Oppo Reno 13 Pro review: als een visje in het water

Oppo Reno 13 Pro review: als een visje in het water

De Oppo Reno 13 Pro brengt een premium gevoel en een uitstekende cameraopstelling naar een groot publiek, al rekent Oppo toch wat extra marge omwille van het originele design. Dit toestel heeft dan ook meer een focus op lifestyle dan op pure pk’s.

Oppo houdt er een hoog tempo van Reno-lanceringen op na sinds het bedrijf de Europese markt opnieuw omarmt. De Reno 13 Pro zag het levenslicht amper zes maanden na de lancering van de Reno 12 pro, die zich op zijn beurt in het zog van de Reno 11F in de winkelrekken plofte.

Voor de Reno 12 Pro vertrouwde Oppo iets te veel op het lifestyle-aspect. Het toestel zag er goed uit, maar de specificaties konden de prijs moeilijk verantwoorden. Voor de Reno 13 Pro gooit Oppo het niet radicaal over een andere boeg. Reno blijft een merk gericht op het grotere en modegevoelige publiek. Wie de ultieme pk’s wil, moet bij Find aankloppen.

Onze Oppo Reno 13 Pro is uitgerust met volgende specificaties, voor een adviesprijs van 799 euro:

  • 6,83 inch amoled-scherm (120 Hz, 1.271 x 2.800 pixels)
  • MediaTek Dimensity 8350
  • 512 GB opslag (UFS 3.1)
  • 12 GB RAM
  • 5.800 mAh-batterij
  • 80 W-laden (SuperVooc)
  • Hoofdcamera: f/1.8, 50 MP, OIS
  • Telefoto 3,5X: f/2.8, 50 MP, IOS
  • Breedhoek: f/2.2, 8 MP
  • Selfie: f/2, 50 MP
  • IP69

(Halve) vlinder

Het meest opvallende aan de Oppo Reno 13 Pro is echter het uiterlijk.  Het toestel is dun en ligt aangenaam in de hand. De achterkant is mat, maar toont in het licht schakeringen die moeten lijken op de schaduw van een halve vlinder. Op ons paarse toestel is het effect zichtbaar, zonder potsierlijk te worden. Oppo verdient een pluim om eens iets anders te proberen. Een zwart exemplaar zonder vlindervleugels bestaat voor wie een meer zakelijke look verkiest.

Oppo kiest voor een IP69-certificatie, wat impliceert dat je de telefoon mee onder water kan nemen. Zoals gangbaar is eventuele waterschade niet gedekt door de standaard-garantie, maar Oppo vertrouwt er wel op dat de telefoon geschikt is voor gebruik in het zwembad.

Geen prestatiemonster

Het binnenwerk was de grote zwakte van de Reno 12 Pro en ook voor de Reno 13 Pro is duidelijk dat je de 799 euro voor iets anders neertelt dan de prestaties. De MediaTek Dimensity 8350 is geen krachtige processor, maar de telefoon is veel performanter dan zijn voorganger.

De prestaties liggen op het niveau van de Google Pixel 9a (549 euro, met Tensor G4). Een OnePlus 13R met Snapdragon 8 Gen 3 is een stuk krachtiger, ondanks de vergelijkbare adviesprijs van 749 euro. De Samsung Galaxy S25 is veel krachtiger, maar ook duurder (899 euro).

Naar ons gevoel heeft Oppo met de Reno 13 Pro wel de ondergrens gehaald waar de Reno 12 Pro nog opbotste. In dagelijks gebruik is dit een vlotte smartphone, mede met dank aan de 12 GB RAM.

Langs de grafische kant moeten we een gelijkaardig verhaal vertellen. De Oppo Reno 13 Pro is hier zelfs iets krachtiger dan de Google Pixel 9a, maar laat zich overklassen door de OnePlus 13R en andere toestellen met een Snapdragon 8 Gen 3 aan boord.

In vergelijking met de Oppo Reno 12 Pro maakt deze telefoon wel een grote en broodnodige sprong voorwaarts. Dit is geen toestel voor gamers, maar wel eentje dat adequaat voorzien is voor dagelijks gebruik.

Dat zien we ook wanneer we naar een grote variatie aan gebruiksscores kijken, die een idee geven van de prestaties voor verschillende toestellen. De Oppo Reno 13 Pro is nooit de beste, maar het toestel speelt wel mee en overklast zijn voorganger in verschillende belangrijke categorieën.

Prima batterij

Verbeteringen tegenover de vorige generatie zijn de norm. De telefoon zingt het een stuk langer uit op één lading. Tijdens onze tests merken we dat vooral actief gebruik efficiënter verloopt. Andere smartphones doen beter, maar niet de Samsung Galaxy S25.

Wij komen in ieder geval vlot de dag door bij normaal gebruik, waarin we chatten, surfen, de weg zoeken en foto’s nemen. Is het tijd om op te laden, dan hebben we niet veel geduld nodig. Op 18 minuten tank je de Oppo Reno 13 Pro alweer vol.

Naar goede Oppo-gewoonte is er geen lader meegeleverd, ook al laadt de Reno 13 Pro het snelst op via een SuperVooc-oplader van Oppo zelf. Met USB-C Power Delivery zijn de cijfers gelukkig ook heel netjes. Opladen kan ook draadloos, voor wie dat belangrijk vindt.

50 MP-toppers

Voor dit toestel is de cameraselectie het belangrijkst. Oppo voorziet twee 50 MP-sensoren. Zowel de hoofdcamera als de 3,5x-zoom leveren heel goede beelden af. De kleuren zijn gelijkaardig, net als de kwaliteit.

