OpenAI lanceert AI-videogenerator Sora, zoals eerder beloofd. Alleen: bij ons ligt de AI-tool nog niet onder de kerstboom.
OpenAI kondigde eerder aan Sora voor kerst te zullen lanceren. De AI-specialist houdt die belofte. Het AI-model voor video-generatie rolt uit op de website sora.com. Alleen: Europa mag nog niet meegenieten. Sora is niet beschikbaar in Europese landen. In de rest van de wereld krijgen gebruikers met een ChatGPT Plus- of Pro-abonnement er wel meteen toegang toe.
Met Sora kunnen gebruikers video’s genereren van maximaal twintig seconden met een resolutie tot 1080p. Je kan ook bestaande video’s bewerken met Sora. De interface werkt zowel met natuurlijke taal als met foto’s en filmpjes. Gebruikers kunnen aan de hand van een storyboard frame per frame met inputs werken.
Hoeveel video’s je kan genereren als onderdeel van een bestaand abonnement, hangt ervan af. Iemand met een Plus-account kan per maand tot 50 video’s aan 480p maken, of minder aan hogere resolutie.
Beperkingen
OpenAI wijst erop dat deze versie van Sora veel beperkingen heeft. Video’s zijn soms onrealistisch, zeker als het op bewegingen onderhevig aan de wetten van de fysica aankomt. Ook complexe acties over lange tijd zorgen voor vreemde resultaten. De AI-specialist acht de tool echter rijp om te delen met het grote publiek.
Om misbruik te voorkomen, integreert OpenAI een watermerk in de C2PA-metadata. Die maakt duidelijk dat de video met AI gegenereerd is. Zoals te verwachten integreert OpenAI guardrails: je kan Sora niet misbruiken voor beelden van bijvoorbeeld (kinder)misbruik.
Toegang tot Sora moet de komende maanden worden uitgebreid, maar meer details geeft OpenAI niet. Het lijkt dus wel de bedoeling om Sora ook naar de EU te brengen, maar het is onduidelijk wanneer het zover is.