Oppo keert eindelijk terug naar het premium-segment met de lancering van de Oppo Find X8 Pro in Europa. Was de Find X5 nog de koning van de nacht, dan is dit exemplaar de keizer van de zoom. Oppo bouwt een uitermate interessante smartphone, maar moet wat software betreft nog enkele lessen leren.
De Oppo Find X8 Pro (1.149 euro incl. btw) ligt in de Europese winkelrekken. Het was ongeveer drie jaar geleden dat Oppo nog een high-end smartphone in de markt heeft gezet bij ons. De Oppo Find X5 Pro was in 2022 één van de interessantste toestellen op de markt, maar een patentdispuut met Nokia zorgde ervoor dat de aanvoer van nieuwe toestellen opdroogde. Intussen hebben de betrokken partijen hun ruzie bijgelegd en houdt Oppo belofte: de Chinese fabrikant is weer helemaal terug.
De Oppo Find X8 Pro is daarom een belangrijk toestel. Na drie jaar afwezigheid in het premiumsegment moet de fabrikant bewijzen dat hij nog mee bokst op het allerhoogste niveau. Niet alleen moet de Find X8 even goed zijn als de knapste smartphones van het moment, Oppo moet aspirant-klanten ook een reden geven om voor een Find te kiezen, en niet voor een Galaxy of een Pixel.
Dat lukt, en met glans. De Oppo Find X8 Pro is een mooie en stevige smartphone, met een uitstekende batterij en vooral een adembenemende cameramodule. Die combineert kwaliteitsvolle sensoren, optische lenzen en AI tot een geheel dat verbluft. Toch is niet alles perfect: een ongeziene berg bloatware bezoedelt het toestel nodeloos. We beginnen bij de buitenkant en de prestaties, bekijken dan de belangrijkste minpunten, en eindigen bij de camera’s van Oppo want die maken vrijwel alle minpunten goed.
Buitenkant
De Oppo Find X8 Pro is een smartphone met een 6,78 inch-schermdiagonaal en een mooi oled-scherm met 1.264 x 2.780 pixels. De maximale helderheid die wij kunnen meten is 1.165 nits, al moet het display pieken tot 1.600 nits onder fel zonlicht. Aan de voorzijde ziet de smartphone eruit zoals de meeste toestellen, met dunnen schermranden en een klein gaatje bovenaan waar de selfiecamera zit.
Aan de zijkant vinden we een slider waarmee je kan wisselen tussen geluid, trillen en stilte. Deze functionaliteit heeft Oppo rechtstreeks van dochterbedrijf OnePlus overgenomen. Rechts vinden we naast de aan-uitknop en de volumeknop een haptische toets. Die kan je gebruiken om foto’s te nemen, of je kan er over schuiven om in- en uit te zoomen. De knop is leuk maar niet noodzakelijk. Wij zien er een meerwaarde in, een (linkshandige) collega drukte er constant per ongeluk op.
Oppo stopt vier camera’s in een gigantisch eiland achteraan. Zo’n grote camera-eilanden zijn om de één of andere reden de norm geworden, en de implementatie van Oppo is netjes. De achterzijde van het toestel is verder uit een soort mat geborsteld glas vervaardigd, dat mooi oogt en zacht aanvoelt.
Zowel het scherm als het glas aan de achterzijde zijn van Gorilla Glass 7i vervaardigd en kunnen tegen een stootje. Oppo voorziet een IP68-certificaat voor stof en water. We lieten het toestel al enkele malen geheel intentioneel als onderdeel van ons grondig testproces uit onze broekzak schuiven, en tot nader order heeft de telefoon geen schrammetje.
Onconventionele processor
Oppo bouwt het binnenwerk rond een MediaTek Dimensity 9400-SoC. Voor een toestel in deze prijsklasse is de keuze voor MediaTek boven Qualcomm niet conventioneel. MediaTek heeft echter wel grote sprongen gemaakt wat de kwaliteit van zijn CPU’s betreft. De Dimensity-SoC krijgt een royale 16 GB RAM mee en het interne geheugen heeft een capaciteit van 512 GB.
De Dimensity 9400 is een capabele processor, maar de Qualcomm Snapdragon 8 Elite is beter. Dat is duidelijk uit de vergelijking met de OnePlus 13, waar het dochterbedrijf van Oppo wel voor Qualcomm heeft gekozen.
