Meta traint AI-modellen met Europese gegevens

meta ai

Facebook- en Instagram-gebruikers in de EU zullen binnenkort gevraagd worden om hun publieke gegevens af te staan voor AI-training. Meta maakt zich sterk deze keer in orde te zijn met de privacywetgeving.

Meta start met het trainen van zijn generatieve AI-modellen op basis van publieke interacties en inhoud van volwassen gebruikers in de EU. Dat maakt het bedrijf zelf bekend in een blogpost. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om zich te verzetten tegen dit gebruik van hun gegevens.

Wat gebruikt Meta?

Meta benadrukt dat het enkel publieke gegevens van Facebook- en Instagram-gebruikers zal voeden aan zijn AI-systemen. Concreet gaat het om openbare berichten en reacties die je deelt via de platformen van het bedrijf. Ook interacties met de AI-assistent van Meta, zoals gestelde vragen of opmerkingen, zullen worden meegenomen in het trainingsproces.

Meta belooft dat het van je privégesprekken in Messenger en WhatsApp zal blijven. Ook posts van minderjarigen blijven buiten schot: die krijgen al gewelddadige video’s in hun feed te zien sinds Meta het moderatiebeleid met goedkeuring van Donald Trump stopzette.

Europese chatbot

De timing van de aankondiging is niet toevallig. Vorige maand werd Meta AI officieel gelanceerd in Europa. De AI-chatfunctie is sindsdien beschikbaar in verschillende berichtenapps van het bedrijf. Volgens Meta moet het delen van Europese gebruiksgegevens ervoor zorgen dat de chatbot beter zal kunnen inspelen op de taal, cultuur en gewoontes van Europese gebruikers.

Gebruikers uit de EU ontvangen vanaf deze week meldingen in de apps en via e-mail. Daarin wordt uitgelegd welke gegevens Meta wil gebruiken en waarom. De meldingen bevatten ook een link naar een formulier waarmee gebruikers bezwaar kunnen indienen. Eerder ingediende bezwaren blijven geldig.

Delicate lijn

Meta is ervan overtuigd dat het deze keer in lijn is met de Europese privacywetgeving. Een jaar geleden botste Meta op verzet van privacy-activisten, waardoor het training en lancering van AI-producten in Europa pauzeerde. De Ierse en Europese privacytoezichthouders hebben Meta nu wel groen licht gegeven voor zijn werkwijze.

Meta maakt zich zelfs sterk dat het nu veel transparanter is en hoe het AI-modellen traint dan de andere grote Amerikaanse techbedrijven. Slechter dan X kan het in ieder geval niet doen. Elon Musk kreeg een uitbrander van toezichthouders omdat X gebruikersgegevens begon te verzamelen zonder dat eerst te vragen. De lijn tussen wat openbaar en wat privé, is in de context van AI-training zeer dun.

lees ook

X onder vuur: Grok vetgemest met jouw tweets?