De MSI Prestige 16 AI Evo is een uitstekende laptop met een fenomenale batterij, die op dit moment nog te weinig doet om het AI-label te rechtvaardigen.
De MSI Prestige 16 AI Evo is een uitstekende keuze voor vrijwel iedereen die een krachtige maar gebalanceerde 16 inch-laptop zoekt met goede batterij.
MSI zet met de Prestige 16 AI Evo een oerdegelijke premium-laptop in de markt, voorzien van capabele hardware. De fabrikant laat met dit toestel zijn kunnen zien en maakt indruk zodra we het toestel uit de doos nemen. Het gewicht van 1.56 kg voelt laag, gezien het 16 inch-formaat van het toestel. Dat hebben we te danken aan de magnesium-aluminium-legering van het chassis, die het geheel premium doet aanvoelen.
Het toetsenbord biedt ruimte voor een numeriek klavier, en dat appreciëren we steeds. De toetsen tikken bovendien aangenaam weg, al blijft Lenovo wat ons betreft toch de kampioen van de toetsaanslag. MSI kiest voor een ruim en nauwkeurig touchpad, waar we graag mee werken.
Evo-badge
Onder dat alles gaat de laptopfabrikant resoluut voor een Intel-processor. Dat moet, want de Evo-badge is bedacht door het marketingteam van Intel. Toestellen verdienen die badge als ze aan bepaalde prestatievereisten voldoen met betrekking tot pk’s en batterij, wanneer de fabrikant dat alles in een aantrekkelijk en voldoende dun jasje omhult. Dat is hier zeker het geval.
Ons testmodel is voorzien van een Intel-chip van de nieuwste generatie: de Core 7 Ultra 155H met zijn zestien kernen (waarvan zes P-kernen met een maximumfrequentie van 4,8 GHz). Onze laptop heeft geen extra grafische kaart aan boord, en doet beroep op ingebouwde Intel Arc Graphics. De processor wordt geflankeerd door 32 GB RAM en een 1 TB-SSD.
Stevige spierballen
De Meteor Lake-chip gebakken op Intels 4 nm-bakproces is geen doetje. De chip toont zich krachtiger dan de Intel Core Ultra 7 165U vPro in de Lenovo X1 Carbon, al staat daar tegenover dat het basis-TDP verschillend is. De U-chip is zuiniger met vijftien watt tegenover 28 watt voor de H-processor in de MSI Prestige 16 AI Evo, wat MSI’s laptop meer ademruimte geeft.
In de Huawei MateBook 14 vinden we wel exact dezelfde processor terug. Daar toont MSI dat het er beter dan Huawei in slaagt om het uiterste uit de CPU te persen. Intel en x86 zijn sinds de komst van de Qualcomm Snapdragon X Elite echter niet de enige opties. In de Lenovo ThinkPad T14s zien we hoe die ARM-gebaseerde chip de Core Ultra 7 in de MSI-laptop moeiteloos kan bijhouden.
Toch is de MSI Prestige 16 AI Evo niet altijd de snelste van het peloton. We analyseren typische kantoorworkloads in Microsoft Office en stellen vast dat de CPU en de 32 GB RAM helemaal tot hun recht komen bij iets zwaarder werk in Excel.
Bij de wat lichtere workloads zoals Word en browsen in Edge, maakt het minder uit dat de Prestige 16 AI Evo grote spierballen heeft en is het verschil minder groot. De ThinkPad met ARM-processor blinkt uit bij die minder zware taken. In de praktijk gaan eenvoudige taken gewoon heel vlot, en blijft de MSI Prestige vlot bollen wanneer het werk zwaarder wordt.
Fenomenale conditie
Dat gaat niet ten koste van de batterij, die ronduit fenomenaal is. Ondanks de kracht van de laptop en het feit dat MSI voor een groter 16 inch-scherm kiest, kan het toestel erg lang zonder stopcontact.
De resultaten van onze test zijn spectaculair. De MSI Prestige 16 AI Evo laat de Lenovo X1 Carbon en Huawei MateBook ver achter zich, ook al zijn dat ultramobiele toestellen met zuinige hardware en een kleiner scherm. Enkel de efficiëntie ARM-processor in de ThinkPad doet het beter, al twijfelen we er niet aan dat deze MSI bij gelijke schermformaten de kampioen zou zijn in de vergelijking.
Snelle recuperatie
De knappe resultaten zijn het gevolg van de immense batterij die MSI in de laptop stopt. Je krijgt een exemplaar van 99,9 Wh mee: net niet te veel om legaal in een vliegtuig mee te nemen. De andere laptops hebben een veel kleinere batterij aan boord.
