De Europese Commissie pauzeert het onderzoek naar DSA-inbreuken door X om de vrede met de Verenigde Staten te bewaren.
Volgens Financial Times ziet de Europese Commissie voorlopig af van verdere stappen tegen X. De Commissie stelde X vorig jaar al voorwaardelijk in gebreke wegens inbreuken op de DSA-wetgeving. X zou onder meer te weinig transparant zijn over hoe advertenties op het platform werken en onvoldoende data openstellen voor externe onderzoekers. Een vervolgonderzoek was gaande om die inbreuken te bevestigen, zodat een gepaste sanctie kon opgelegd worden.
lees ook
X krijgt klappen in Europa: 1 miljoen Belgen verwijdert account
Die komen er voorlopig niet en daar heeft Elon Musk zijn voormalige vriend Donald Trump voor te danken. De Amerikaanse president zwaait opnieuw met zijn ‘wederzijdse’ importtarieven naar de Europese Unie. Om de sfeer aan de onderhandelingstafel goed te houden, vindt de Commissie het wijselijk Amerikaanse bedrijven nu even niet te hard aan te pakken.
Flexibele deadline
Apple en Meta konden nochtans niet rekenen op uitstel. Beide techreuzen werden in april getrakteerd op miljoenenboetes door de Commissie, al geeft Apple het niet zomaar op. Die uitspraak was echter onder de DMA-wetgeving. Uitstel is geen afstel voor X: de Commissie bevestigt aan Financial Times dat het ‘zich volledig blijft inzetten voor de effectieve handhaving van digitale wetgeving’.
De DSA-wetgeving omvat minder duidelijke juridische procedures dan de DMA. Hierdoor heeft de Commissie meer marge om zich een flexibele deadline te geven voor verdere stappen tegen X. De Commissie voert immers ook de onderhandelingen over de importtarieven. Trumps meest recente percentage is 30 procent op goederen die vanuit Europa de Verenigde Staten binnenkomen, al verandert dat percentage naargelang de stemming van de president.
Trump zou de Europese Unie misschien niet wreken voor sancties tegen X. Zoals kon voorspeld worden, was de bromance tussen Trump en Musk van korte duur. Tijdens de verkiezingen stonden ze nog schouder aan schouder, maar nu slingeren ze elkaar zoals puberende tieners verwijten naar het hoofd via sociale media.
X laat alvast weten niet akkoord te gaan met verdere maatregelen. Naast de DSA lijkt het de GDPR-wetgeving evenmin na te leven. Ook andere bedrijven van Musk liggen onder vuur. De Poolse regering vraagt een onderzoek naar x.AI, nadat chatbot Grok zich schuldig maakte aan antisemitisme.