De Tensor G4 in de Pixel Pro XL heeft een minder krachtige CPU, de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 in de Samsung Galaxy S24 Ultra komt in de buurt. Xiaomi kiest in de 14T Pro ook voor een Dimensity-chip van MediaTek, maar integreert een exemplaar uit een lagere klasse met de Dimensity 9300+. Die is vanzelfsprekend minder snel.
De chipkeuze maakt de Oppo Find X8 Pro niet het snelste paard uit de stal, maar de cijfers tonen dat de CPU absoluut competitief is. Alle toestellen in deze vergelijking voelen bliksemsnel aan in dagelijks gebruik.
Grafisch heeft MediaTek grote sprongen gemaakt. Traditioneel kon de ingebouwde Mali-GPU van MediaTek-SOC’s niet tippen aan de Adreno-GPU’s van Qualcomm. In de Dimensity 9400 zit echter een Immortalis-G925 en die speelt mee op het niveau van de Adreno 830 in de Snapdragon 8 Elite. De oudere Adreno in de Snapdragon 8 Gen 3 doet het iets minder goed, en de GPU van Google kan niet meespelen.
De tests wijzen uit dat Oppo een krachtig hart heeft gekozen voor de Find X8 Pro, met zowel grafische als traditionele capaciteiten. Dat zien we voor een stuk terug in tests van productiviteit op de telefoon.
Hier speelt echter meer dan de SoC alleen. Samsung haalt hoge scores omwille van het bliksemsnelle opslaggeheugen in de Galaxy S24 Ultra. De Oppo Find X8 Pro is steeds competitief.
Uit de benchmarks blijkt dat de keuze voor MediaTek boven Qualcomm absoluut geen nadeel is. In de artificiële tests zal Oppo niet gekroond worden tot ultieme prestatiekoning, maar in feite gaat het om een snelheidsrace in de marge. Deze smartphone is meer dan snel genoeg om alle workloads te slikken die je ernaar toe gooit. Denk daarmee aan productiviteit, foto- en videobewerking onderweg, en zelfs spelletjes spelen.
Uithoudingsvermogen
Ook het uithoudingsvermogen van de telefoon is best goed. Oppo stopt een grote 5.910 mAh-batterij onder de motorkap, en die gebruikt de Dimensity 9400 in de Oppo Find X8 Pro met een redelijke zuinigheid. Zeker wanneer je zware workloads draait, zoals de Performance-test van onze benchmarksuite, houdt de telefoon het lang uit.
De lichte videotest put de smartphone dan weer iets sneller uit dan de concurrentie en dat is verrassend. We stellen vast dat de Oppo Find X8 Pro zuinig is bij zwaar werk, maar iets minder efficiënt presteert bij lichtere workloads.
Kijken we naar dagelijks gebruik, dan stellen we vast dat de smartphone wel heel efficiënt werkt op stand-by. Bij licht gebruik (een beetje surfen, WhatsApp, telefoneren, en wat fotografie) gaat het toestel twee dagen mee zonder bijladen. In de broekzak verbruikt de Oppo Find X8 Pro met andere woorden heel weinig energie.
Opladen: nodeloze soep
Wat bijtanken betreft, moeten we een genuanceerd verhaal vertellen. In onderstaande grafiek stoppen we de resultaten van de Oppo Find X8 Pro twee keer: één keer wanneer we bijladen met een SuperVooc-lader, en één keer met USB Power Delivery.
Die beste cijfers meten we wanneer we de Oppo Find X8 Pro bijladen met een 80 watt-SuperVooc-lader. SuperVooc is een technologie exclusief voor Oppo en OnePlus, maar een dergelijke lader zit niet in de doos. Je zou er ééntje moeten bijkopen, om tot een maximale laadsnelheid te komen. Alleen: de belofte van 80 watt wordt op dit moment niet ingelost. We meten eerder rond de 60. Oppo is op de hoogte van dat probleem, maar gaf nog geen verklaring.
De Find X8 Pro is ook compatibel met USB Type-C Power Delivery, maar niet aan 80 watt. In dat geval laadt het toestel aan iets minder dan 60 watt. Dat is een significant theoretisch verschil met SuperVooc, maar omdat Oppo de 80 watt-belofte daar op dit moment niet kan inlossen, is de impact op de laadtijd niet zo groot. Om van leeg naar halfvol te gaan, heb je drie minuten extra nodig. Wanneer je het hele toestel wil bijladen, laat de meerwaarde van een extra lader zich iets meer voelen.
