Google heeft na een jaar de formule geperfectioneerd voor een vouwtelefoon in boekvorm. De Google Pixel 9 Pro Fold is absolute top, maar zijn prijs is dat helaas ook.
Vandaag heb je twee type vouwbare telefoons: klaptelefoons die de voetafdruk van je telefoon halveren en vouwtelefoons die het schermformaat verdubbelen. Wij zijn op de redactie meer overtuigd van het nut van een klaptelefoon, zoals je kan lezen in onze Samsung Galaxy Z Flip 6 review. Het vouwconcept zoals de Samsung Galaxy Z Fold 6 al zes jaar pioniert, kan ons niet warm maken.
De Google Pixel 9 Pro Fold (vanaf 1.899 euro incl. btw) valt in de categorie vouwtelefoon. Een klaptelefoon heeft de zoekgigant nog niet in zijn rangen. Na het radicale design van de Pixel Fold met een breed basisscherm vooraan, voert Google een grondige redesign door.
De tweede generatie van een product is vaak een kwantumsprong voorwaarts door de talloze geleerde lessen. Bij de Google Pixel 9 Pro Fold is dat niet anders.
Juiste proporties
De eerste vouwtelefoon van de zoekgigant, de Google Pixel Fold, was een bijzonder toestel met een scherm in paspoortformaat. Fans van het toestel vonden dat aangenaam omdat je de telefoon met één hand kan bedienen. Extra bonus: het grote scherm binnenin heeft een bredere schermratio om media beter te consumeren. Het grote nadeel is dat het design een onhandig scharnierdesign had waardoor het grote scherm binnenin dikke randen had.
Een nieuw scharnier elimineert de zwarte randen rondom het grote scherm. Nu loopt het beeld van rand tot rand. Om daaraan te voldoen, heeft Google wel de schermverhouding aangepast. Het resultaat is een traditionelere verhouding die bijna identiek aan de Google Pixel 9 Pro.
We hebben de eerste Pixel Fold nooit in handen gehad omdat het enkel in de VS en een handvol andere landen is uitgekomen. Het smalle scherm van de Samsung Galaxy Z Fold 6 is té smal om comfortabel te gebruiken. De Google Pixel 9 Pro Fold doet het beter, maar we kunnen ons niet van de gedachte ontdoen dat het originele paspoortformaat mogelijk nog fijner had geweest. In theorie althans, in de praktijk hebben we het toestel helaas nooit gezien.
Twee gezichten
Google heeft twee OLED-schermen voorzien: 6,3 inch (20:9-ratio, 120 Hz) aan de buitenkant, 8 inch (1:1-ratio, 120 Hz) aan de binnenkant. Het scherm binnenin is van topkwaliteit. Kleuren zien er prachtig uit en de piekhelderheid van 2.700 nits is uitstekend. Er zit zelfs LTPO-technologie in om dynamisch tussen refresh rates (1 – 120 Hz) te wisselen om batterij te besparen. Denk bijvoorbeeld een wissel naar 60 Hz of 30 Hz wanneer je video afspeelt.
De 1:1-schermverhouding toont al wel direct het grote nadeel van zijn conceptwissel. De eerste Pixel Fold had binnenin een 6:5-ratio, wat veel aangenamer is om media te consumeren. Een 1:1-schermverhouding toont heel dikke zwarte randen boven- en onderaan het scherm wanneer je video kijkt, omdat de content niet wordt opgenomen met deze vormfactor in gedachten. Bij foto’s (vaak met een 4:3-schermverhouding) valt het goed mee. Andere toepassingen zoals de internetbrowser of multitasken kunnen prima overweg met de 1:1-verhouding.
Het grote vouwbare scherm heeft duidelijk alle liefde gekregen van Google. Het kleinere scherm buitenaan, het hoofdscherm naar onze mening, krijgt een downgrade vergeleken met andere Pixel 9 Pro-modellen. Geen LTPO-technologie om slim je batterij te sparen, wat onbegrijpelijk is in deze prijsklasse.
De schermresolutie ligt iets lager dan de Google Pixel 9 Pro, ondanks dat beide hetzelfde formaat hebben. Gelukkig is het verschil niet groot: 1.080 x 2.424 pixels tegenover 1.280 x 2.856 pixels. Wij zien amper een verschil. Verder ziet dit scherm er perfect uit. Zonde van het gebrek aan LTPO.
