De Oppo Reno 12 Pro komt met ambitieuze beloftes, maar voelt tegelijkertijd als een goedkope budgettelefoon aan. Het toestel dreigt snel te verdwijnen in de demarrage van Oppo.
Oppo hernieuwde dit jaar zijn geloftes aan de Europese markt en dat zullen we geweten hebben. Binnen een tijdsbestek van vier maanden lanceerde het vier nieuwe middenklassetoestellen. De Reno 11F lag nog maar vers in de winkelrekken of de Reno 12 en Reno 12 Pro stonden al klaar, die op hun beurt al even snel werden vergezeld door de Reno 12F.
De Reno 12 (549 euro incl. btw) en Reno 12 Pro (649 euro incl. btw) zijn in veel specificaties elkaars evenknie. Het grootste verschil zit in de camera’s. Wij gingen met het Pro-model aan de slag. Dit zijn enkele specificaties van het geteste model:
- 6,7 inch 20:9-scherm
- 2.412 x 1.080 pixels – 120 Hz, HDR10+
- MediaTek Dimensity 7300 Energy
- 12 GB RAM
- 512 GB opslag
- 50 MP-hoofdcamera (f/1.8, 26mm, OIS, 1/1.95”)
- 8 MP-breedhoekcamera (f/2.2, 16mm, 1/4.0”)
- 50 MP-telefotocamera (f/2.0, 47mm, 1/2.75”, 2x optische zoom)
- 50 MP-selfiecamera (f/2.0, 21mm, 1/4.0”)
- 5.000 mAh-batterij
- 80 watt-snelladen
- ColorOS 14
Goedkope uitstraling
De Oppo Reno 12 Pro steelt niet de show met zijn ontwerp. Integendeel: dit toestel ziet er veel goedkoper uit dan het in werkelijkheid is. Het plastic op de achterkant voelt erg goedkoop aan en het Oppo-logo lijkt er op het einde nog snel met een sticker opgekleefd. Het camera-eiland steekt ver uit waardoor de telefoon schommelt als hij op zijn rug ligt.
Oppo moet eens kijken bij de buren van OnePlus, want de Nord 4 ziet er veel aantrekkelijker uit. Spoiler: het is niet de laatste keer dat de OnePlus Nord 4 in deze review zal worden vermeld.
lees ook
Oppo Reno 12 Pro review: middenklasser mikt (te) hoog
De telefoon is voor zijn formaat (6,7 inch) opmerkelijk dun. Ondanks dat zou de telefoon wel tegen een stootje moeten kunnen. Het glas is bepantserd met Gorilla Glass Victus. In de behuizing zitten ‘sponsjes’ die de impact van een val absorberen.
Dat betekent niet dat je de telefoon uit je raam mag werpen, maar een accidentele slipper zou geen dramatische gevolgen mogen hebben. Het toestel heeft een reis naar Jordanië overleefd, dus voor warme temperaturen en een beetje woestijnstof hoef je geen schrik te hebben.
Plat of gebogen?
Je hebt liefhebbers van platte schermen en van gebogen schermen. Wij zijn eerder van van platte schermen. Oppo probeert beide kampen te plezieren door het scherm heel subtiel te laten afbuigen: je ziet het bijna niet.
Het scherm kwijt zich feilloos van zijn taak, zonder uit te blinken. Het beeld is scherp en ook kleuren worden levendig weergeven. De piekhelderheid die we meten (620 nits) ligt lager dan wat we doorgaans meten, maar dit heeft in normale omstandigheden geen invloed op de leesbaarheid van het scherm. De combinatie van felle en een zonnebril kan dan weer wel in het nadeel werken.
Weinig energie
Oppo kiest voor een MediaTek-processor: een populaire keuze in het middenklassesegment. Niet zomaar de eerste de beste chip uit de stal van MediaTek, maar een Dimensity 7300 Energy. Dat laatste woordje is vooral marketing.
De CPU-prestaties van het toestel zijn eerder flauw te noemen. De Oppo Reno 12 Pro laat zich aftroeven door goedkopere toestellen, zoals de Samsung A35 en zijn neef Reno 11 F. De vergelijking met de Google Pixel 8a en de Nord 4 zou Oppo het schaamrood op de wangen moeten doen krijgen. In dagelijks gebruik houdt dit toestel zich meer dan staande, maar een krachtpatser zal je in de Reno 12 Pro niet zien.
De Oppo Reno 12 beschikt over een tikkeltje meer grafische kracht dan de Reno 11 F, maar duikt opnieuw onder de scores van de meeste concurrenten. De OnePlus Nord 4 speelt in een andere categorie. Ook de Google Pixel 8a blijft ver buiten bereik voor Oppo. Dit toestel kunnen we niet aanraden voor wie graag eens een 3D-spelletje speelt op de smartphone.
Valse belofte
Verwijst Energy dan naar een betere batterijduur? MediaTek claimt dat de processor tot dertig procent minder verbruikt op de CPU en het GPU-verbruik bijna gehalveerd. Het energieverbruik van wifi-verbindingen zakt met twintig procent.
In de Oppo Reno 12 Pro komt die mooie beloftes in ieder geval niet tot uiting. Tijdens de videotest zit de Oppo Reno 12 Pro nog goed mee in de kopgroep. De prestatietest doet het toestel volledig door de mand vallen, met een beschamende laatste plaats als gevolg. Oppo heeft zich laten vangen door het marketingpraatje van MediaTek.