Hier slaat Oppo de bal toch een beetje mis. De fabrikant kiest voor het eerst voor een andere batterijtechnologie, maar lijkt daar bij lancering toch nog een beetje mee te worstelen. Om te beginnen is het spijtig dat Oppo 80 watt enkel met een eigen lader wil bieden, die dan nog eens niet in de doos zit. Andere merken zoals Motorola en Xiaomi voorzien wel gewoon hoge laadsnelheden via de universele Power Delivery-standaard, dus waarom Oppo (en OnePlus) niet?
Daar komt dan nog bij dat de eigen standaard op dit moment niet naar behoren werkt. Je investeert in 80 watt, maar die piek wordt op geen enkel moment tijdens het oplaadproces gehaald. Voor een smartphone in deze prijsklasse, is dat spijtig. Kies toch gewoon voor Power Delivery, Oppo.
Dat gezegd zijnde: zelfs met het gepruts van Oppo rond de laders, tank je de immense 5.910 mAh-batterij best snel vol. De telefoon ondersteunt ook draadloos opladen, en wel aan maximaal 50 watt. Laat het dus geen dealbreaker zijn, maar investeer op dit moment niet in een bijkomende SuperVooc-lader.
Agressief met achtergrondactiviteit
Op naar de software dan. Oppo installeert ColorOS 15 (en dus Android 15) op dit toestel en belooft vijf jaar aan OS- en zes jaar aan security-updates. Dat is best lang, al doen Google en Samsung voor hun high-end-toestellen met zeven jaar net iets beter.
ColorOS is een prima Android-schil die consequent vlot draait. Veel hoeven we hier niet over te zeggen, op één grote frustratie na. Oppo probeert het batterijleven van je smartphone nog verder te rekken door achtergrondactiviteit van apps agressief te onderdrukken.
ColorOS is helaas té agressief is. Wanneer het besturingssysteem de achtergrondactiviteit van een app onderdrukt, verliest die app ook connectiviteit. Die connectiviteit komt niet altijd terug wanneer je de app opnieuw naar de voorgrond roept. Zo denken applicaties soms onterecht dat de telefoon niet meer verbonden is met het internet, of is Spotify de verbinding met je oortjes vergeten. De app herstarten lost het probleem onmiddellijk op, maar belet het niet van terug te komen.
Oplosbaar probleem
Apps waarvan je verwacht dat ze de draad onmiddellijk oppikken wanneer je ze opent, en die daarmee vertrouwen op een connectie met het internet of een extern toestel, ondervinden het vaakst problemen. Denk aan vervoers-apps (zoals Donkey en BlueBike, die internet en Bluetooth gebruiken), of muziek-apps (Zoals Spotify, wanneer je het met draadloze oortjes gebruikt).
Een permanente oplossing is gelukkig ook beschikbaar. Ga naar App Info, kies Accuverbruik en vink Achtergrondactiviteit toestaan aan. Daarmee doet de bug zich niet meer voor, maar daar staat tegenover dat je soms een onterechte melding krijgt van ColorOS omdat een app zogezegd veel energie verbruikt op de achtergrond. Dit euvel irriteert ons al sinds de Find X5 Pro en het is teleurstellend om te zien dat Oppo het niet heeft opgelost.
Nieuw niveau van bloatware
Helaas pompt Oppo deze premium-telefoon vol met tonnen bloatware. De voorgeïnstalleerde apps zijn zelfs naar bloatware-normen ronduit vreselijk. Zo vinden we Temu op het toestel: een webwinkel uit China gespecialiseerd in het verschepen van planeet-vernietigende rommel aan bodemprijzen, en vergaren van klantendata. Miravia blijkt een gelijkaardige app maar dan uit Spanje, dus het is onduidelijk wat die op ons toestel doet.
Nog vager wordt het wanneer we op Autodoc klikken. Die app ziet eruit als een tool om de gezondheid van ons toestel in de gaten te houden. Bij lancering moeten we meteen een heleboel verregaande toestemmingen geven (of, idealiter, weigeren). Pas dan zien we wat Autodoc echt is: een vreemde tool om auto-onderdelen zoals carburators te bestellen, met daarover een laagje van gamificatie. De lijst van ongevraagd geïnstalleerde apps is te lang om ze allemaal op te sommen, maar een app die als enige functie heeft om je scherm te vergrendelen, verdient toch ook nog vermelding.
