Google Pixel 9 Pro review: een maatje kleiner  

Google Pixel 9 Pro

Google knipt dit jaar een stukje af van de Pixel Pro+. Dat maakt de Pixel 9 Pro een interessante keuze voor liefhebbers van compacte premiumtelefoons.  

Na de officiële introductie van de Pixel-telefoons in België een jaar geleden, breidt Google dit jaar zijn assortiment verder uit. In de zomer lanceerde het maar liefst vier nieuwe smartphones. Naast de vaste Pixel 9 en Pixel 9 Pro, zijn de nieuwste toevoegingen een ‘XL’-model en de vouwbare Pixel Fold. 

Eerder namen we de Pixel 9 en de Pixel 9 Pro XL onder de loep, nu is het de beurt aan de Pixel 9 Pro. De Pixel Pro is traditioneel het showmodel van Google, maar met de aanwezigheid van de Pixel 9 Pro XL valt het toestel dit jaar tussen de twee andere modellen. Dit middelste kind krijgt echter evenveel aandacht en liefde van zijn ouders dan de grotere en kleiner broer.  

Maatje kleiner 

We kennen de Pixel Pro als een grote telefoon, maar dit jaar heeft Google het toestel op een te hoge temperatuur gewassen. Het Pro-model is ‘gekrompen’ tot 6,3 inch en is even groot als de Pixel 9, die aan de buitenkant weinig verschillen toont. Liefhebbers van grote telefoons kunnen nog altijd bij de XL-variant (6,8 inch) terecht. 

lees ook

Google Pixel 9 & Pixel 9 Pro XL review: is groter beter?

Google kiest er dus dit jaar voor om twee Pixel Pro-modellen uit te brengen. Die zet kan even slim als verwarrend zijn. Google gaat met de Pixel 9 Pro in tegen de ongeschreven regel dat premiumtelefoons groot moeten zijn, terwijl er wel degelijk een publiek voor kleine telefoons bestaat. De Google Pixel is al jarenlang het beste alternatief voor de Samsung Galaxy S-telefoons.  

Het scherm van de Pixel 9 Pro doet de naam van het toestel alle eer aan. Met een resolutie van 1.280 x 2.856 op een oppervlakte van 6,3 inch, mag je de Pixel 9 Pro een pixelbom noemen. Google trekt ook de resolutie van de Pro-modellen flink op: we meten een piekhelderheid tot 200 nits. 

Processor van eigen makelij 

Het binnenwerk van alle Pixel 9-toestellen is identiek. Google kiest net zoals de vorige jaren voor een huisgemaakte Tensor G4-processor. De Pixel 9 Pro wordt voorzien van 16 GB RAM en de opslag kan geconfigureerd worden van 128 GB tot 512 GB. Enkel de XL-versie kan tot 1 TB opslag gaan. 

De Tensor-processor is geen spurtbom en dat blijkt ook in de vergelijking met andere merken. Xiaomi en Samsung hoeven hun topmodellen niet eens te selecteren om ook de Pixel 9 Pro ver achter zich te laten. Google’s processor heeft duidelijk niet de ruwe rekenkracht van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. 

Simuleren we op niveau van meer dagelijkse toepassingen zoals webbrowsing, dan zien we dat de verschillen minder uitgesproken zijn in het nadeel van Google. In dagelijks gebruik houdt de Tensor G4 zich dan ook vlot staande en je zal de Pixel 9 Pro nauwelijks op haperingen kunnen betrappen. 

Bij de grafische capaciteiten van de Pixel 9-telefoons zijn meer vraagtekens te plaatsen. Opnieuw zijn de verschillen met de Samsung S24 en de GPU-monsters Xiaomi 14 en OnePlus 12 frappant. Een eenvoudig spelletje lukt zonder morren, maar wie al eens graag een 3D-game speelt, zal merken dat de Pixel 9 Pro voor zijn prijskaartje geen topprestaties aflevert. 

Verzacht oplaadtrauma 

De Pixel 9 Pro heeft dezelfde 4.700 mAh-batterij als de Pixel 9. Op papier zou je verwachten dat de Pixel 9 Pro XL met zijn 5.060 mAh-batterij de uitblinker is, maar het tegendeel is waar. Ondanks hun kleinere batterij doen de Pixel 9 en Pixel 9 Pro beter in de batterijtests. De Pixel 9 is zelfs een verrassende uitblinker. 

Opladen is al jarenlang een moeilijk verhaal voor de Pixel-telefoons. De Pixel 9 Pro brengt een klein beetje beterschap. De laadcapaciteit is gelijk aan de Pixel 9 op 27 W, maar de Pro laadt toch gevoelig sneller op. Naar vijftig procent laden gaat in 26 minuten, over tachtig procent doe je drie kwartier. De laadtijden zijn vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S24. Draadloos laden wordt ondersteund aan 21 W.  

Maak niet de fout om de 45 W lader van Google erbij te kopen. Enkel de Pixel 9 Pro XL geraakt in theorie aan die maximumcapaciteit. Heb je een Pixel 9 of Pixel 9 Pro, dan ben je hoe dan ook begrensd op 27 W, of je nu de merklader voor 35 euro hebt gekocht of een willekeurige oplader gebruikt.  

