De MSI Modern 15 is een zakelijke instaplaptop op maat van wie wel een computer nodig heeft, maar met een bescheiden budget werkt of simpelweg niet zoveel om IT geeft, zolang het maar werkt. MSI stopt daarom best wat pk’s in een betaalbare laptop, maar maakt compromissen om de prijs te drukken.
Onze testversie van de MSI Modern 15 kost 699 euro exclusief btw. Dat is niet zoveel geld, maar toch krijg je een Intel Core 7 150U, 16 GB aan RAM en 1 TB opslag. Die specificaties volstaan op papier voor iedere kantoormedewerker en met marge. Mag het wat lichter zijn, dan ben je zelfs vanaf 578 euro exclusief btw gesteld.
Functionaliteit eerst
Het mag duidelijk zijn: met de MSI Modern 15 wil MSI prestaties bieden aan de zakelijke gebruiker die daar geen al te groot budget voor opzij kan of wil zetten. Draagbaarheid, ergonomie en design komen hier op de tweede plaats en dat is prima. Wie weinig op weg is en vooral in enkele bedrijfstoepassingen, Excel en mails werkt, heeft naast pk’s en betrouwbare functionaliteit niet veel meer nodig.
MSI wil die pk’s bieden en snoeit daarom waar het minder telt. De MSI Modern 15 is een 15,6 inch-toestel met een 16:9-beeldschermverhouding en 1.920 x 1.080 pixels. Met moderne 16:10-toestellen in het achterhoofd, oogt die schermverhouding wat oubollig, maar voor de meeste mensen is 16:9 nog steeds de standaard waarmee ze jarenlang gewerkt hebben.
Prachtig is het scherm niet. Het contrast is beperkt, net als de maximale helderheid, en de kleurweergave is allesbehalve nauwkeurig te noemen. We meten een afwijking van DeltaE 15,8 in het blauwe-spectrum, en een gemiddelde afwijking van 5,2 over het hele kleurenspectrum. Deze laptop is niet bedoeld voor grafische professionals, dus veel maakt het niet uit. Buiten in de zon werken, zal er echter niet inzitten. Daar is de helderheide van 267 cd/m² onvoldoende voor.
Chassis op een budget
Het scherm zit in een plastic chassis dat niet bepaald luxueus aanvoelt. Zeker het scharnier vinden we wat goedkoop. Zet je de laptop resoluut neer of pak je hem opengeklapt op, dan klapt het scherm vanzelf ver open. Dat boezemt niet heel veel vertrouwen in, maar MSI wijst erop dat de Modern 15 wel degelijk een robuust zakelijk toestel is, en verwijst daarvoor naar de MIL-STF-810G-tests.
Het toetsenbord van de Modern 15 is eigenlijk verrassend goed. Het chassis van de laptop is bovenaan stevig zodat het toetsenbord niet meebuigt wanneer het op een tafel of je schoot staat. De toetsen zelf zijn aangenaam responsief. MSI vindt de ruimte voor een numeriek klavier en dat juichen we toe. Dat is altijd handig, en al zeker voor de doelgroep van minder technische profielen, die gewoon op hun laptop willen werken zoals op een desktop.
Het touchpad is degelijk, maar je merkt meteen dat je met een budgettoestel aan de slag bent. Klikken voelt wat losjes aan. Nemen we de laptop even op aan een hoek, bijvoorbeeld om ons snel te verplaatsen, dan buigt die wel haast onmerkbaar door. Dat is op zich geen ramp, behalve dan dat het touchpad die buiging als een klik registreert. Het blokkeert tot je de Modern 15 opnieuw neerzet. Dat staaft opnieuw dat de MSI Modern 15 eigenlijk niet als erg mobiele laptop bedoeld is, ook al valt het gewicht van 1,49 kg best mee.
Geschikt voor videovergaderingen
De webcam van de laptop is acceptabel en dat is gezien de prijsklasse een groot succes. Het beeld is wat korreliger en het dynamisch bereik wat minder dan bij duurdere toestellen, maar je hoeft je niet te schamen wanneer je inbelt met een Modern 15. Het geluid is verrassend goed, en het toestel slaagt er perfect in zelfs luid omgevingsgeluid weg te filteren. De luidsprekers zelf zijn adequaat, maar beperkt in volume. Al bij al heb je wel alle tools om op een degelijke manier digitaal te vergaderen.
