Nothing is met trots een buitenbeentje in de smartphonemarkt. De Nothing 3a bevat veel interessante elementen, maar zou een totale stijlbreuk zijn in een bedrijfsomgeving.
We beginnen met een rondvraag: heeft iemand binnen je een bedrijf een smartphone van Nothing? De kans lijkt ons klein. Nothing is een nieuwe speler in de smartphonemarkt. Het Britse bedrijf zag pas in 2020 het levenslicht en is een project van Carl Pei, één van de medeoprichters het inmiddels wel goed ingeburgerde OnePlus.
Nothing moet dus nog volop naam en faam maken onder smartphonegebruikers, maar de telefoon is inmiddels wel al aan de derde generatie toe. Het merk wil zich onderscheiden door de klassieke ingrediënten van een smartphone in een creatief jasje te stoppen. De Nothing 3a is onze eerste kennismaking.
Origineel ontwerp
De Nothing 3a ziet er op het eerste zicht als een doodgewone smartphone uit. Het toestel valt met een schermdiagonaal van 6,77 inch niet klein uit. De plastic behuizing geeft weg dat je met een budgetvriendelijk toestel te maken hebt (349 euro incl. btw) en ook de IP64-rating roept bedenkingen op bij de levensduur.
Het toestel bevat enkele creatieve designelementen. De achterwand is transparant, al zit er nog een beschermende plaat tussen de behuizing en het binnenwerk van het toestel. Nog een unieke toets, waar we minder van fan zijn, is de Essential Key die je naar de Essential Space leidt: een stukje bloatware. De plaatsing onder de aan/uit-knop zorgt ervoor dat je voortdurend op de verkeerde toets duwt.
Nothing drukt zijn eigen stempel op Android met het Nothing OS 3.0. De sobere zwart-witte themakleur voor widgets en pictogrammen kan ons bekoren. In de bediening legt Nothing eigen accenten en dat gaat gepaard met een leercurve. Zo hebben we na enkele weken testen nog steeds niet kunnen uitvogelen hoe we bijvoorbeeld alle openstaande apps kunnen weergeven en afsluiten, waar dit bij andere Android-versies vaak met een simpele toets kan.

Lichtshow
Nothing gaat helemaal los met de Glyph-interface. Rond het cameraeiland zijn drie lichtgevende strips geplaatst die je kan laten oplichten als je gebeld wordt of een bericht binnenkrijgt. Via de instellingen bepaal je hoe fel het licht mag zijn en aan welke acties je welke lichtcombinaties wil koppelen. Origineel gevonden, maar ook niet meer dan een gimmick.
Beeld
Voor zijn kostprijs van 349 euro biedt de Nothing 3a zeer degelijke beeldspecificaties. Je krijgt een amoled-scherm met een resolutie van 1.080 x 2.392 pixels en een verversingsgraad tot 120 Hz. We meten een piekhelderheid van 895 nits, wat niet uitzonderlijk hoog is, maar het toestel leesbaar houdt tijdens zonnige dagen.
Prestaties
CPU
De kostprijs in gedachten houdend, moet je realistische verwachtingen hebben van de processor. Nothing stopt een Qualcomm Snapdragon 7s in dit toestel. Die is snel genoeg voor de doorsnee toepassingen waarvoor je deze smartphone zal gebruiken. In dagelijks gebruik draait het toestel vlot en kunnen we het niet op haperingen betrappen.
De processor is echter geen prestatiebom, zoals benchmarks duidelijk maken. De Google Pixel 9a en Oppo Reno 13 Pro zitten in een hogere prijsklasse en het is niet meer dan normaal dat ze betere prestaties kunnen leveren. De Motorola Thinkphone 25 en Nord 4 vallen meer binnen dezelfde prijscategorie en scoren gelijkaardig.

GPU
Dit trekt zich door naar de GPU. De Adreno 710 is opnieuw gemaakt om adequate prestaties te leveren bij eenvoudige toepassingen, maar is geen krachtpatser. De Nothing 3a zit op de grens van wat ‘werkbaar’ is voor het spelen van games. Spelletjes draaien zonder haperingen, zolang er niet te veel tegelijkertijd op het scherm gebeurt en je weg blijft van zwaardere 3D-games.

Geen zakelijk DNA
Het zakelijke cliënteel is niet de beoogde doelgroep en dat laat zich zien als we zakelijke toepassingen simuleren. De Nothing 3a is de slechtste van de klas en kan zich niet helemaal schuilen achter de processor. Het verschil met de Motorola Thinkphone 25, die wel vanuit een puur professioneel oogpunt ontworpen is, zet dit in de verf. Die heeft niet meer rekenkracht aan boord, maar zet de beschikbare middelen optimaal in bij zakelijk gebruik.

