Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 review: De verloren generatie?

De nieuwste versie van de Lenovo X1 Carbon is nog steeds een degelijke laptop. Alleen heeft Intel Lenovo in de steek gelaten: de CPU van de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 heeft noch voldoende pk’s, noch voldoende uithoudingsvermogen om van dit toestel een goede keuze te maken.

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon is op papier de ultieme laptop van Lenovo. Al twaalf generaties lang bouwt de laptopbouwer onder deze noemer een strak, slank en performant toestel. Deze nieuwste editie is niet anders. Moesten laptops nog per definitie x86-chips aan boord hebben, dan zouden we de Lenovo X1 Carbon Gen 12 opnieuw een kroon op het hoofd zetten. De realiteit is echter anders: het toestel doet alles best goed, maar zelfs binnen het eigen ThinkPad-gamma van Lenovo zitten interessantere alternatieven.

Subliem klavier

Lenovo doet veel goed. De X1 is opnieuw een heel herkenbaar toestel, vervaardigd in een zwarte (maar vingerafdrukgevoelige) behuizing. Het toetsenbord is simpelweg het beste dat je vandaag op een laptop kan kopen. Het lijkt zowaar nog beter dan bij vorige generaties, en het touchpad speelt mee op hetzelfde niveau. De aan-uit-knop zit wat onhandig verstopt aan de zijkant, maar dat is op zich geen ramp.

Aan poorten geen gebrek: twee USB Type-C (Thunderbolt)-poorten sieren het chassis aan de linkerkant. Aan weerskanten vinden we één USB A-poort. Die keuze is een beetje vreemd: de USB-C-poorten dienen om een dock of scherm aan te sluiten, dus zouden beter gespiegeld zitten, terwijl de plaatsing van de USB-A-poorten minder belangrijk is. We schrijven het weg als een schoonheidsfoutje. Lenovo vindt nog ruimte voor een hoofdtelefoonaansluiting en een HDMI-poort.

Intel stelt teleur

Alles ziet er vertrouwd, robuust en afgewerkt uit, en toch worden we niet warm van deze laptop. De schuld daarvoor ligt helemaal bij Intel. De Intel Core Ultra 7 165U vPro is simpelweg niet goed genoeg om te concurreren met andere CPU’s en toestellen vandaag op de markt. Zo komt de grootste concurrentie voor de Lenovo X1 Carbon Gen 12 uit Lenovo’s eigen stal: de ThinkPad T14s.

lees ook

Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon review: het beste van twee werelden

Dat toestel heeft een gelijkaardige behuizing, weegt ongeveer evenveel (1.113 gram voor de X1, versus 1.198 gram voor de T14s), maar kost een pak minder (2.378 euro voor de X1 tegenover 1.883 euro voor de T14s, telkens excl. btw.). Toch is de ThinkPad T14s Gen 6 het betere toestel.

Prestaties

Dat wordt meteen duidelijk bij de vergelijking van de CPU-prestaties in Geekbench. De Intel Core Ultra 7 165U vPro is helemaal niet zo Ultra. In de ThinkPad T14s vinden we de lichtste Qualcomm Snapdragon X Elite uit het gamma, en die is op alle vlakke sneller dan de chip van Intel.

Dat is een Intel-probleem, geen Lenovo-probleem. Zelfs de Core Ultra 9 185H in de MateBook X Pro van Huawei kan niet tippen aan de Snapdragon, en de Intel Core Ultra 7 155H al evenmin. Die Intel-chips hebben een aanzienlijk hogere TDP en zouden krachtpatsers moeten zijn.

De bescheiden prestaties van de Core Ultra 7 in de Lenovo X1 Carbon Gen 12 zien we niet alleen bij artificiële tests. Ook voor meer realistische kantoorworkloads doet deze laptop het minder goed dan zijn concurrenten. Aan het geheugen zal het niet liggen: de X1 en de T14s zijn allebei voorzien van 32 GB RAM.

Niet zo zuinig

Intel trekt met de CPU de kaart van de zuinigheid. Van de twaalf rekenkernen in de processor zijn er maar twee prestatiekernen. Acht zijn gewone efficiëntiekernen, en nog eens twee rekenkernen zijn gebouwd voor low-power-efficiëntie. Daar kopen Lenovo en Intel niets mee.

De ThinkPad T14s heeft een batterij die ongeveer even groot is, maar gaat bijna drie keer langer mee op één lading. De andere Intel-laptops kunnen het ARM-toestel evenmin bijbenen, ondanks hun grotere batterij.

