Google lanceert Agent2Agent: onderonsje tussen AI-agenten

Google lanceert Agent2Agent: onderonsje tussen AI-agenten

Google lanceert het nieuwe Agent2Agent-protocol waarmee AI-agenten met elkaar kunnen communiceren, veilig informatie uitwisselen en acties uitvoeren.

Google lanceert een open protocol, Agent2Agent (A2A), waarbij AI-agenten met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Het A2A-protocol is ontworpen om de interoperabiliteit van autonome AI-systemen binnen bedrijfsomgevingen te verbeteren. Volgens Google Cloud kunnen AI-agenten dankzij het protocol veilig informatie uitwisselen, taken coördineren en samenwerken aan workflows, ongeacht het onderliggende framework waarin ze gebouwd zijn.

AI-onderonsje

AI-agenten worden steeds vaker ingezet om bedrijfsprocessen te automatiseren. Ze kunnen taken uitvoeren zoals bestellingen beheren, klantenservicemedewerkers ondersteunen of supply chain-processen verbeteren. In de praktijk opereren deze agenten vaak binnen gescheiden systemen of applicaties, wat samenwerking bemoeilijkt.

Met het A2A-protocol wil Google Cloud die barrières wegnemen. Het protocol maakt gebruik van bestaande standaarden zoals HTTP, SSE en JSON-RPC en biedt ondersteuning voor authenticatie op bedrijfsniveau. Het is modaliteit-agnostisch en ontworpen om zowel snelle als langdurige taken te ondersteunen.

lees ook

Google beëindigt cloud-exclusiviteit voor Gemini en Agentspace

“We geloven dat het A2A-framework aanzienlijke waarde zal toevoegen voor klanten, wiens AI-agenten nu in staat zullen zijn om in hun volledige bedrijfsapplicatiedomein te werken”, aldus Google in de aankondiging.

Google werkte samen met meer dan 50 technologie- en servicepartners aan het protocol, waaronder Atlassian, SAP, Salesforce, PayPal, Box, Workday, Accenture en Deloitte. Het protocol wordt als open source aangeboden en moet later dit jaar productieklaar zijn.

Taakverdeling

In de praktijk maakt A2A een duidelijke taakverdeling tussen ‘client’- en ‘remote’-agenten mogelijk. Een client-agent formuleert een taak, terwijl een remote-agent die uitvoert. Via het protocol wisselen agenten informatie uit over hun capaciteiten, voortgang en de resultaten van uitgevoerde opdrachten. Die resultaten worden binnen het protocol vastgelegd als ‘artefacten’.

Een voorbeeld van een toepassing is het wervingsproces voor software-ingenieurs. Een AI-agent kan via A2A samenwerken met andere gespecialiseerde agenten om geschikte kandidaten te zoeken, interviews te plannen en achtergrondcontroles te coördineren, allemaal via één interface.