De Europese Commissie laat plannen voor een digitale belasting op techreuzen varen, waarschijnlijk om de relaties met de VS te sparen.
In de aanloop naar nieuwe onderhandelingen over het meerjarenbudget vanaf 2028 wordt de digitale heffing geschrapt uit de lijst met voorgestelde EU-belastingen. De beslissing lijkt strategisch omdat Donald Trump dreigde met tarieven als reactie op nationale digitale taksen. Amerikaanse techgiganten krijgen dus geen extra heffingen.
Nieuwe heffingen in de plaats
In plaats van een digitale taks kijkt de Commissie nu naar andere belastingen, gericht op afval van elektrische apparaten, tabaksproducten en grote bedrijven met meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar. Die drie heffingen zouden samen 25 tot 30 miljard euro per jaar kunnen opleveren. Het doel zou zijn om de gezamenlijke EU-schuld na de coronacrisis af te lossen.
Tegelijk bevestigt het voorstel ook oudere voorstellen zoals een CO2-grensheffing en een deel van de inkomsten uit het emissiehandelssysteem (ETS). De uitbreiding van ETS naar gebouwen en wegvervoer vanaf 2027 wordt bewust buiten het EU-budget gehouden, om Oost-Europese tegenstand te temperen.
Spannende onderhandelingen volgen
De voorgestelde belastingen moeten unaniem goedgekeurd worden door de lidstaten en dat zorgt voor moeizame onderhandelingen. Vooral Zweden en Zuid-Europese landen reageren nu al kritisch. De officiële voorstellen volgen woensdag, schrijft Politico.
lees ook