Dunner dan je denkt
Wat onmiddellijk opvalt wanneer je de Google Pixel 9 Pro Fold voor het eerst vastneemt, is hoe dun het toestel is voor een vouwtelefoon. Google heeft twee flinterdunne helften gemaakt waar nog net een USB-C-poort in past aan één kant. Hiermee is het de eerste vouwtelefoon die we niet meer ‘aanwezig’ voelen in onze broekzak vergeleken met een traditioneel model.
Wat je wel merkt, is het hogere gewicht (257 gram). Daaraan moeten we zelfs na twee weken testen nog altijd wennen.
Waar we meer mee worstelen, is het open vouwen van het toestel. De magneet die het grote scherm dicht houdt, is stevig. Meermaals lieten we de telefoon bijna vallen. Mogelijk kan een hoes je meer grip geven, want het aluminium frame geeft je te weinig grip. Het dunne profiel van beide helften speelt hier mogelijk ook een rol in. Hoe dikker het profiel is, hoe gemakkelijker het toestel opent.
Na verloop van tijd vindt eenieder een eigen manier. Bij ons werkte het door een nagel ertussen te steken om zo een opening te krijgen die we daarna verder konden gebruiken om helemaal te openen.
Alles aan deze telefoon voelt premium, ook de mat glazen achterkant. Je mag zoiets verwachten bij dit prijskaartje, maar het is fijn om te zien dat Google extra aandacht heeft gespendeerd aan het premium gevoel.
Prestaties
Binnenin de Google Pixel 9 Pro Fold zit een Tensor G4-chip, eentje van eigen makelij. In het verleden zijn Pixel-telefoons nooit de snelste sprinters geweest en dat is nu opnieuw het geval. In synthetische benchmarks kan je een duidelijk verschil zien vergeleken met de concurrentie.
Voel je dat in de praktijk? Wat ons betreft niet. We kunnen bliksemsnel multitasken en apps tussen schermhelften slepen op het grote scherm. Ook wisselen tussen beide schermen verloopt heel vlot. Trek je dus niet te veel aan van de CPU-prestaties in de benchmarks, die zijn in de praktijk op een prima niveau.
Waar je wel een duidelijker verschil merkt, is in de GPU-prestaties. Wie al eens graag een 3D-game speelt, zal merken dat deze telefoon voor zijn prijskaartje geen topprestaties aflevert. Zeker wie een verversingssnelheid van 120 Hz ambieert, zal de kwaliteit sterk naar beneden moeten krikken. Daar excelleren de vouwtelefoons van Samsung en OnePlus meer.
Camerakwaliteit
In theorie is de camera van de Google Pixel 9 Pro Fold iets minder performant vergeleken met de andere Pixel 9 Pro-modellen. Vermoedelijk komt dit door het dunne profiel van de twee helften en de nodige compromissen die Google moest treffen. De sensor van de 50 MP-camera bij de traditionele telefoons is groter dan de 48 MP-camera in de Pixel 9 Pro Fold. Dat merk je amper bij daglicht, maar wanneer het donker, heeft de camera soms problemen. Oordeel hieronder zelf (klik op de foto voor de hi-res versie):
Ook de andere twee camera’s krijgen een downgrade in sensorgrootte en kwaliteit van 48 MP naar 10,8 MP. Bij de groothoekcamera merken we heel weinig verschil tussen de Pixel 9 Pro Fold en de andere Pixel 9 Pro-modellen. De resultaten van de optische zoom zijn wel zachter en worstelen nog meer in donkere omstandigheden (klik op de foto voor de hi-res versie):
Een unieke functie die gezinnen met kleine kinderen zullen appreciëren, is Made You Look. Hier neem je een foto met het grote scherm en verschijnt er een grappige animatie op het scherm vooraan naast de camera. Kids kijken direct in de richting van de lens en lachen. De resultaten zijn werkelijk fantastisch.
Er zit een 10 MP selfiecamera in het scherm vooraan én in het grote scherm binnenin verwerkt. Voor videobellen is de kwaliteit ruim voldoende. Wie selfies wil nemen, kan de hoofdcamera gebruiken wanneer je het scherm uitklapt voor een uitstekend resultaat.
Groot scherm maximaal benutten?
De Google Pixel 9 Pro Fold heeft net als alle andere Pixels sinds vorig jaar recht op zeven jaar Android OS-updates en zeven jaar veiligheidsupdates. Het toestel wordt geleverd met Android 14, wat ietwat spijtig is. Traditioneel worden nieuwe Pixel-telefoons samen met een grote Android OS-update gelanceerd. Nu zit je nog op de versie van vorig jaar, wat betekent dat je al direct een Android OS-update ‘verliest’ in een upgrade naar Android 15 dit jaar.
