De OnePlus 13 is gelanceerd in Europa en belooft een grote upgrade ten aanzien van de OnePlus 12. Met de nieuwste Qualcomm-processor en een 6.000 mAh-batterij kom je aan kracht niets te kort.
OnePlus is er dit jaar vroeg bij om zijn nieuwste vlaggenschip te lanceren in Europa. De OnePlus 13 verscheen eind oktober al in China en maakt naar goede gewoonte een paar maanden later pas de oversteek naar Europees grondgebied. Dertien is geen ongeluksgetal voor OnePlus, want de OnePlus 13 is niet zomaar een opvolger van de vorige versie.
lees ook
OnePlus 13 lanceert in Europa met Qualcomm Snapdragon Elite en enorme batterij
OnePlus heeft flink gesleuteld aan zijn topmodel. De nieuwe generatie introduceert een verbeterd scherm en vooral een zeer grote batterij. Het is ook de eerste smartphones die de Qualcomm Snapdragon Elite-processor naar Europa brengt.
De OnePlus 13 verschijnt in drie tinten die elks hun unieke toets hebben. Er is een zwarte kleuroptie die een houtstructuur nabootst, een blauwe kleuroptie met veganistisch leren behuizing en een witte kleur met op het oppervlakte gebaseerde glascoating. Wat ze gemeen hebben, is een IP68 en IP69 rating. De IP69-rating betekent dat het toestel ook water met hogere druk kan verdragen.
Handschoenen aan
OnePlus verkondigt met trots dat het display een DisplayMate A++-rating heeft gekregen, wat blijkbaar nooit eerder gebeurd is. De grootte van het scherm blijft min of meer gelijk met 6,82 inch en heeft plaats voor 3.168 x 1.440 pixels. Het scherm ondersteunt een verversingraad tot 120 Hz met frame-interpolatie, wat voor vloeiende beelden zorgt bij het afspelen van video. De optische vingerafdruksensor die in het display zit verwerkt, wordt vervangen door een ultrasonische voor snellere en accuratere schermontgrendeling.
Dankzij enkele technologische trucjes blijft het display vlot werken onder verschillende weersomstandigheden. Een technologie genaamd RadiantView houdt het scherm goed leesbaar bij fel zonlicht. Waar je op een natte Belgische winterdag meer aan zal hebben, is de AquaTouch-technologie die ervoor zorgt dat het scherm blijft functioneren als er waterdruppels op liggen en eerder al bij de Nord 4 geïntroduceerd werd. Nieuw voor de OnePlus 13 is dat je het scherm ook kan bedienen met (lichte) handschoenen aan.
Elite
De OnePlus 13 is de eerste smartphone op de Europese markt met de Qualcomm Snapdragon Elite aan boord. In China deelt het die titel met de Xiaomi 15, maar dat toestel heeft de oversteek naar onze contreien nog niet gemaakt. De Snapdragon Elite is een CPU-processor op maat van smartphones, wat zou moeten resulteren in krachtige prestaties, de benchmarks zullen die claim moeten staven.
Het toestel is beschikbaar met 12 GB RAM en 256 GB interne opslag, of met 16 GB RAM en 512 GB interne opslag. Er bestaat een versie met zelfs 24 GB RAM en 1 TB opslag, maar die lijkt niet naar Europa te komen. Met de beschikbare configuraties lijk je wat ons betreft niets te kort te komen.
Grote batterij
De OnePlus 13 moet ook uitblinken in batterijduur. Op papier bedraagt de capaciteit van de batterij 6.000 mAh, die in de praktijk verdeeld is over twee 3.000 mAh-batterijen. Dit zorgt voor betere verdeling van de hitte tijdens het opladen. Hierdoor kan je het toestel blijven doorgebruiken tijdens het laden zonder risico op oververhitting en komt ook de levensduur van de batterij ten goede.
Aan de kabel haalt de OnePlus 13 een laadcapaciteit van 100 W. De smartphone is een beetje kieskeurig en zal enkel zijn maximale laadcapaciteit halen met een SuperVOOC-lader van het merk. Met de juiste lader zit je in 36 minuten aan 100 procent. Draadloos laden kan tot 50 W, wat je een volle batterij na 75 minuten oplevert.
Geen Hasselblad voor de mond
OnePlus werkt opnieuw samen met Hasselblad voor het ontwerpen van de camera’s, net zoals zustermerk Oppo. De samenstelling van de camera’s is niet identiek aan de Oppo Find X8. Het Oppo-model bevatte een quad-camera-opstelling, terwijl de OnePlus 13 een drie 50 MP-camera’s in het cirkelvormige eiland stopt.
De 50 MP hoofdcamera wordt bijgestaan door een Sony LYT-808 sensor die veel licht binnenlaat. 2024 was het jaar van de zoomcamera’s en de Oppo Find X8 legt de lat zeer hoog voor de OnePlus 13. De zoomlens boet in aan megapixels (van 64 MP naar 50 MP), maar beschikt over een (niet zo) geheim wapen: AI. Vanaf je 10x inzoomt, neemt AI het over om het beeld scherp te houden. Optische beeldstabilisatie vermindert het ‘schudden’ van de camera tijdens het inzoomen.
OxygenOS 15
De OnePlus 13 komt bij lancering met OxygenOS 15. Deze software gebaseerd op Android 15 is visueel quasi identiek aan Oppo’s ColorOS 15. Doorgaans kan OnePlus zich beter beheersen dan Oppo wat het toelaten van bloatware betreft en we kunnen alleen maar hopen dat dat met het nieuwste model zo blijft. De OnePlus 13 krijgt zes jaar ondersteuning.
OnePlus is niet zuinig met AI. OxygenOS 15 bevat van tal van AI-functies voor foto en video, maar ook voor het schrijven van berichten en samenvatten van teksten. Intelligent Search is een AI-functie die informatie zoekt in lokaal bewaarde bestanden.
De OnePlus 13 is verkrijgbaar in zwart, wit of blauw en kost 999 euro voor de basisconfiguratie (12 GB + 256 GB). Voor 16 GB + 256 GB betaal je 1149 euro; prijzen zijn inclusief btw.