Toch laadt het toestel erg snel terug op. In een dik halfuur zit de tank opnieuw halfvol, en kan je vele uren verder. De andere laptops met hun kleinere batterij doen nauwelijks beter. MSI bewerkstelligt dat door een krachtige 100 watt-lader mee te leveren, terwijl 65 watt de norm is voor de andere drie toestellen.
Rood, of rood?
Wat prestaties betreft, is de MSI Prestige 16 AI Evo een uitstekend gebalanceerd toestel en ook de behuizing zit snor. Enkel op het scherm kunnen we wat aanmerken. Het 16 inch-display ziet er wel prachtig en scherp uit met zijn dunne randen en 2.560 x 1.440 pixels, maar de kalibratie van het paneel laat op ons testmodel een beetje te wensen over.
Daarmee bedoelen we vooral dat de weergegeven kleuren toch wel wat afwijken van de realiteit. Dat valt niet op voor doorsnee gebruikers, maar kan een struikelblok zijn voor grafische professionals die wel willen dat de schakeringen die ze op hun scherm zien, helemaal correct zijn. Zowel in de witbalans als in de kleuren zien we een discrepantie.
Aansluitingen
MSI voorziet de gebruikelijke poorten voor de MSI Prestige 16 AI Evo, met één USB 3 A-aansluiting en twee USB C-poorten met Thunderbolt. Ethernet (RJ45) en HDMI tekenen ook present, net als een 3,5 inch audio-aansluiting in een sleuf voor een SD-kaart. Enkel de plaatsing van de poorten is wat vreemd. Alle USB-poorten en de HDMI-aansluiting zitten aan de achterkant. Dat is niet altijd even praktisch.
(Video)bellen doe je via de FHD-webcam, die naar behoren presteert en Windows Hello ondersteunt. Ook het geluid zit snor: we verstaan iedereen en zijn verstaanbaar.
Wat met AI?
Tot slot moeten we het over de AI in de naam hebben. Daarover gaan we kort zijn: het marketingdepartement heeft duidelijk zijn zegje gehad in de naamgeving van de MSI Prestige 16 AI Evo. Het toestel heeft enkele AI-aangedreven functies die je in iedere moderne laptop terugvindt, en een kleine selectie daarvan draait vlotter op de NPU in de Intel-chip.
lees ook
MSI Prestige 16 AI Evo review: perfect in evenwicht
Als gebruiker zal je vooral merken dat zaken zoals achtergrondvervaging in Teams goed werken en weinig batterij slurpen. MSI stopt een eigen MSI AI Engine in de laptop om die te optimaliseren voor de workloads die je uitvoert, maar dat vinden we zelf een non-item. MSI springt net als alle andere fabrikanten vandaag op de AI-trein en onderscheidt zich niet echt van andere toestellen met een AI-label, die evenmin weinig toevoegen aan de gebruikservaring.
Topper
Knap daarop zeker niet af. De MSI Prestige 16 AI Evo is een heel goede 16 inch-laptop die geen grote fouten maakt. Enkel grafische professionals kunnen een beetje op hun honger blijven zitten omwille van de kleurweergave op het paneel. Verder voorziet MSI een krachtige laptop voor diverse kantoorworkloads, zelfs wanneer die aan de zwaardere kant zijn. Foto- en videobewerking kunnen ook, zolang voorgenoemde kleurvastheid niet essentieel is.
De bouwkwaliteit, de uitstekende batterij en het snelle laden omkaderen de goede prestaties en maken van de MSI Prestige 16 AI Evo een geheel dat we zonder verpinken kunnen aanraden aan vrijwel iedereen die op zoek is naar een capabele 16 inch-laptop. Verwacht gewoon geen wonderen van het AI-aspect.
.pro’s
- Bouwkwaliteit
- Numeriek klavier
- Fenomenale batterijduur
- Best licht gezien het formaat
.contra’s
- Schermkalibratie kan beter
- Poorten staan op vreemde plekken
- AI in de naam voegt weinig toe
De MSI Prestige 16 AI Evo is een uitstekende keuze voor vrijwel iedereen die een krachtige maar gebalanceerde 16 inch-laptop zoekt met goede batterij.
Geteste configuratie: MSI Prestige 16 AI EVO B1MG-022NL – Intel Core 7 Ultra 155H, 32 GB RAM, 1 TB SSD, 16 inch glossy IPS-scherm (2.560 x 1.440 pixels) – 1.280 euro excl. btw.