Google heeft Android 14 al behoorlijk geoptimaliseerd voor een vouwbaar scherm. Bovendien zijn er steeds meer apps die het bredere schermoppervlak ondersteunen. Je kan nu ook handig een ‘startbalk’ naar boven slepen om te multitasken. Het zijn allemaal hulpmiddelen die de voordelen van het grotere scherm te benutten.
In de praktijk vinden we het toch nog altijd lastig om dat grote scherm maximaal te benutten. Als we op een gemiddelde dag vijftig keer onze telefoon vastnemen, doen we misschien tien keer het scherm open. En dan nog vaak omdat we dingen willen ‘testen’, in onze dagelijkse flow zien we de meerwaarde er maar weinig van in.
Af en toe heeft het zijn topmomenten zoals bijvoorbeeld foto’s laten aan iemand op het grote scherm of Google Maps gebruiken, maar die zijn er naar onze mening te weinig om het forse prijskaartje te verantwoorden. Videoliefhebbers die vaak apps zoals YouTube of Netflix gebruiken, kopen beter een grotere telefoon zoals de Google Pixel 9 Pro XL of Samsung Galaxy S24 Ultra. Die tonen meer beeld dan het vouwscherm in de Pixel 9 Pro Fold met zijn grote zwarte randen.
Tergend traag laden
Voor een vouwtelefoon zijn de batterijprestaties van de Google Pixel 9 Pro Fold behoorlijk goed. Je komt vlot een volledige dag door zonder nood aan een stopcontact. Twee dagen zijn misschien haalbaar bij zuinig gebruik, maar reken er niet op. Opvallend is dat de batterijduur beter is dan bij de Google Pixel 9 Pro XL. De twee kleinere broertjes moet hij voor zich dulden, maar veel scheelt het niet.
Ondanks dat de batterijduur uitstekend is voor een vouwbare telefoon, laat Google toch op de valreep een flinke steek vallen. De oplaadtijd (21 watt piek laadsnelheid) is abominabel. Het duurt meer dan een half uur om de helft bij te laden. Een sprint naar 80 procent duur een uur. De Pixel-reeks gooide in het verleden nooit hoge ogen in ‘snelladen’, maar dit zou niet mogen. Vooral de ‘sprint’ naar 50 procent is slecht.
De telefoon moet je ’s nachts opladen. Overdag thuis, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of een douche, is niet lang genoeg om comfortabel een volledige dag door te komen.
Extra vervelend: draadloos laden werkt maar tot 7,5 watt en de plaatsing van de inductiespoel is anders dan bij traditionele telefoons. Bij drie verschillende rechtopstaande draadloze laders kunnen we de Google Pixel 9 Pro Fold niet laden. Enkel platte schijven waar je de positie helemaal zelf kan kiezen, werken. Zelfs Googles eigen Pixel-draadloze lader, werkt naar verluidt niet met dit toestel.
Conclusie
Ondanks dat we eindigen met een aantal forse minpunten, kunnen we niet anders dan de Google Pixel 9 Pro Fold (1.899 euro incl. btw) de beste vouwtelefoon noemen. Het heeft goed naar de OnePlus Open gekeken en enkele pijnpunten daar verfijnd. Binnen klaptelefoons blijft Samsung heer en meester, maar het (kleine) peloton aan vouwtelefoons wordt nu geleid door Google.
Dan resteert er enkel nog de vraag of je zo’n vouwtelefoon nodig hebt? Je moet namelijk een forse premium betalen en tegelijk topspecificaties laten vallen. Seriële multitaskers zullen het grote scherm misschien genoeg gebruiken, maar het is wat ons betreft een bijzonder kleine niche. Aan jou om te bepalen of jij daartoe behoort.
.pro’s
- Twee prachtige OLED-schermen
- Dun en relatief licht voor een vouwtelefoon
- 5x optische zoomcamera
- Afwerking en stevigheid
.contra’s
- Belachelijk traag opladen
- Draadloos laden werkt niet altijd
- Peperdure prijs
- Foto’s in donkere omstandigheden kunnen beter
De Google Pixel 9 Pro Fold is beschikbaar in de kleuren zwart en wit. Voor de basisversie met 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslag betaal je 1.899 euro. De configuratie met 512 GB opslag kost 2.029 euro. Deze prijzen zijn inclusief btw.
Android-updatebeleid: Google garandeert dat de Pixel Pro 9 Fold minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 2 september 2024 met Android 14.