Batterij
De Nothing 3a blijkt over een uitstekende conditie te beschikken. De batterij overbrugt moeiteloos een dag bij gemiddeld gebruik en bij licht gebruik is zelfs twee dagen niet onrealistisch. Ook in twee tests waar we de batterij onder constante belasting zetten, scoort de Nothing 3a goede punten. Enkel de Pixel 9a doet het net beter.

Opladen
Nothing adverteert een oplaadcapaciteit van 50 W, maar in de praktijk komen we niet hoger dan 35 W. Een sluitende verklaring hebben we niet, aangezien Nothing de Power Delivery-standaard ondersteunt. Aan die feitelijke capaciteit meten we nog steeds degelijke laadtijden, maar in theorie zou dit dus sneller moeten kunnen. Draadloos laden is niet mogelijk en zou eerder uitzonderlijk zijn in deze prijsklasse.

Camera’s
Voor de camera’s moeten we opnieuw realistische verwachtingen hebben: met een budgettelefoon ga je geen fotoprijzen winnen. De meeste budgettelefoons beschikken vandaag wel over een degelijke hoofdcamera en dat is voor de Nothing 3a niet anders. De 50 MP hoofdcamera (f/1.9) maakt goede beelden. De resultaten zijn ook bij kunstmatig licht beter dan verwacht.
De 50 MP telefotocamera (f/2.0) klinkt op papier straf voor een telefoon van 350 euro, maar zal je in de praktijk niet omverblazen. De optische zoom is begrensd op 2x en digitaal zoom je tot 4x in zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Ga je daar voorbij, dan valt de zoom snel door de mand. Dat gezegd zijnde, zijn er maar weinig budgettelefoons die zover kunnen inzoomen zonder dat je de pixels kan tellen.

















De 8 MP groothoekcamera (f/2.2) sluit de rij. Fabrikanten stoppen die er graag bij om met een triple camera te kunnen uitpakken, maar heel vaak speelt deze extra lens een figurantenrol. De 32 MP frontcamera (f/2.2) verleent zich uitstekend voor videogesprekken. Bij telefonische oproepen merken we dat het belvolume aan de lage kant is. We hebben zelfs met de volumeknop maximaal ingedrukt moeite om de persoon aan de andere kant van de lijn te verstaan.
Ondersteuning & eSIM
Nothing zal de 3a zes jaar lang van software-updates voorzien, wat royaal is voor deze prijsklasse. In een nog niet zo ver verelden was het voor budgettelefoons vaak na twee, hoogstens drie jaar al afgelopen met updates. De Android-upgrades stoppen na drie jaar. Als je er vrede mee neemt dat je vanaf dan niet meer de nieuwste features krijgt, kan je dit toestel tot 2031 zonder zorgen gebruiken.
Een jammer punt dat we nog meegeven is het ontbreken van eSIM. Dit kan een negatieve doorslag geven voor wie veel buiten de EU reist. eSIM biedt een gemakkelijker en goedkoper alternatief voor mobiele data dan een lokale simkaart of roaming. eSIM is vandaag bijna een standaardoptie, dus is het vreemd dat dit geen noodzaak werd bevonden. De Pro-versie van de Nothing 3a ondersteunt het wel.
lees ook
Nothing 3a review: eigen stijl of eigenwijs?
Verdict: een atypische keuze
De Nothing 3a is een interessant toestel. Voor zijn prijs heeft het best veel te bieden. Alle nodige ingrediënten voor een goede budgettelefoon zijn aanwezig en daar giet Nothing zijn eigen sausje over. Of die stijl je bevalt, kunnen wij moeilijk over oordelen, maar het is een te overwegen alternatief voor als je eens iets ander wilt proberen.
Zal Nothing je volgende werktelefoon worden? Dat lijkt ons veel onwaarschijnlijker. De Nothing 3a heeft geen zakelijk publiek op het oog. De fabrikant wil met zijn glimmer en glamour de jongere generaties overtuigen. Die boodschap zal minder resoneren bij een professioneel publiek, waar men meer geneigd is te kiezen voor wat bekend en bemind is.
Nothing Phone 3a – vanaf 349 euro incl. btw – zes jaar updates – twee jaar garantie
.pro’s
- Origineel ontwerp
- Adequate prestaties
- Degelijk cameratrio voor prijsniveau
- Goede batterijduur
- Zes jaar beveiligingsupdates
.contra’s
- Plastic behuizing voelt goedkoop
- Software heeft leercurve
- Niet gebouwd voor professioneel gebruik
- Geen eSIM (wel in Pro-versie)