Het geheim achter de unieke Power-servers: een blik onder de motorkap

Comarch Data Center, Krakau, Polen. Bron: Comarch

[adv] IBM Power-servers staan al vele decennia garant voor prestaties en betrouwbaarheid, maar enkele hardnekkige vooroordelen blijven bestaan. Wat is zo uniek aan IBM Power Systems en hoe kan jouw organisatie ze inzetten? We gingen ten rade bij IT-specialist Comarch.

De eerste IBM Power-server dateert al van 1988 met de legendarische AS400. Sindsdien onderging de productlijn meerder technologische en naamsveranderingen en verschijnen ze onder de huidige naam Power Systems. De belofte is al die jaren nooit veranderd: de servers moeten voor prestaties, robuustheid en betrouwbaarheid staan. Het Poolse IT-bedrijf Comarch biedt daarom zijn eigen clouddiensten op stabiele Power-infrastructuur aan.

De grootste banken, verzekeringsmaatschappijen en retailers hebben IBM Power-servers in hun IT-arsenaal en dat is niet zomaar. Toch bestaan er ook (onterechte) vooroordelen over de rol van IBM Power Systems in moderne IT-omgevingen. Wat maakt IBM Power Systems uniek, wat kan jouw organisatie ermee en waarom loont het om een integrator onder de arm te nemen bij de migratie? We leggen het je allemaal uit in dit artikel samen met IT-specialist Comarch.

Van AS/400 naar Power Systems

We starten met een korte geschiedenis. De voorvader van alle IBM Power-servers is de AS400, die in 1988 het levenslicht zag. De AS400 vereenvoudigde installatie en onderhoud door computing, opslag en I/O te combineren in een enkele server. De server was veel compacter dan de mainframe-bakken die destijds gebruikelijk waren.

Wat nog uniek was, is dat elk bestand of apparaat als een object wordt beschouwd. Ook de gebruiksvriendelijke software (OS400) en de hoge betrouwbaarheid en beveiliging waren sterke troeven van de AS400. Tot vandaag staan hoge betrouwbaarheid, hoge beschikbaarheid en maximale beveiliging centraal.

In de jaren 2000 ondergingen de servers meerdere opfrissingen. Het OS400-besturingssysteem werd vervangen door IBM i. In 2008 voegde IBM de System i- en System p-productlijnen samen tot Power Systems, de huidige naam die op de servers plakt. Comarch heeft daarover zijn eigen PowerCloud gebouwd om alles nog performanter te maken.

RISC

Onder de motorkap zit de Power-microprocessor. De tiende generatie werd in 2021 gelanceerd en wordt gebakken op een 7nm-proces. IBM stopt tot 15 SMT8-kernen en 30 SMT4-kernen in een socket. Per kern zit tot 48 (instructie) en 32 (data) KB L1 cache en 2 MB L2-cache en acht uitvoerende segmenten die tot twintig instructies kunnen verwerken.

De som zit in de delen. Iedere Power10-processor telt twee helften die elks uit acht SMT8-kernen en 64 MB L3-cache bestaan. Eén core blijft altijd uitgeschakeld, waardoor je in feite over vijftien operationele kernen en 120 MB L3-cache beschikt.

Ook de onderliggende Power ISA-architectuur verdient een woordje uitleg. Het fundament is gelegd met RISC (Reduced Instruction Set Computer). RISC verschilt van CISC in dat het veel minder complex is: iedere instructie vervult één functie per klokcyclus. Het courant aanwezige x86, ook in de serverindustrie, is CISC in hart en nieren, een andere bekende RISC-implementatie is de ARM-architectuur. RISC wint vandaag aan belang omdat het efficiëntere en zuinigere hardware mogelijk maakt.

Geen legacy

Desondanks moet IBM Power Systems tegen enkele hardnekkige vooroordelen opboksen. Omdat de oudste servers al enkele tientallen jaren meegaan, krijgen ze wel eens het etiket legacy opgekleefd. Legacy heeft vandaag de dag een negatieve bijklank gekregen in de IT-sector en staat cru gesteld gelijk aan ‘oude rommel waar je vanaf wilt’.

Dit geldt zeker niet voor IBM Power Systems. De servers zijn zo lang relevant kunnen blijven net omdat de hardware en software mee geëvolueerd is met de tijd. Waarom zouden de grootste banken hun dagelijkse werking op het spel zetten door verouderde technologie te gebruiken, wetende dat enige vorm van downtime hen bakken vol geld zou kosten?

Maak je wat dat betreft geen zorgen: IBM Power Systems-servers zijn uitgerust om aan alle hedendaagse IT-uitdagingen te voldoen, hoe complex die ook mogen zijn.

Power Cloud: het hoeft niet duur te zijn

Een ander vooroordeel over IBM Power Systems is dat het een dure technologie is. Naast de aankoop van de servers vereisen deze ook onderhoud en specifieke kennis en expertise in het IT-team. Als je niet goed zorg draagt voor servers, nemen de prestaties na verloop van tijd af. Het kan inderdaad een kostelijke aangelegenheid zijn als je dit onderhoud zelf in handen neemt als gebruiker. Power System-experten zijn ook eerder schaars op de arbeidsmarkt.

In zee gaan met een betrouwbare partner kan de kosten van Power Systems helpen drukken. Het Poolse IT-bedrijf Comarch biedt clouddiensten op de eigen IBM-infrastructuur aan. De experten van Comarch nemen het beheer van de servers uit je handen, zodat het IT-team zich kan focussen op wat de echte noden van je organisatie zijn.

Comarch’s PowerCloud zorgt ook voor de nodige flexibiliteit. Niemand wil te weinig rekenkracht ter beschikking hebben, maar overprovisionering is minstens even schadelijk. Met Comarch zorg je ervoor dat je altijd over de juiste hoeveelheid compute- en opslagcapaciteit beschikt en je kan opschalen wanneer dat nodig is.

Tenslotte staat Comarch PowerCloud synoniem met beveiliging. In het datacenter worden zowel de serverinfrastructuur als het netwerk beveiligd met robuuste infrastructuur en de technische expertise van toegewijde experten. Zo hoef je je geen zorgen te maken over inefficiënte of onvoldoende beveiligde IT-infrastructuur: je krijgt de kwaliteit waar je voor betaalt.


Dit is een commerciele bijdrage in samenwerking met Comarch. Kijk hier voor meer informatie over de PowerCloud-oplossingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.