De Benelux heeft één van de hoogste adoptiegraden voor AI in Europa, concludeert AWS in een rapport. Maar de adoptie verloopt in verschillende snelheden.
België sprint vooruit met AI. Dat is de eenvoudige conclusie van een rapport dat AWS vandaag lanceert naar aanleiding van zijn jaarlijkse Benelux Summit in Amsterdam. 52 procent van Belgische bedrijven maakt gebruik van AI, wat hoger ligt dan het Europese gemiddelde van 42 procent. Elke 10 minuten schakelen drie bedrijven over, stelt AWS in het rapport.
Danielle Görlick, die aan het hoofd staat van de AWS-divisie in de Benelux, geeft duiding bij de cijfers. “Belgische en Nederlandse bedrijven zijn snelle adopteerders van nieuwe technologie”, zegt Görlick. AWS geeft een pluim aan de Vlaamse en Waalse overheden, die met initiatieven zoals het Flemish AI Plan en Digital4Wallonia de weg jaren geleden al plaveide voor bedrijven.
lees ook
‘We zitten weer met veel Bob De Bouwers’: de risico’s van doe-het-zelf bij AI
Twee snelheden
AWS zet als publieke hyperscaler vol in op (generatieve) AI, dus benadrukt het rapport dat Belgische bedrijven die mee zijn met AI daar ook voor beloond worden. “AI zit vandaag bij quasi ieder bedrijf top of mind. Het is geen vraag meer of ze ermee willen beginnen. Maar het belangrijkste is voor mij de return die bedrijven rapporteren”, zegt Görlick. 94 procent van de bedrijven die AI gebruiken, zag hun omzet stijgen met gemiddeld 29 procent.
De AI-adoptie verloopt in twee snelheden. Start-ups tonen de weg: 84 procent gebruikt AI in de bedrijfsvoering, en een derde zit in het meest geavanceerde stadium van AI-gebruik. Daartegenover blijft 65 procent van de grote bedrijven steken in de basisfase, vaak door het ontbreken van een duidelijke AI-strategie. “In Nederland is de situatie omgekeerd en zien we grote bedrijven over het algemeen verder staan”, verduidelijkt Görlick.
Drie knelpunten
Het rapport licht drie veelvoorkomende knelpunten uit die de adoptiesnelheid afremmen. Regelgeving en kost worden vaak genoemd. Görlick: “Regelgeving is in België extra ingewikkeld. Bedrijven begrijpen hun rol en verantwoordelijkheid in het regelgevende kader soms niet. Daarnaast hebben bedrijven vaak een verkeerde perceptie van de kosten”.
Een van de grootste barrières blijkt echter vaardigheden te zijn. Minder dan een kwart van de bedrijven beschikt over sterke AI-kennis in huis, en 48 procent zegt moeite te hebben met het vinden van geschikt talent. Om dat tekort aan te pakken, investeren bedrijven in opleiding en lonen. Zo biedt 39 procent AI-specifieke trainingen aan, en zijn werkgevers bereid om gemiddeld 42 procent meer te betalen aan medewerkers met sterke digitale vaardigheden.
Het rapport besluit dat België over de juiste fundamenten beschikt om uit te groeien tot een Europese voortrekker in AI. Daarvoor is echter wel verdere integratie nodig, vooral bij kmo’s en grotere bedrijven. Zonder gerichte ondersteuning dreigt een economie in twee snelheden te ontstaan waarin alleen startups en enkele koplopers vooruitgang boeken, en de rest achterblijft.
ITdaily organiseerde recent een rondetafel met vijf experten uit de Belgische IT-sector over AI in de praktijk. Via de themapagina kan je de reeks bekijken.