Oppo integreert AI in de camera, net zoals in de Find X8 Pro. Slimme algoritmes werken samen met de 50 MP-sensor om sterk zoomen mogelijk te maken. Tot 14x zien we bruikbare beelden, daarna wordt de AI-invloed sterker en de resultaten kunstmatiger.

Overbodige breedhoek

Oppo integreert ook een 8 MP-breedhoek in het toestel, en we vragen ons af waarom. Bij goede lichtomstandigheden levert die adequate beelden af, maar zodra de belichting uitdagender wordt, neemt de kwaliteit sterk af. Bovendien heeft de hoofdcamera al een breed gezichtsveld.

De foto’s met de hoofdcamera en telefotolens zijn ook bij minder licht kwalitatief, en behouden hun details. Je kan zelfs verder inzoomen. De foto met de breedhoeklens ziet er alleen goed uit op een klein scherm en valt direct door de mand wanneer je een beetje inzoomt: details verdwijnen in een onscherpe pixelsoep. Klik op de foto’s hieronder om het verschil op volledig scherm te zien.

Fabrikanten stoppen steeds vaker een ondermaatse breedhoekcamera in hun toestel om het aantal lenzen op te krikken. Wat ons betreft is dat niet nodig: de meerwaarde is heel klein. De toevoeging van de 8 MP-breedhoek doet naar ons gevoel zelfs afbreuk aan de verder knappe kwaliteit van de cameramodule.

Onderwaterfotografie

De camera’s werken ook onder water. Oppo integreert een speciale fotomodus waarmee onderwaterbediening mogelijk wordt via de volumeknoppen. Geluidstrillingen schudden het toestel opnieuw droog wanneer je uit het zwembad stapt.

Opnieuw spelen AI-algoritmen een rol. Die zorgen ervoor dat onderwaterkiekjes duidelijk zijn, en correcte kleuren bevatten. Tijdens onze korte test werkte dat allemaal erg goed.

Verder geeft Oppo veel liefde aan de selfiecamera. Dat is meteen handig voor wie wil videobellen met z’n smartphone.  Algoritmes detecteren nog een veelvoud aan scenes voor een optimaal resultaat, net als in de Find X8 Pro. Dat werkt allemaal goed.

De foto’s zien er ook goed uit op het amoled-scherm, dat met zijn 1.272 x 2.800 pixels scherp oogt. De 120 Hz-verversingssnelheid draagt bij aan een vlotte ervaring, maar de maximale helderheid is een beetje bescheiden. Neem je foto’s in zonnige omstandigheden, dan kan je die met 535 cd/m² wel zien, maar niet zo goed als bij veel andere toestellen die een piekhelderheid van 1.000 cd/m² of meer aankunnen.

Brol

We merkten het tijdens de preview al op en herhalen het hier nog eens: recht uit de doos staat de Oppo Reno 13 Pro vol met brol. Oppo zoekt actief een nieuw dieptepunt op met een berg bloatware die niet te verantwoorden valt aan dit prijspunt.

Denk daarbij aan toestanden zoals Temu of AliExpress, iets dat ReelShort heet, een spel genaamd Block Blast, TikTok, Solitaire, Vita Mahjong en meer. Gelukkig ontbreekt de app om op een speelse manier een carburator voor je wagen te bestellen, zoals op de Find X8 Pro. Koop je dit toestel, begin dan met een grote schoonmaak zodat al deze dataverzamelende reclame-toepassingen niet per ongeluk geïnstalleerd blijven.

Verdict

De camera’s (op de breedhoek na) zijn dé reden om deze Oppo Reno 13 Pro te kopen. Oppo integreert (softwaregedreven) fotografie van de bovenste plank in dit toestel, wat voor mooie foto’s zorgt in tal van omstandigheden. De telefotolens geeft flexibiliteit, en laat je trouwens ook toe om erg mooie portretten te maken.

De onderwatercapaciteiten zijn een mooie bonus. We zouden dit toestel niet mee in de zee nemen, maar durven wel het zwembad in voor enkele vakantiefoto’s. Wat prestaties betreft is de Oppo Reno 13 Pro geen kampioen en scoort het toestel slechter dan andere telefoons in dezelfde prijsklasse, maar dat valt te vergeven. Deze keer is de smartphone immers snel genoeg voor dagelijks gebruik, en zingt ook de batterij het voldoende lang uit.

De Oppo Reno 13 Pro is een uitstekende smartphone voor wie een origineler toestel wil en niet wakker ligt van hardware-prestaties. Fotografie moet de hoofdmotivator zijn voor deze aankoop. In dat geval kan de Oppo Reno 13 Pro zijn prijs net verantwoorden, al vinden we dat Oppo toch iets te veel vraagt. Schrap de breedhoeklens, tik 100 euro van de adviesprijs, en we zouden dit toestel vlot aanraden.

En verwijder de bloatware Oppo, je overschrijdt de grenzen van het fatsoen.

Oppo Reno 13 Pro – 799 euro incl. btw, 5 jaar Android-updates, 6 jaar beveiligingsupdates.

.pro’s

  • Uitstekende hoofd- en telefotolens
  • Knappe fotokwaliteit in alle lichtomstandigheden
  • Verrassende zoom via AI
  • Degelijke batterij
  • Schermkwaliteit met hoge verversingsgraad
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Overbodige breedhoekcamera
  • Bescheiden prestaties voor de prijs
  • Bloatware
  • Beperkte piek-schermhelderheid
  • Inconsistent gedoe met oplaadstandaarden (VooC vs. USB-C PD)