Microsoft rookt een vredespijp met CISPE, de Europese cloudvereniging waarmee het jarenlang in de clinch gelegen heeft. Niet iedereen is blij met de toetreding van Microsoft.
De Europese cloudvereniging CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers of Europe) verwelkomt Microsoft als het 39e lid van de organisatie. Officieel is de toetreding van Microsoft nog niet gecommuniceerd, maar CISPE bevestigt dit zelf aan The Register. “Er zijn veel gebieden waar we op één lijn zitten, dus het is nuttig dat Microsoft meedoet”, zegt een woordvoerder.
Voor wie de historie tussen CISPE en Microsoft op de voet heeft gevolgd, zal dit als een verrassende wending komen. CISPE heeft jarenlang een juridische strijd gevoerd tegen de cloudlicenties van de softwareus. Het dispuut eindigde in een minnelijke schikking en met de toetreding van Microsoft tot de organisatie lijkt alles vergeten en vergeven.
Licentieperikelen
CISPE trok in 2022 ten strijde tegen Microsoft. De Europese cloudvereniging vond dat Microsoft niet eerlijk te werk ging met zijn licenties voor cloudproducten. Microsoft gaf korting op softwareproducten en clouddiensten als klanten die in de Azure-cloud draaiden. Dit beperkte de keuze voor klanten die niet per sé het volledige pakket bij Microsoft wilden afnemen. Voor kleine cloudleverancier was dit even nadelig, want zij konden onmogelijk concurreren met de prijzen van Microsoft.
lees ook
Microsoft treedt toe tot CISPE tot ongenoegen van AWS
Om een lange rechtszaak te vermijden, schreef Microsoft vorige zomer een miljoenencheque uit aan CISPE en beloofde het veranderingen. Het dispuut kwam daarmee ten einde, maar niet zonder voorwaarden. CISPE lanceerde een monitororgaan om te controleren of Microsoft wel woord houdt en het zit regelmatig zelf samen met Microsoft om de voortgang te bespreken. Dat gaat er gezellig aan toe: tijdens de laatste bijeenkomst stond een wijnproeverij op de agenda.
Volgens de woordvoerder van CISPE was de toetreding van Microsoft een piste die al lange tijd werd bekeken. De organisatie gelooft dat het een sterkere positie zal hebben met Microsoft aan hun zijde. Ook Microsoft is verheugd en wil een ‘constructieve samenwerking’ opbouwen. CISPE wilde zijn leden half februari officieel inlichten, maar het nieuws is vroeger uitgelekt.
AWS stemt tegen
De beslissing van het bestuur om Microsoft toe te laten, was niet unaniem. Enkele leden met stemmingsrecht tekenden bezwaar aan. De meest opvallende tegenstander was AWS, maar het wist geen meerderheid naar zich toe te trekken. Er wordt gefluisterd dat AWS de drijvende kracht was achter de aanklacht van CISPE tegen Microsoft. AWS en Microsoft zullen nu toch een manier moeten vinden om overeen te komen.
Google probeerde eveneens toe te treden tot CISPE. Dat ging niet door omdat Google eisen stelden. Het wilde een zitje in de raad van bestuur en bood een half miljard dollar om de procedure tegen Microsoft verder te zetten. Google sloot zich daarop bij een ander clubje aan, de Open Cloud Coalition. Volgens Microsoft dient die vereniging enkel en alleen om samen te zweren. De hyperscalers zullen niet onmiddellijk vrienden worden, zoveel is duidelijk.
lees ook