dat geweldig, hoe meer hoe beter zelfs. Maar nu denk ik dat Europa een beetje klem zit tussen de VS en China. En het is tijd om te kiezen,” voegt Carr toe.
De Europese Unie probeert wel aan eigen alternatieven te werken. Het IRIS2-project staat op de planning en ook Eutelsat staat klaar om Starlink buiten te wippen. Waar de Verenigde Staten een punt hebben, is dat die projecten niet op één dag klaar zullen zijn.