De fiets vs. de Ferrari: is er vraag naar AI-workloads in België?

Datacenter AI Ferrari Fiets

Serviceproviders en datacenterspecialisten bereiden zich voor op een golf van AI, gekenmerkt door zware en vooral dichte workloads. Ook in België zit iedereen klaar, al is dat vooral preventief.

“In iedere presentatie die wij geven, moet het over AI gaan.” Zegt Robbert Lambrechts, Technical Presales Specialist bij Lenovo. “Het is AI dit en AI dat, maar tezelfdertijd zien we dat er toch twee belangrijke types klanten bestaan in België.”

Lambrechts deelt zijn visie op de staat van AI in België in het kader van een rondetafelgesprek over datacenter-infrastructuur. Ook David Louis, Managing Director van Digital Realty in België, Hendrik Devos, Technical Sales Leader bij Kyndryl, Kenneth Deviaene, Senior Solution Sales voor Combell en Thomas Van Tricht, Key Account Manager Cloud & Service Providers bij Schneider Electric schuiven mee aan.

Snuffelen, fietsen en gas geven

“België is een land van volgers en niet van voorlopers”, merkt Louis op, terwijl iedereen instemmend knikt. “Naar mijn aanvoelen zal AI waarschijnlijk in eerste instantie geconsumeerd worden binnen een soort cloud-achtig model. Mensen willen eerst eens snuffelen aan de mogelijkheden, voor ze grote investeringen maken.”

Daar doelde ook Lambrechts op. “Er is een stereotypische Belgische klant, die met zijn velo in het wiel rijdt van anderen en ziet of hij kan volgen.” Die klant is geïnteresseerd in AI, maar is hoegenaamd niet van plan een voortrekkersrol te nemen.

“En dan is er toch ook een ander type”, stelt Lambrechts vast. Die springt in zijn Ferrari en drukt op het gaspedaal richting de autobahn. Er zijn met andere woorden twee trajecten. Veel organisaties zijn voorzichtig, maar er zijn ook partijen die effectief vragen stellen over clusters boordevol GPU’s.”

Achter op het buitenland

Die vraag komt niet uit het niets. Over de oceaan worden dergelijke clusters effectief uitgerold. Dat ziet Van Tricht heel goed. “Wij zijn een internationale speler op het gebied van datacenter-infrastructuur. Wat we in België vandaag nog niet echt zien, gebeurt in Amerika al wel.”

Deviaene ervaart de twee snelheden vanuit zijn positie bij Combell aan den lijve: zowel het gesnuffel als de vraag om actie. “Klanten stellen ons de vraag. Er zijn partijen die AI-tools maken en die moeten ergens draaien. Dat is echter niet zo evident. Voor dergelijke workloads moet je heel gesofisticeerde infrastructuur kunnen aanbieden. In veel gevallen bestaat daar dan in België nog geen oplossing voor.”

Voor dergelijke workloads moet je heel gesofisticeerde infrastructuur kunnen aanbieden

Kenneth Deviaene, Senior Solution Sales Combell

Hij stelt vast dat België wat dat betreft toch een achterstand opbouwt. “We zien dat er in andere landen al vaak meer gesofisticeerde oplossingen staan.” Hij heeft wel begrip voor de situatie. “Vanuit commercieel oogpunt zien we effectief een vraag in de markt. Vanuit technisch oogpunt is AI-infrastructuur duur en complex. Technische teams moeten dat er dan ook nog eens bij pakken.”

AI, met of zonder ROI

Devos van Kyndryl maakt nog een bedenking. “Eigenlijk was AI tot recent een heel ontgoochelende technologie”, merkt hij op. “Volgens ons eigen onderzoek slagen eigenlijk maar zeer weinig bedrijven erin om de use cases die ze hebben uit te rollen met een positieve return on investment.  Ondanks de evolutie en het feit dat iedereen interesse heeft in AI, blijft dat toch de uitzondering.”

“Wij zien eigenlijk wel dat klanten die toch springen, AI graag on-premises draaien”, gaat Devos verder. “Ze vrezen voor pieken in verbruik en dus kosten die in de cloud heel moeilijk te controleren zijn. Met eigen AI-infrastructuur, on-premises of in een colocatie-datacenter, zijn de limieten veel duidelijker.”

Wij zien eigenlijk wel dat klanten die toch springen, AI graag on-premises draaien.

Hendrik Devos, Technical Sales Leader Kyndryl

Devos verwijst opnieuw naar eigen onderzoek, en doet Louis glunderen: “Wij verwachten dat AI de datacentercapaciteit jaar op jaar met vijftien procent zal doen toenemen.”

Louis is in ieder geval klaar. Digital Realty heeft rond Brussel moderne datacenters die overweg kunnen met AI-workloads met een hoge dichtheid. Lenovo van zijn kant heeft koelingsoplossingen ontwikkeld waarmee krachtige installaties ook in traditionele luchtgekoelde datacenters kunnen draaien?. “Afhankelijk van de vraag van de klant, kunnen we hun type workload wel bij ons kwijt”, benadrukt Louis.

Open armen

De grote vraag naar AI-workloads in België blijft momenteel uit, is de consensus rond de tafel. Interesse is er wel: organisaties tasten steeds concreter af. Wie over de grenzen heen kijkt, ziet bovendien dat de scenario’s waarvoor de IT-infrastructuurspecialisten zich voorbereiden, niet hypothetisch zijn.

lees ook

Zeekoeling rond een gesloten circuit: de toekomst van datacenters?

“We weten niet exact wanneer de versnelling bij ons er gaat komen, maar we weten dat het snel kan gaan en we willen er allemaal klaar voor zijn”, zegt Van Tricht. “Dat is de rol die we willen spelen. Als klanten AI-workloads willen draaien, zijn we voorbereid en kunnen we ze bijstaan.” Wanneer de vraag naar AI-infrastructuur materialiseert, staat de hele ronde tafel klaar om klanten met open armen te ontvangen.


Dit is het eerste redactionele artikel in een reeks van drie rond het thema AI in de praktijk. Klik op onze themapagina om alle artikelen van de ronde tafel te zien, de video en onze partners.