Het Franse technologiebedrijf Atos wil tegen 2028 weer financieel gezond zijn. Centraal in het plan staan een vereenvoudigde organisatiestructuur, kostenbesparingen en een forse investering in AI.
Atos heeft er een zeer turbulente periode opzitten. Het bedrijf stapelde miljardenverliezen op en wisselde van CEO zoals een slecht presterende voetbalclub van trainer wisselt. Die donkere bladzijden wil het bedrijf nu omslaan. Het onthult het ambitieuze Genesis-plan om over vier jaar weer een financieel gezonde organisatie te zijn.
Zes kernregio’s
Om daartoe te geraken, zal Atos zichzelf verder herstructureren. In 2023 werd de organisatie al opgesplitst in Atos en Eviden. Het bedrijf dat we vandaag nog kennen als Atos omvat zes dienstenlijnen, waaronder cloudinfrastructuur, cybersecurity, AI en digitale werkplekken. Domeinen zoals geavanceerde computing en Vision AI zijn ondergebracht in Eviden.
Atos zal in een volgende stap zijn geografische voetafdruk verkleinen. Het bedrijf identificeert zes kernregio’s waarop het zich wil toespitsen. De hoofdfocus ligt op Europa met onder andere Frankrijk en de Benelux, maar het wil ook actief blijven in Noord-Amerika. Niet-kernmarkten worden genadeloos afgestoten.
Ook de bestuursstructuur wordt verder onder handen genomen. Een nieuw leiderschapsteam is aangesteld om de uitvoering te sturen. Het team bestaat uit regionale en functionele leiders en domeinverantwoordelijken. Atos benadrukt dat 90 procent van het sleutelpersoneel is behouden gebleven.
Investeren in AI
Atos zal besparen en investeren. Via optimalisatie van de dienstverlening en meer offshoring hoopt het de algemenen kosten te laten dalen tot maximaal vijf procent van de omzet. Dat moet meer ruimte vrijmaken voor strategische investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waarvoor Atos 500 miljoen euro vrijhoudt, bovenop 100 miljoen euro die het in startups wil investeren.
Uiteraard speelt AI een grote rol in het meesterplan van Atos. De AI-divisie wordt verder uitgebouwd en moet van 2.000 naar 10.000 medewerkers groeien tegen 2028. Atos wil tegen 2026 zijn volledige personeelsbestand AI-gecertificeerd hebben. Tegelijkertijd wil het bedrijf zijn uitstoot verminderen: twee ambities die bij veel bedrijven nochtans haaks op elkaar staan.
Door de investeringen zal de omzet dit jaar nog even dalen, maar Atos sust investeerders voor ze beginnen twijfelen met hogere operationele marges. Tegen 2028 hoopt het bedrijf financieel gezond te zijn en de schuldratio tot 1,5 te beperken. Kan Atos het tij weer keren?