Specialiteit van het huis 

Fotografie is al sinds de eerste generatie een uithangbord van de Pixel-telefoons en de negende generatie stelt niet teleur. De Pixel 9 en Pixel 9 Pro delen twee camera’s: een 50 MP hoofdcamera (f/1.7), bijgestaan door een 48 MP breedhoekcamera (f/1.7, 123°). De belangrijkste toevoeging in de Pro-modellen is een telefotocamera.  

Dankzij de grote sensor kan de hoofdcamera veel licht binnen laten. Dat heeft zowel overdag, maar vooral ’s avonds voordelen. De scherpte blijft goed behouden, zonder dat je een overmatig kunstmatig belichtingseffect krijgt. De kleur is op sommige plaatjes niet zo fel, maar we verkiezen een meer realistische weergave boven overijverige algoritmen die je foto’s in een kleurboek veranderen. 

Een groothoekcamera loopt er bij veel toestellen voor spek en bonen bij, maar dat is hier niet het geval. De kwaliteit van de groothoekcamera ligt zeer dicht bij de hoofdcamera en ook ’s avonds houdt de camera zich goed staande. Toch zijn er maar weinig situaties waarin we de groothoekcamera nodig hadden. De hoofdcamera maakt een grote kijkhoek mogelijk. Hoge gebouwen krijg je zelfs in verticale stand volledig in beeld met de hoofdcamera, wat ook natuurlijke resultaten oplevert dan wanneer je ze met een groothoekcamera op beeld ‘propt’. 

De telefotolens heeft een optisch zoombereik van 5x en je kan tot 30x digitaal inzoomen. De camera schuttert niet wanneer je ver inzoomt. Zelfs aan de maximale zoom blijven objecten goed zichtbaar, al zie je wel een te verwachten verschil in de belichting. Bij avondval is een handig geplaatste lantaarnpaal geen overbodige luxe. Op donkere plekken merk je sneller ‘korrels’ op bij het inzoomen. 

Er zijn ook tal van leuke features om je foto’s zowel tijdens als na het nemen ervan op te vrolijken. Sta je als fotograaf nooit mee op groepsfoto’s? Dan kan je met Add me-meerdere foto’s laten nemen door verschillende fotografen. Met hulp van AI worden foto’s samengevoegd tot een groepsfoto waar iedereen opstaat. 

Vaarwel Google Assistent, hallo Gemini 

Google houdt zich niet in met het integreren van AI-functies in zijn nieuwe smartphones. Gemini is overal te vinden op de Pixel 9-toestellen. Gemini is de opvolger van wijlen Google Assistant, die in alle stilte verdwenen is. Je wekt de assistent nog steeds wel op dezelfde manier, door op de startknop te duwen of Hey Google in de microfoon in te spreken. 

Gemini kan veel meer dan je het weer of een slechte mop vertellen. Google verkoopt Gemini graag als een hulpje dat je altijd kan oproepen. Gemini kan je onder andere op basis van een foto die je net genomen hebt meer vertellen over je omgeving, webpagina’s voor je samenvatten of op zoek gaan naar gerichte informatie in je mailbox. Wat Google op termijn voor ogen heeft met Gemini op je telefoon, is zeer gelijkaardig aan Apple Intelligence

Veel functies zitten echter achter een betalend abonnement op Gemini en/of Google Workspace. Voor Pixel 9 Pro-eigenaars geeft Google een extraatje en kan je één jaar gratis Gemini Advanced gebruiken.  

Te vroeg voor Android 15 

Google is naast smartphoneproducent natuurlijk ook het bedrijf achter Android. Zo krijg je op Pixel-toestellen de zuivere Android-ervaring, zoals die door Google bedoeld is. Je krijgt als Pixel-eigenaar ook voorrang als een nieuwe Android-versie klaar is. Normaal gaan de lancering van de nieuwe Pixel-telefoons en de nieuwe Android hand in hand, maar dat is dit jaar anders. 

Google lanceerde de Pixel 9-reeks al in augustus, terwijl Android 15 net uit de oven gehaald is. De update zal nu pas naar je toestel beginnen uitrollen. Dit maakte de belofte van zeven Android-updates minder krachtig, want één update ben je dus al meteen kwijt aan Android 15. 

Conclusie: kleiner maar nog fijner  

De Pixel-toestellen behoren ook dit jaar weer tot de absolute top in de smartphonemarkt. De sterke punten van de vorige jaren worden weer goed uitgespeeld, zoals de compacte vormfactor en de camera’s. Jammer dat ook de vaste minpuntjes weer terugkomen, denk aan het trage opladen. 

De Pixel 9 Pro opent een nieuwe niche in het premiumsegment. Het toestel biedt topfuncties in zakformaat zonder ergens toegevingen op te doen. Ben je op zoek naar een compacte premiumtelefoon, werpt de Pixel 9 Pro zich dit jaar op als een interessante optie. 

De Google Pixel 9 is verkrijgbaar in zwart, wit, roze en grijs. De basisversie met 12 GB RAM en 128 GB opslag kost 1099 euro, incl btw.

.pro’s

  • Kleiner formaat
  • Scherp en helder scherm
  • Drie geweldige camera’s
  • Interessante AI-functies

.contra’s

  • Geen premiumprocessor
  • Trager laden
  • Geen Android 15 bij lancering

Android-updatebeleid: Google garandeert dat de Pixel 9-toestellen minstens zeven jaar security-updates ontvangen en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 2 september 2024 met Android 14. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.