Uw journalist reviewt al meer dan een decennium op consequente basis smartphones, en ergert zich al even lang aan bloatware. Wat Oppo met de Find X8 Pro doet, tart echter alle verbeelding en tilt het probleem naar een nieuw niveau. Koop je dit toestel, begin dan vooraleerst met alle degoutante Chinese datavergarende rommel-apps van je toestel te verwijderen. Voor 1.149 euro, zou dat niet je prioriteit mogen zijn. We informeerden bij Oppo naar de motivatie om zoveel bloatware te integreren, en vroegen specifiek een verklaring voor de Autodoc-app, maar kregen nog geen antwoord.
Camera’s
We slaan, maar we zalven ook. Na de terechte uitbrander voor de bloatware, halen we de loftrompet boven. De cameramodule op de Oppo Find X8 Pro is fenomenaal. We zijn zowaar nog eens onder de indruk van de capaciteiten van dit toestel.
Oppo voorziet vier lenzen, telkens voorzien van een evenwaardige 50 MP-sensor. We krijgen een breedhoekcamera, een hoofdcamera, een periscoop-telefotocamera met drie keer optische zoom, en een gelijkaardige periscoopcamera met zes keer optische zoom. Alle camera’s behalve de breedhoek zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. Oppo werkt voor de camera samen met Hasselblad en vergelijkt iedere lens met een specifieke Hasselblad-camera, maar dat is niet belangrijk of relevant tenzij je een gepassioneerd Hasselblad-fan bent.
De cameraselectie brengt een breed scala aan mogelijkheden met zich mee. Zo hebben de verschillende lenzen andere brandpuntafstanden. De 3X-lens brengt de wereld in beeld zoals je die ziet, en staat garant voor professioneel ogende portretfoto’s. Met de 6X-lens kan je uiteraard meer inzoomen, maar je kan eenzelfde persoon ook in beeld brengen met een andere verhouding tussen voorgrond en achtergrond. De mogelijkheden zijn fantastisch voor portretfotografie, of gewoon om de omgeving vast te leggen zoals je dat voor ogen hebt.
Omdat Oppo een degelijke sensor achter iedere lens stopt, voelen we ons echt vrij om te kiezen welke camera het best bij onze visie past. Alle camera’s werken uitstekend overdag en ’s nachts, en er zit geen stinker met een 8 MP-sensor bij die je in de praktijk links laat liggen.
Foto’s zijn goed en helder in alle lichtomstandigheden. Kiest Oppo ervoor om zijn algoritmes los te laten op nachtfoto’s, dan resulteert dat in mooie en realistisch belichte kiekjes. Van excessieve overbelichting, waar smartphones vaak aan zondigen, is geen sprake. Klik zeker op de beelden hierboven, en alle foto’s ter illustratie van de zoom hieronder, om ze in volledige kwaliteit te zien.
Zoomen
En dan moeten we nog zoomen. Zoals gezegd kan je tot 6X aan de slag met de optische zoom. Tussen 1X, 3X en 6X werkt Oppo vanzelfsprekend met een hybride digitale zoom maar dat stoort niet: het is niet zo dat de kwaliteit zichtbaar verandert wanneer je tussen optisch en digitaal wisselt.
De limiet ligt echter niet op 6X. Je kan tot factor 120 inzoomen. Tot ongeveer 20X ziet alles er heel normaal uit, zelfs ’s nachts. Richting de 60X beginnen de achterliggende AI-algoritmes een grotere rol te spelen. Vanaf 60X zit je officieel in AI-gestuurde zoom.
De resultaten zijn waanzinnig. De AI klaart vage foto’s bijzonder goed op. Wanneer je erg stevig bent ingezoomd, is dat zichtbaar. De foto’s verliezen wat realisme en beginnen soms op een schilderij of tekening te lijken. Details gaan onvermijdelijk verloren wanneer je 80 keer probeert in te zoomen met een smartphone in je losse hand, dus texturen worden onrealistisch egaal.
Met de informatie die de camera wel kan vastleggen, maken de algoritmes echter scherpe beelden. Denk niet dat de AI zaken verzint: wat je ziet, is misschien wat detail kwijt, maar klopt wel degelijk. Zo zoomden we in op een kerkklok (die we met het blote oog niet konden lezen), en zagen we tot de maximale zoom van 120X de wijzers correct staan.
