Chipindustrie vreest voor ontoereikende productie nu vraag sterk stijgt

lithografie

De vraag naar microchips stijgt snel, onder andere omwille van de interesse in AI. Klanten maar ook producenten zelf vrezen dat de huidige toeleveringsketen niet in staat zal zijn om aan de volledige vraag te beantwoorden.

Zowel producenten van microchips als hun klanten voorspellen een stijging van de vraag naar halfgeleiders in de komende twee jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Capgemini, waarbij het bedrijf wereldwijd 250 leidinggevenden uit de productie aan de tand voelde, naast 800 leidinggevenden binnen bedrijven die klant zijn.

Een stijging, maar hoeveel?

Dat er een stijging komt, is iedereen het over eens. Hoe groot die stijging zal zijn, is minder duidelijk. Fabrikanten verwachten dat de vraag met ongeveer vijftien procent toeneemt, maar klanten denken dat de stijging over twee jaar eerder 29 procent zal bedragen.

GenAI is een belangrijke drijfveer in de stijgende trend. NPU’s zijn erg in trek, net als krachtige GPU’s die de training van LLM’s mogelijk maken. Daar komt bij dat workloads steeds geheugenintensiever zijn. Er zullen grote hoeveelheden HBM- en GDDR6 (en 7)-geheugen nodig zijn. 79 procent van de bedrijven die afhankelijk zijn van chips, verwacht een toename in de vraag naar geheugen.

81 procent van de downstream-bevraagden denkt bovendien dat er meer vraag zal zijn naar op maat gemaakte chips. Bij de bevraagden is 34 procent bezig met de ontwikkeling van eigen chips, of wordt er minstens nagedacht over de optie.

AI is niet de enige drijfveer achter de toenemende vraag. Data-intensieve workloads, zowel in datacenters als aan de edge, vereisen gespecialiseerde chips die liefst nog zo zuinig mogelijk zijn. Energie-efficiëntie, gekoppeld aan hoge, maar gerichte prestaties, staan hoog op ieders verlanglijst.

Geopolitieke spanningen

Langs de klantenzijde ziet 69 procent de geopolitieke spanningen als een grote bedreiging voor de betrouwbaarheid van de toeleveringsketen. Spanningen tussen de VS en China spelen daarbij een grote rol. De handelsoorlog gevoerd door de VS beïnvloedt de beschikbaarheid van technologie en materiaal.

52 procent van de downstream-organisaties ziet de afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers eveneens als een minpunt. Het rapport haalt enkele voorbeelden van flessenhalzen aan: ASML in Nederland is de enige leverancier van EUV-lithografie-machines, en zeldzame materialen komen uit regio’s met geopolitieke storingen. China heeft bijvoorbeeld heel wat zeldzame metalen op zijn grondgebied, en neon komt voor een groot stuk uit Oekraïne.

75 procent van de organisaties geeft aan dat ze actief bezig zijn hun leveranciers te diversifiëren. Er zijn natuurlijk inherente beperkingen aan wat mogelijk is. Slechts 40 procent geeft dan ook aan dat hun eigen toeleveringsketen effectief veerkrachtig is.

Complexe uitdaging

De halfgeleiderindustrie staat voor aanzienlijke uitdagingen om aan de groeiende vraag te voldoen. Geopolitieke spanningen, afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers, en beperkingen in productiecapaciteit zijn de belangrijkste obstakels.

Bedrijven proberen dit te overwinnen door te investeren in regionale productiecapaciteit, diversificatie van leveranciers, en innovatieve technologieën, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De toegang tot de industrie is immers beperkt, onder andere door de immense kosten. Eén EUV-machine kost bijvoorbeeld 150 miljoen dollar. Dat het moeilijk wordt om de komende twee jaar vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, lijkt dan ook een gegeven.

De krapheid in de chipindustrie is bovendien niets nieuws. Al sinds de Coronapandemie worstelt de sector met tekorten. De ergste beperkingen zijn intussen weggewerkt, maar de pijnpunten blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.