Europeanen lijken uitgekeken te zijn op X, het voormalige Twitter. 1,1 miljoen Belgen verwijderde het voorbije anderhalf jaar zijn account: een trend die zich over heel Europa doorzet.
Belgen keren X massaal de rug toe, blijkt uit cijfers die X zelf gedeeld heeft. Normaal gezien is het sociale mediaplatform eerder schaars met gebruikscijfers per regio, maar de Digital Services Act gebiedt X hier transparant over te communiceren. In april 2025 telde X nog 2,2 miljoen ‘maandelijkse actieve gebruikers’.
Dit is een flinke daling ten opzichte van november 2023, bericht VRTNWS. Toen waren er nog meer dan 3 miljoen actieve X-accounts in België. Op anderhalf jaar tijd is het aantal actieve X-gebruikers in België dus met 1,1 miljoen of een ruimte tien procent gedaald. Recent kondigde Belgische organisaties zoals NMBS, De Lijn, maar ook politieke partijen en kranten aan hun X-account op te zeggen wegens ‘botsende waarden’.
Dat zet Belgische gebruikers duidelijk aan het denken of zij zich nog willen spiegelen aan X. Dat blijkt onder meer ook uit een recente rondvraag door ITdaily onder zijn lezers. Bijna de helft van IT-professionals is minder actief op sociale media, ongeveer een vijfde heeft effectief accounts verwijderd. De rondvraag was naast X op de platformen van Meta (Facebook en Instagram) gericht.
lees ook
Bijna helft van IT-professionals trekt (deels) weg van sociale media
Uitstroom in Europa
De exodus van Belgische gebruikers volgt een trend die zich in heel Europa afspeelt. Sinds november 2023 zijn meer dan 30 miljoen gebruikers in de Europese Unie afgehaakt. Van de 126 miljoen gebruikers in november 2023 blijft in april 2025 nog een ruime 94 miljoen over.
Het ene land keert zich al feller tegen X dan het andere. In Polen is bijna de helft van actieve accounts verwijderd, net als in Luxemburg. Met een daling van elf procent zit België net boven het Europese gemiddelde.
De Europese uitstroom van X kan aan één man worden toegewezen. De overname door Elon Musk deed geen frisse wind, maar een orkaan waaien door X. Niet alleen werd de naam van het platform veranderd, Musk hanteert een zeer brede interpretatie van vrije meningsuiting die haatspraak en misinformatie toelaat. Bovendien neemt X op meerdere vlakken een loopje met de Europese wetgeving. Steeds meer bedrijven en gebruikers willen zich daardoor niet meer spiegelen aan de waarden die X uitstraalt.