Doek valt definitief over BelGaN: geen overnemer gevonden

De site van BelGaN in Oudenaarde.

BelGaN heeft niet tijdig een overnemer kunnen vinden en geeft de hoop op een herstart op. De enige Belgische chipfabriek moet de deuren sluiten.

Er komt geen overname van BelGaN. Het Belgische chipbedrijf vroeg begin augustus het faillissement aan, maar hield de deur nog open voor een overname. Een vijftal kandidaten zou zich hebben aangemeld om de fabriek over te nemen, maar daar zat geen ‘ernstig’ bod tussen, bevestigt de aangestelde curator aan VRTNWS. De deadline is gisteren om 12u afgelopen.

De fabriek zal dus de deuren moeten sluiten. Het personeel blijft werkloos: in de fabriek waren meer dan vierhonderd mensen tewerkgesteld. De inboedel in de fabriek, met een geschatte waarde van ongeveer 500 miljoen euro, zal worden geliquideerd.

Liquidatie inboedel

De aangestelde curatoren zullen BelGaN’s inboedel de komende maanden verkopen. Die inboedel omvat het bedrijfspand in Oudenaarde, dat twintig miljoen euro zou moeten opleveren alsook een machinepark dat zelfs meer waard zou zijn. Over het intellectueel eigendom is nog niet bekend hoe deze verkocht zouden worden.

Daarnaast zijn er ook zo’n 400 machines die verkocht moeten worden. Heel wat geïnteresseerde overnemers lijken nu ook in de richting van de inboedel te kijken. De volledige liquidatie zou volgens medecurator Ali Heerman enkele maanden duren.

Dure gok

BelGaN was nog maar sinds 2022 actief. Het bedrijf nam de site in Oudenaarde over van het Amerikaanse Onsemi. De directie van BelGaN besloot van in het begin om vol de kaart te trekken van galliumnitride als hoofdingrediënt voor zijn halfgeleiders. Dit materiaal heeft een hogere energie-efficiëntie dan het gebruikelijke silicium. Hiervoor moest de productielijn wel volledig omgevormd worden: een transitie die enkele jaren in beslag zou nemen en vooral veel geld zou kosten.

Daar knelde het schoentje al snel voor BelGaN. Het bedrijf zocht naar bijkomende investeringen die uiteindelijk nooit werden gevonden. BelGaN kampte met een nijpend tekort aan cashflow. Diverse pistes voor investeerders werden bewandeld, maar zonder succes, waardoor de directie nu geen andere uitweg meer ziet dan de boeken neerleggen, verklaart de jonge Belgische onderneming.

De BelGaN-fabriek was de enige site waar actief chips geproduceerd werden in ons land. Met het verdwijnen van de fabriek heeft België dus geen chipproductie meer. België blijft via imec wel een belangrijke rol vervullen in de globale chipindustrie.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 6 september 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.