De tandem van de door Oppo ontwikkelde AI-algoritmen, de optische zoomcapaciteiten en de uitstekende 50 MP-sensor openen de deur naar nieuwe capaciteiten. Vroeger moest je worstelen om met je smartphone vast te leggen wat je oog kan zien, vandaag brengt de Oppo Find X8 Pro in beeld wat je met het blote oog zelfs niet kan waarnemen.
De Oppo Find X8 Pro is een telescoop in de palm van je hand. De capaciteiten zijn soms zelfs wat griezelig: je kan zoomen en kijken naar zaken of mensen die dat niet zouden verwachten. 120X-foto’s zal je niet meteen inkaderen, maar wat is het verslavend om te kijken wat het toestel met zo’n zoomfactor nog kan zien.
Dit is dé reden om de Oppo Find X8 Pro te kopen. Bloatware en laadperikelen zijn onmiddellijk vergeven. De vier camera’s maken ongeremde mobiele fotografie mogelijk. De verschillende lenzen zijn een absolute meerwaarde, ook wanneer zoomen niet je prioriteit is, zoals bij portretfoto’s. Het zoomen wordt uiteraard een beetje een gimmick vanaf een bepaald punt, maar tot en met factor 40 ongeveer, zijn de resultaten gewoon goed. Ook wat video betreft kan je trouwens flink inzoomen zonder kwaliteitsverlies.
Andere AI-tools
Oppo heeft nog enkele andere AI-capaciteiten voorzien voor fotobewerking achteraf. Die vind je via de Foto’s-App. Via de AI-editor kan je bijvoorbeeld mensen van foto’s verwijderen. Nieuw aan deze telefoon is de mogelijkheid om reflecties uit ramen automatisch weg te nemen. De resultaten voor al die functies zijn wisselvallig. Soms lukt het erg goed, soms (bijvoorbeeld bij erg grote reflecties) wat minder.
Voor sommige bewerkingen moet Oppo je foto uploaden naar de cloud. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de verwijdering van reflectie. De fabrikant is er transparant over wanneer dit nodig is, zodat je zelf kan kiezen of je het wil.
Verdict
De Oppo Find X8 Pro toont niet alleen dat Oppo kan meespelen in de hoogste klasse, maar ook dat de fabrikant een unieke bijdrage kan leveren. De Find X8 Pro is meer dan gewoon een goede telefoon. De cameramodule en integratie met AI maakt zaken mogelijk die tot voorkort simpelweg niet realistisch waren. Deze smartphone kan iets dat Samsung, Google, Xiaomi en anderen op dit moment niet kunnen beantwoorden.
Los van de camera’s is de Oppo Find X8 Pro een heel goede telefoon. De bouwkwaliteit is stevig, het scherm is mooi en de prestaties zijn meer dan voldoende. De Dimensity-processor is zeker geen handicap en hoewel de telefoon misschien niet de allerhoogste scores haalt in de benchmarks, zal je daar in dagelijks gebruik niets van merken.
Hetzelfde geldt voor de batterij en het laden. Daar zijn enkele terechte opmerkingen te maken, maar de impact op de gebruikservaring is klein. Een stevig minpunt is de bloatware: wat jammer dat Oppo zijn eigen toestel zo prostitueert als reclamebord voor ongewenste rommel. Gelukkig kan je alle ongevraagde apps vlot verwijderen. De agressieve batterij-optimalisatie van ColorOS 15 vinden we al bij al het grootste probleem.
De Oppo Find X8 Pro is dus niet perfect, maar zowat alle minpuntjes kan je ofwel zelf mitigeren, ofwel negeren. Zoek je een toestel dat fotografie centraal stelt, dan is de Oppo Find X8 Pro op dit moment de interessantste keuze. De selectie van camera’s en lenzen kent zijn gelijke niet.
Oppo Find X8 Pro – 1.149 euro incl. btw. 5 jaar Android-updates, 6 jaar beveiligingsupdates.
.pro’s
- Vier evenwaardige complementaire camera’s
- Fotokwaliteit in alle lichtomstandigheden
- Uitzonderlijke AI-zoom
- Prestaties
- Batterijleven
- Notificatie-slider
- Schermkwaliteit
.contra’s
- Bloatware
- Bloatware
- Bloatware
- Te agressieve onderdrukking van apps op achtergrond
- Geen duidelijke oplaadstandaard