Facebook-monopolie: moet Meta Instagram en WhatsApp verkopen?

facebook meta monopolie

De komende weken staat Meta terecht in een antitrustrechtszaak die grote gevolgen kan hebben: mogelijk moet Meta straks Instagram en WhatsApp verkopen.

De rechtszaak tegen Meta is maandag van start gegaan in de rechtbank van Washington. De komende weken zal het bedrijf zich moeten verantwoorden voor het sociale media-imperium dat het voorbije decennium is opgebouwd. Onder meer keizer van het imperium Mark Zuckerberg zal getuigen, naast onder andere medeoprichter van Instagram Kevin Systrom.

Meta is vandaag één van de grootste sociale mediabedrijven ter wereld. Met Facebook, Instagram en WhatsApp heeft het drie van de populairste platformen onder de hoede. Aanklager FTC, het Amerikaanse federale ministerie voor consumentenbescherming, vindt dat Zuckerberg een monopolie heeft uitgebouwd dat opnieuw afgebroken moet worden.

Als je ze niet kan verslaan, koop ze dan

Instagram en WhatsApp waren ooit zelfstandige, beloftevolle platformen. Meta kocht Instagram in 2012, toen nog onder zijn originele naam Facebook, voor ongeveer een miljard dollar en twee jaar later kwam daar WhatsApp voor 19 miljard dollar bij. Een goede deal achteraf bekeken, want beide platformen zouden vandaag een veelvoud waard zijn.

Volgens FTC heeft Meta potentiële concurrentie voor Facebook in de kiem gesmoord door ze op te kopen. Met als gevolg dat het Meta-imperium vandaag zijn gelijke niet kent: samengeteld zijn de drie platformen goed voor meer dan vijf miljard actieve accounts. De halve wereldbevolking gebruikt dus Facebook, Instagram of WhatsApp. Kleinere spelers krijgen geen kans meer om te concurreren in de sociale mediabusiness.

lees ook

WhatsApp-alternatief Signal groeit snel in België: wat is het, en waarom is de app populair?

In de vitrine

Om het speelveld weer gelijk te trekken, stelt FTC een reeks maatregelen voor. Het meest extreme voorstel is Meta dwingen om Instagram en WhatsApp opnieuw te verkopen. Daar zal het bedrijf zeker niet mee akkoord gaan. Het verwijst naar de zware concurrentie van TikTok om aan te tonen dat het imperium niet onaantastbaar is. De Amerikaanse overheid heeft, voorlopig met beperkt succes, geprobeerd de opmars van TikTok te stuiten.

De rechtszaak tegen Meta zal duidelijk maken welke richting de Trump-regering inslaat ten aanzien van antitrust. Ondanks het openlijk aanpappen van de tech-CEO’s met de nieuwe machthebbers, lijkt de wind niet gunstig te staan voor de Big Tech. Ook Google wordt het vuur aan de schenen gelegd, met een gedwongen verkoop van de Chrome-browser als mogelijke uitkomst.