MSI vindt in de ruime behuizing de plek voor drie USB Type A-poorten (USB 3.2 Gen 1) en één USB Type C-poort (USB 3.2 Gen 2). Ook een ethernetpoort (RJ-45) tekent present, net als een mini-SD-kaartslot. De aansluiting voor de eigen (meegeleverde) lader is gewoon dwaas. Laden met USB C werkt immers ook voor wie een Power Delivery-oplader heeft liggen. Door de eigen oplader mee te leveren, creëert MSI vooral e-waste.
Over biometrie kunnen we kort zijn: er is geen biometrie. Een Copilot-knop tekent wel present, ook al heeft deze laptop geen NPU aan boord.
Oude processor
Op naar de prestaties dan. MSI stopt best capabele hardware onder de motorkap, met 16 GB RAM een Intel Core 7 150U. Let wel: Intel maakt er een sport van om je te verwarren met processornamen die spectaculairder klinken dan ze zijn. De Intel Core-reeks, zonder i of ultra in de naam, is gebaseerd op oude 10 nm-technologie en is in feite weinig meer dan een heruitgave van Raptor Lake uit 2022. Dat wil niet zeggen dat de twee P en de acht E-kernen aan boord van deze chip hun mannetje niet kunnen staan.
Zoals je ziet, is de CPU een stuk trager dan een Core Ultra 7, die wel op een nieuwe architectuur en met een nieuwe node bebouwd is. Ook de ARM-gebaseerde Qualcomm Snapdragon Plus in de Microsoft Surface-laptop doet het veel beter. De Core Ultra 5 12U in de Asus Expertbook is dan weer iets trager. Daaruit leren we dat de chip aan boord van de MSI Modern 15 goed, maar niet spectaculair is.
lees ook
MSI Modern 15 review: (Gelukkig) heel betaalbaar
De resultaten bij dagelijks gebruik zijn echter niet slecht. De Lenovo ThinkBook doet het een stuk beter, maar deze MSI-laptop kan puur op het vlak van voelbare prestaties tijdens kantoorwerk wel winnen van de Microsoft Surface Laptop 7.
MSI moet met de hardware typische kantoorapplicaties afdoende ondersteunen, en slaagt daarin. Normale workloads in bedrijfsapplicaties of Excel zullen vlot draaien op dit toestel.
Geen conditie
We haalden eerder al aan dat de MSI Modern 15 niet echt bedoeld is om mobiel te zijn, en dat blijkt opnieuw wanneer we de batterij op de rooster leggen. De autonomie van deze laptop is simpelweg slecht.
We wilden de lat gezien het prijskaartje niet al te hoog leggen, maar de Modern 15 slaagt er wonderwel toch in om er vlot onderdoor te limbodansen. Hier zien we het echte nadeel van de voorbijgestreefde architectuur van de Intel Core 7 150U, gecombineerd met het grote 15,6 inch-scherm. Allebei trekken ze de batterij snel leeg. Een werkdag op één lading zal je nooit halen.
Bijladen gaat niet zo vlot maar andere toestellen doen slechter. Het valt bijvoorbeeld op dat de Microsoft Surface Laptop 7 nog trager oplaadt. Microsoft stopt net als MSI een lader met een eigen stekker in de doos, en beide merken scoren er ondermaats mee.
De MSI Modern 15 doet het uiteindelijk goed genoeg wanneer we rekening houden met de prijs en doelgroep. We ontdekken geen vreemde resultaten, al is de batterij wel erg pover.
Doet wat hij moet
De MSI Modern 15 is geen blitse laptop die je koopt uit liefde voor technologie, of uit een drang om ultramobiel te zijn. De Modern 15 is een werkpaard voor wie geen desktop wil plaatsen, maar wel een desktopervaring wil met voldoende pk’s, een scherm dat niet te klein is en een numeriek klavier. De laptop is mobiel in de zin dat je hem in de wagen van thuis naar het werk kan vervoeren en omgekeerd, en snel van de keuken naar de eettafel kan verhuizen. Dit is geen toestel voor wie tijdens het pendelen wil werken, of veel reist.
In zijn genre doet MSI het wel goed. Het lage prijskaartje is de grootste troef van de Modern 15 en voor het geld krijg je een laptop die zal doen wat hij moet. Het opzet is daarmee geslaagd, maar warm worden we er niet van.
Geteste configuratie: MSI Modern 15 F1MG-004NL, Intel Core 7 150U, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 15,6 inch mat IPS-scherm (1.920 x 1.080), Windows 11 Pro – 699 euro excl. btw.
.pro’s
- Scherpe prijs
- Adequate prestaties
- Goede microfoon
- Acceptabele webcam
.contra’s
- Chassis en schermscharnier voelen niet zo robuust
- Touchpad klikt niet zo aangenaam
- Slechte batterij
- Nodeloze e-waste-lader in de doos