Kabelperikelen
Gelukkig kan de fabrikant altijd terugvallen op één van de sterktes van het huis: snelladen. De Oppo Reno 12 Pro belooft een oplaadcapaciteit van 80 W. Dat resulteert in snelle laadtijden die enkel door Xiaomi en OnePlus worden geëvenaard.
Toch verdient Oppo hiervoor een veeg uit de pan. Die beloofde oplaadcapaciteit is enkel gegarandeerd als je een SuperVOOC-lader van het merk gebruikt. De oplader zit niet mee in de doos.
We vinden zeker niet dat fabrikanten voor elk toestel een oplader moeten meeleveren: niemand wil een lade vol opladers. Speel het dan eerlijk en ondersteun de universele standaarden voor USB-C. Via een universele lader met ondersteuning voor Power Delivery halen we 45 W. Nog steeds meer dan degelijk, maar nog amper de helft van wat Oppo belooft.
Telefotocamera steelt de show
Waar de Oppo Reno 12 Pro wél weet uit de pakken, zijn de camera’s. De vermelding van AI Camera System naast de lenzen wekt eerder op de lachspieren. De hoofdcamera (50 MP) en de breedhoekcamera (8 MP) zijn op papier niet zo bijzonder, maar de telefotocamera (50 MP) trekt onze aandacht. Dit type camera zie je normaal gezien enkel terug in de allerduurste modellen. Het zoombereik van dit toestel is een beetje beperkter (2x optisch).
Met een optische zoomlens maak je altijd betere beelden van verre objecten dan wanneer de hoofdcamera dat met digitale zoom moet proberen. Ingezoomde foto’s zijn dan ook nauwelijks te onderscheiden van foto’s die je met de hoofdcamera neemt. De beelden blijven scherp en ook de kleuren verliezen niet aan sterkte. Ook bij avondval blijft de telefotocamera sterk presteren.
Ga je voorbij de 2x optische zoom, dan valt de camera wel terug op digitale zoom (tot 20x). Tot 10x kan je aan redelijk goede kwaliteit inzoomen, al neemt de scherpte van de kleuren duidelijk af. Aan de maximale zoom sluipt er meer ruis in je beeld, maar dat is niet onlogisch en ook vergeefbaar.
In de meeste situaties maak je gebruik van de hoofdcamera, die ook meer dan degelijk is. De beelden zijn scherp bij goede lichtomstandigheden. Zijn die minder optimaal, neemt de scherpte zichtbaar af maar de kleuren blijven wel goed behouden. De autofocus kan soms inconsistent zijn.
De breedhoekcamera is, zoals verwacht, de minste van het cameratrio. Niet dat de camera slecht is, maar het verschil in kwaliteit met de andere camera’s is duidelijk merkbaar.
Softwareperikelen
Oppo zet de telefoon in de markt met ColorOS 14: een versie van Android 14. Dat is in de basis een goed besturingssysteem, maar Oppo verpest het zelf met een overdaad aan bloatware. Van reclame voor eigen applicaties tot TikTok, Amazon Shopping, Temu, Takeaway en zes spelletjes die ongevraagd op je telefoon geïnstalleerd staan: we kunnen het allemaal missen als kiespijn.
Een andere ergernis is het beperkte updatebeleid dat Oppo belooft. De Reno 12 Pro krijgt drie Android-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates. Een software-update zal je binnenkort al kwijt zijn aan de overgang naar Android 15. De ondersteuning is in ieder geval beter dan bij de Reno 11 F: de software gaat nu op zijn minst even lang mee als dat Oppo belooft dat de hardware blijft functioneren.
We zien andere merken echter langere ondersteuning bieden en de prijs is hier geen excuus. De OnePlus Nord 4 geniet van zes jaar ondersteuning en de Google Pixel 8a zelfs zeven jaar. Beide toestellen gaan voor een lagere prijs over de toonbank dan de Oppo Reno 12 Pro.
Te veel van hetzelfde
Het grootste probleem van de Reno 12 Pro is het ritme waarmee Oppo de laatste maanden middenklassesmartphones uitbrengt. Dit toestel heeft de ondankbare positie de duurste van het viertal te zijn. In de praktijk liggen de toestellen dicht bij elkaar, waardoor de Reno 12 Pro weinig heeft om zich te onderscheiden.
De telefotocamera is uniek binnen deze prijsklasse, maar is dat voldoende? Het antwoord is een volmondige neen. De hardware van het toestel is eerder matig vergeleken met prijsgenoten die zelfs nog een tikkeltje goedkoper zijn.
Het hogere prijskaartje (649 euro incl. btw) indiceert dat Oppo de Reno 12 Pro als zijn kampioen voor de middenklasse naar voren schuift. Je merkt dat het toestel gebukt gaat onder die druk. Dat maakt het geen slechte telefoon, maar een onuitwisbare indruk zal de Reno 12 Pro niet nalaten.
De Oppo Reno 12 Pro is verkrijgbaar in het zwart voor 649 euro. De prijs is incl. btw.
.pro’s
- Licht voor zijn formaat
- Telefotocamera
.contra’s
- Goedkope uitstraling
- Flauwe processor
- Enkel snelladen met merklader (niet meegeleverd)
- Overdaad aan bloatware
Android-updatebeleid: Oppo garandeert dat de Reno 12 Pro minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 18 juni 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.