Ronde 2: Qualcomm daagt Arm voor de rechtbank

qualcomm vs arm

Het is nog lang geen koek en ei tussen Qualcomm en Arm. Qualcomm trekt nu op zijn beurt naar de rechtbank omdat Arm het bedrijf bewust tegengewerkt zou hebben.

De rechtszaak tussen Arm en Qualcomm, die eind vorig jaar tot een conclusie kwam, heeft diepe sporen nagelaten tussen beide partijen. Qualcomm zou nu op zijn beurt een klacht hebben ingediend tegen Arm, blijkt uit documenten die The Register heeft ingekeken. De chipmaker voelt zich onheus behandeld en beschuldigt Arm van doelbewuste sabotage om te concurreren met Qualcomm.

Vlak voor de kerstdagen stelde de rechtbank Qualcomm in het gelijk. Daarmee leek een einde te komen aan een lang juridisch geschil over licenties. Voor Arm was de kous af, maar Qualcomm is nog niet klaar om te vergeten en te vergeven. Qualcomm is van mening dat de rechtszaak onderdeel was van een plan van Arm om zich als concurrent in de serverchipsmarkt op te werken.

Leverancier of concurrent?

In essentie gaat de aanklacht van Qualcomm om diens zakelijke relatie met Arm, die volgens Qualcomm ‘verkeerd geïnterpreteerd’ wordt. Arm is rechtenhouder van de ARM-designs, die voor een vergoeding gebruikt mag worden door chipfabrikanten om laptop- en serverschips te ontwikkelen. Arm maakt tot heden dus zelf geen processoren, verklaarde CEO Rene Haas nog onder ede tijdens de rechtszaak.

Qualcomm verdenkt Arm echter van een verborgen agenda. De chipfabrikant vermoedt dat Arm onder eigen naam ook chips wil leveren. Recente ontwikkelingen lijken in die richting te sturen: volgens bronnen zou Meta al hebben ingetekend op ARM-chips door Arm, al is dat nog niet bevestigd door één van de betrokken partijen.

Moederbedrijf SoftBank zou achter die koerswijziging zitten, opnieuw dixit Qualcomm. Sinds de mislukte overname door Nvidia zoekt het Japanse moederconcern naar manieren om Arm winstgevender te maken. Recent voegde het nog ARM-serverchipboer Ampere toe aan de familie.

Pesterijen

Als Arm zelf chips begint te ontwikkelen, zou dat de relatie met klanten veranderen, vreest Qualcomm. Niet alleen omdat Arm naast leverancier een concurrent wordt, maar ook omdat Arm zijn klanten zou kunnen verplichten om chips af te nemen. Qualcomm klaagt ook over een forse licentieverhoging voor Armv9, ondanks slechts ‘beperkte verbeteringen’.

De pesterijen stoppen daar niet volgens Qualcomm. Arm zou allerlei trucs toepassen om de marktpositie van Qualcomm te ondermijnen, van het weigeren van dienstverlening, het niet naleven van licentieafspraken tot zelfs het letterlijk zwartmaken van Qualcomm bij diens klanten. Arm heeft met een brief aan de rechtbank gereageerd om de aanklacht weg te wuiven. Tot een verzoening lijkt het in ieder geval niet snel meer te komen.