Opladen gaat wel even snel, en dat hoeft niet te verbazen. De CPU speelt in die test immers geen rol.

We zien dat Intel een zuinige en krachtige processor heeft proberen te bouwen, op maat van mobiele premium-laptops zoals de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12. Helaas is dat niet gelukt: vergeleken met de Qualcomm Snapdragon X Elite-chips is de Intel-CPU zowel trager als minder zuinig. Dat maakt de ThinkPad X1 Carbon een minder goed toestel dan de ThinkPad T14s.

Veel pixels, foute kleuren

Lenovo stopt wel enkele fijne voordelen in de X1 Carbon die de meerprijs ietwat verantwoorden. Het 14 inch-oled-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2.880 x 1.800 pixels en is mooier en scherper dan dat van de andere laptops in deze vergelijking. Dat gezegd zijnde is het onvoldoende kleurecht voor grafische professionals. We zien grote afwijkingen over het hele spectrum, met erg stevige uitspattingen bij de rode en blauwe tinten.

Op zich vinden we kleurafwijkingen voor een kantoorlaptop geen ramp. Dat het rood wat lichter of donkerder is dan eigenlijk zou moeten, zal weinigen storen. In dit geval zijn de afwijkingen helaas wel heel erg groot: foto’s die je op deze laptop bekijkt, zullen er zichtbaar anders uitzien op andere toestellen. De hakt meteen een beetje in de meerwaarde van het oled-scherm, dat dankzij zo’n hoge resolutie bovendien stroom vreet en mee de batterijprestaties omlaaghaalt.

Beeld en geluid

Lenovo rust de Lenovo ThinkPad X1 Carbon uit met een bovengemiddelde webcam. Die krijgt een resolutie van 2.160p mee. De resultaten zijn goed, maar niet perfect. Wanneer er achter ons een lichtbron is, schijnt die wat uit met het effect van een ietwat vuile lens. De camera is beslist beter en scherper dan die in budgettoestellen, maar we zagen al beter in deze prijsklasse.

Het geluid is dan weer wel van de bovenste plank. We klinken direct en helder, zonder het visbokaal-effect dat typisch is voor ingebouwde laptopmicrofoons. Zetten we ons naast de luidspreker waar de radio door schalt, dan hoort de tegenpartij daar niets van.

Niet zo indrukwekkend

Alles samengenomen zitten we met een contradictie: de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 is zowel een erg goede laptop, als een teleurstelling. De twaalfde generatie van dit toestel, loopt een beetje verloren in het aanbod. De komst van Qualcomm en de matigheid van deze generatie van Intel-CPU’s maakt dat dit toestel moet onderdoen voor de concurrentie. Stop daar enkele schoonheidsfoutjes van Lenovo bij, zoals het afwijkende oled-scherm, en je krijgt de minst goede ThinkPad X1 Carbon in jaren.

Moest de laptop in een vacuüm bestaan, en 2024 niet getekend zijn door de lancering van ARM-laptops, zouden we dit toestel hoger inschatten. Helaas mikt Lenovo met de X1 Carbon net op profielen die lichte, draagbare, premium-kantoorlaptops eisen. De ThinkPad T14s voldoet veel beter aan de vereisten daarvoor.

ARM worstelt echter met één heel groot nadeel: niet alle applicaties draaien op de architectuur. Oudere software, en al zeker toepassingen waar drivers mee gemoeid zijn, spelen niet altijd samen met ARM. Werk je met zo’n software, dan moet je wel voor x86 kiezen. In dat geval linkt de Lenovo ThinkPad X1 Carbon opnieuw als optie.

Lenovo moet zich een vraag stellen voor de toekomst: moet Carbon X1 nog de vlaggendrager van het laptopportfolio zijn? En zo ja, moet dat dan samen met Intel? Als de volgende generatie van Intel-CPU’s niet competitiever is, doet Lenovo er beter aan om Carbon in een ARM-smaakje uit te brengen.

Geteste configuratie: Lenovo X1 Carbon Gen 12 21KC-006EMB, Intel Core Ultra 7 165U vPro, 32 GB RAM, 1 TBSSD, 14 inch oled-scherm (1.880 x 1.800 pixels), Windows 11 Pro – 2.378 euro excl. btw.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit en lage gewicht
  • Beste laptoptoetsenbord in de markt vandaag

.contra’s

  • Matige prestaties
  • Geen al te beste autonomie
  • Slecht gekalibreerd scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.