De Nederlandse navigatie-app Magic Earth is aan een snelle opmars bezig. Magic Earth profileert zich als een Europees en privacyvriendelijk alternatief voor Google Maps.
Magic Earth, een mobiele navigatie-app van Nederlandse makelij, meldt dat het in amper zes weken tijd zijn gebruikersbestand heeft zien verdriedubbelen. Het nog eerder onbekende alternatief voor Google en Apple Maps dankt zijn opmars aan de recente trend richting ‘de-Amerikanisering’ onder Europese mobiele gebruikers, zegt maker Magic Lane.
De Nederlandse navigatie-app speelt zijn Europese karakter uit om te wedijveren met Google Maps, maar zet ook in op privacy. Magic Earth gaat er prat op dat het geen locatiegegevens of historiek van gebruikers bijhoudt. In tegenstelling tot andere navigatiediensten, die exact weten waar je wanneer was als je je instellingen niet aanpast.

De snelle populariteit van Magic Earth komt wel met een kost. Het bedrijf zegt dat het onderhouden van een ‘onafhankelijke’ applicatie geld kost. Na een gratis proefperiode van een maand, zal de applicatie 99 eurocent per jaar kosten. Magic Lane zegt het dat dit de enige manier is om de applicatie vrij van advertenties te houden.
De-amerikanisering
Magic Earth profiteert van een trend richting ‘de-amerikanisering’ in de IT-wereld. De grillen van Donald Trump en de geopolitieke en economische spanningen die daaruit volgen, doen consumenten en bedrijven nadenken of ze nog technologie van de Big Tech willen gebruiken. De website European Alternatives, samengesteld door een Oostenrijkse softwareontwikkelaars, bundelt de belangrijkste Europese aanbieders van digitale diensten en ook de Europese Unie helpt bedrijven met het vinden van (open source) alternatieven.
lees ook
Europese Commissie lanceert centrale catalogus voor open source-software
Alternatieven voor de diensten van Google, Microsoft, Meta, Amazon en Apple die vroeger misschien onder de radar zouden blijven, winnen de voorbije weken daardoor in razendsnel tempo aan populariteit. Een ander voorbeeld is Signal: waarom die app plots zo populair is, analyseerden we al uitvoerig.