Google ontwikkelt AI-model om met dolfijnen te ‘praten’

dolfijn

Altijd al willen kunnen communiceren met dolfijnen? Google DeepMind onthult DolphinGemma: een AI-model dat dolfijnentaal analyseert en vertaalt.

Dolfijnen hebben een complex communicatiesysteem. Iedere klik of fluittoon die het dier maakt, heeft een specifieke betekenis. Dolfijnenonderzoekers dromen ervan die taal te kunnen ontcijferen en met Google Deepminds nieuwste AI-model wordt die droom misschien werkelijkheid. In een blog toont Deepmind DolphinGemma: een AI-model getraind om dolfijnentaal te begrijpen.

DolphinGemma is ontstaan uit een samenwerking tussen Google en dolfijnenwetenschappers). Het model bouwt voort op Googles Gemma-model en is specifiek ontworpen voor audio-analyse. Het is getraind op een unieke dataset met duizenden uren aan onderwateraudio, gekoppeld aan specifieke gedragingen en individuele dolfijnen.

Fluiten en klikken

De onderzoekers hebben jaren besteed aan het documenteren van verschillende soorten dolfijngeluiden, zoals fluitjes en klikgeluiden, en welk gedrag bij dat geluid hoort. Door die data te voeden aan het AI-model kunnen onderzoekers sneller terugkerende geluidsstructuren detecteren.

Dankzij zijn ‘bescheiden’ omvang (400 miljoen parameters) kan het Dolphin-Gemma model lokaal draaien op smartphones die onderzoekers in het veld gebruiken. De nieuwste versie draait op de Pixel 9 en kan AI-modellen en patroonherkenning gelijktijdig uitvoeren. Speciale apparatuur werd ontwikkeld om in real-time dolfijnengeluiden op te vangen en te analyseren.

pixel 9
Met dit systeem kunnen wetenschappers dolfijnengeluiden analyseren en nabootsen. Bron: Google

Praten met dolfijnen

Het doel is om via dit model een beter begrip te krijgen van mogelijke betekenissen achter de natuurlijke communicatie van dolfijnen. Maar het kan ook in de omgekeerde richting: onderzoekers kunnen met behulp van de AI zelf gesynthetiseerde dolfijnengeluiden ontwikkelen om zo een gedeelde woordenschat te creëren tussen mens en dier.

Met een onderwatercomputer kunnen de onderzoekers fluitsignalen maken die gekoppeld zijn aan objecten die de dieren interessant vinden, zoals zeewier of speeltjes. De computer luistert naar welk fluitsignaal het dier nabootst en koppelt het aan het juiste object, zodat de dolfijn krijgt wat het ‘vraagt’. Door structurele patronen in dolfijngeluiden beter te begrijpen, komt betekenisvolle interactie tussen mens en dier dichterbij.

Google plant deze zomer om DolphinGemma als open source vrij te geven, zodat ook andere onderzoekers er gebruik van kunnen maken. Hoewel het model getraind is op de geluiden die een specifieke dolfijnensoort maakt, kan het via extra training aangepast worden aan andere soorten.