Vanaf 1 november mogen Belgische consumenten vrij kiezen welke netwerkapparatuur ze gebruiken. De vrije modemkeuze gaat officieel in.
Het BIPT kondigde een jaar geleden de vrije modemkeuze aan en later deze week gaat het besluit officieel van kracht. Vrije modemkeuze houdt in dat je als eindgebruiker van het netwerk vrij kiest welke apparatuur je wil gebruiken. Het BIPT wil het consumenten hiermee eenvoudiger maken om van operator te veranderen en concurrentie in de sector stimuleren.
In de praktijk dient eerst een netwerkaansluitpunt (NTP) bepaald te worden vanaf waar de eindgebruik zeggenschap krijgt over de apparatuur. Voor aansluitingen op een kopernetwerk en glasvezelnetwerk, kan men de locatie van het netwerkaansluitpunt voorstellen als de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt. Voor een aansluiting op een coaxnetwerk is dit de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten.
Vrijheid en keuze
Een van de belangrijkste argumenten om de vrije modemkeuze in te voeren, is om consumenten meer vrijheid en keuze te bieden over welke modem ze gebruiken. Je bent nu niet langer verplicht om bij het aansluiten van een nieuw telecomabonnement de modem van je provider erbij te nemen. De wetgeving dient ook concurrentie tussen operatoren en fabrikanten van netwerkapparatuur te stimuleren.
Er zijn nog bijkomende voordelen mogelijk. Op lange termijn kan de aankoop van een router of modem goedkoper uitvallen dan één te moeten huren van een provider. Dit geeft de gebruiker ook meer controle over het apparatuur, al draag je nu wel zelf de verantwoordelijkheid voor het updaten en beveiligen van de router. Vrije modemkeuze moet tenslotte ook het weggooien van operationele netwerkapparatuur verminderen.
Belgische operatoren hebben zich neergelegd bij het besluit, maar niet zonder slag of stoot. Onder meer Orange trok naar de rechtbank tegen de vrije modemkeuze, maar het beroep werd weggewuifd. Hou er rekening mee dat operatoren geen technische ondersteuning zullen bieden voor klanten die eigen modems gebruiken.
België is niet het eerste land dat de keuzemogelijkheid bij de eindgebruiker legt. Vrije modemkeuze bestaat al enkele jaren in de Europese Unie op basis van de Netneutraliteitsverordening. Met de invoering volgt België het voorbeeld van Finland, Duitsland, Italië en Nederland, die al eerder beslisten om vrije modemkeuze in te voeren.