Sharp ePaper review: het staat op papier 

sharp epaper
oplus_1048576

Wil je een digitaal scherm combineren met de charme van een papieren poster? Het Sharp ePaper-scherm helpt je besparen op je energiefactuur. 

Wat krijg je als je een digitaal scherm kruist met een papieren poster? Sharp geeft je het antwoord op die vraag. Het nieuwe ePaper-scherm, aangekondigd in de herfst van 2024, tracht de charme van een papieren poster in een digitaal jasje te stoppen. Het scherm moet het gebruiksgemak van een digitaal scherm bieden, maar dan zonder het hoge energieverbruik.  

A4 of A3 

Het ePaper-scherm is verkrijgbaar in twee versies: 13 inch of 25 inch. Die afmetingen zijn niet toevallig gekozen. De 13 inch versie komt (ongeveer) overeen met een A4-blad, terwijl 25 inch de afmetingen van A3 evenaart. Wij gingen aan de slag met de A4-versie, die als een tablet in je handen past. Binnenkort zijn er nog grotere formaten beschikbaar, tot A0.

Het witte plastic frame ziet er een beetje goedkoop uit. Een ongelukkige valpartij, als onderdeel van onze uitgebreide testprocedure, resulteerde in nauwelijks zichtbare schrammen en het scherm bleef intact, dus met de stevigheid van het frame zit het wel snor. De VESA-standaard wordt ondersteund om het scherm aan een muur te monteren en Sharp voorziet je van de nodige vijsjes. We hadden graag een voetstuk gehad om het scherm stabiel op een tafel te plaatsen: dat zou de kans op ongelukkige valpartijen reduceren. 

Digitaal papier 

Hoe het ePaper-scherm content weergeeft, is vrij uniek. Het scherm weerkaatst het omgevingslicht. De hoeveelheid licht in een ruimte lijkt geen directe impact te hebben op hoe de content op het scherm verschijnt. Zowel bij fel als weinig licht is de content goed zichtbaar vanuit verschillende hoeken. Omdat het scherm gebruikt maakt van omgevingslicht, heeft het geen stroom nodig om actief te blijven. Enkel en alleen bij het veranderen van het beeld komt er stroom aan te pas. 

Van ver ziet de beeldkwaliteit er uitstekend uit. Het beeld is vrij van flikkeringen om het poster-effect na te bootsen en je ogen rust te gunnen. Hou je het scherm dicht bij je ogen, dan zie je meer ruis en komen bepaalde kleuren er niet helemaal goed uit, zoals het prachtige lichtblauw in het ITdaily-logo. Dit scherm is bedoeld voor ‘statische’ content die maar één keer per week of zelfs minder hoeft te veranderen.  

Wil je het meest haarscherpe, kleurrijke en dynamische beeld, dan trek je beter de geldbuidel open voor een professionele digitale signage-oplossing. Hoeft de inhoud op het scherm niet al te vaak te veranderen, dan biedt ePaper een veel energiezuinigere oplossing. 

Software & instellingen 

Een beeld op het scherm zetten doe je via het bijhorende softwarepakket ePaper Settings (zie afbeelding). Met dit programma kan je ook algemene instellingen en beveiliging aanpassen. Let op: nu dien je het scherm wel van stroom te voorzien. Er zijn twee USB-C-poorten in het frame verwerkt: één voor een stroomkabel en één om het scherm te verbinden met je laptop. Draadloos verbinden via bluetooth is eveneens mogelijk. 

epaper settings

Je uploadt eerst een beeld naar de software. De ondersteunde formats zijn JPG, JPEG, PNG of BMP. Je kan kiezen tussen een landschaps- (horizontaal) of een portretstand (verticaal). Respecteer daarbij de originele afmetingen van de afbeelding. Een horizontaal beeld in portretstand projecteren zal logischerwijs in een ‘uitgerokken’ effect resulteren. Hoe dichter de resolutie van het beeld aanleunt tegen de native resolutie van het scherm (1.600 x 1.200 of 3.200 x 1.800), hoe hoger de kwaliteit van de projectie.  

Na een spectaculaire lichtshow van een tiental seconden is het beeld overgezet op het scherm. Nu kan je het scherm losmaken van de stroom tot je de inhoud opnieuw gaat vervangen.  

Goed voor je energiefactuur 

Het Sharp ePaper-display heeft twee grote troeven: het gebruiksgemak en de energiezuinigheid. Het scherm is zeer eenvoudig in gebruik. De software om beelden te wisselen wijst zichzelf uit en eens je een beeld op het scherm hebt gezet, hoef je er niet meer naar te kijken. Dat het scherm wekenlang actief blijft zonder stroom nodig te hebben, komt je energiefactuur alleen maar ten goede. 

Je moet het scherm wel op de juiste manier gebruiken. Voor de prijs van 999 euro (excl. btw) krijg je zeker niet het scherm met de meest haarfijne beeldkwaliteit. Je bent beperkt tot statisch beeld. Wil je tijdens een presentatie uitpakken met flitsende visuals, dan is de ePaper niet voor jou bestemd.  

Situaties waarin het scherm wel tot zijn recht komt, is voor het weergeven van prijslijsten, menukaarten en andere content die af en toe eens wordt opgefrist, maar niet voortdurend hoeft te veranderen. In die context helpt het scherm je niet alleen energie, maar ook papier dat je zou verspillen aan het afdrukken van posters te besparen.  

Sharp ePaper – verkrijgbaar vanaf 999 euro (13”) of 1.550 euro (25”) excl. btw – 3 jaar garantie 

.pro’s

  • A4-formaat (of A3)
  • Degelijke resolutie zonder flikkeringen
  • Werkt zonder stroom
  • Eenvoudige software

.contra’s

  • Doffe kleuren
  • Prijzig
  • Voetstuk zou handig zijn