Intel lanceert nieuwe GPUs gericht op AI-inferentie en werkstations, en brengt ook updates voor zijn Gaudi 3 AI-acceleratoren.
Op Computex breidt Intel zijn portfolio van van GPU’s en accelerators uit. De fabrikant introduceert de Arc Pro B60 en B50 GPU’s. De chips zijn gericht op professionele workstations en volgens Intel gebouwd met AI-workloads in het achterhoofd.
Diverse doelgroep
Beide modellen zijn gebaseerd op de Xe2-architectuur en bieden functies zoals Intel Xe Matrix Extensions (XMX) AI-cores en geavanceerde raytracing. Ze zijn bedoeld voor onder meer architectuur-, engineering- en constructietoepassingen en AI-inferentiewerkzaamheden. De GPU’s worden ondersteund door diverse onafhankelijke softwareleveranciers en hebben compatibele drivers Windows en Linux.
De B60 heeft 24 GB geheugen terwijl de B50 het met 16 GB stelt. Wat AI betreft is dat niet zo indrukwekkend. Zeker 16 GB volstaat niet om grote LLM’s in te laden. De Arc Pro B50 lijkt zo toch eerder een algemene workstation-GPU.
Daarnaast onthult Intel een workstation-platform op basis van Intel Xeon, met de codenaam Project Battlematrix. Dit platform kan tot acht Arc Pro B60 GPU’s bevatten met een totale videogeheugen capaciteit van 192 GB. Hiermee kunnen middelgrote AI-modellen met maximaal 150 miljard parameters worden gedraaid.
Meer Intel Gaudi 3
Intel breidt ook het aanbod van AI-acceleratoren uit met meer Gaudi 3-opties. De accelerator is nu beschikbaar als PCIe-kaart en in rack scale-systemen. De PCIe-kaarten ondersteunen schaalbare AI-inferentie en zijn geschikt voor zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen. Ze kunnen diverse AI-modellen aan, waaronder Llama 3.1 8B tot Llama 4 Scout en Maverick. De kaarten komen in de tweede helft van 2025 beschikbaar.
De rack scale-oplossingen kunnen tot 64 acceleratoren per rack bevatten en beschikken over 8,2 TB high-bandwidth geheugen. Intel kiest voor een open en modulair ontwerp oafhhankelijk van één leverancier.
Moeilijk concurreren
Intel probeert met zijn GPU’s en accelerators een stukje van die lucratieve markt mee te pikken. Dat is moeilijk, aangezien de hele AI-sector gedomineerd wordt door Nvidia. Die fabrikant heeft niet alleen de meest capabele chips, maar ondersteunt die met een software-ecosysteem dat vandaag in feite de norm is.
Intel heeft nog wel een hoog marktaandeel in servers en workstations, zeker met Xeon. Gecombineeerde oplossingen zijn zo zeker relevant, al mist de fabrikant hier toch ook wat momentum. De underdog-positie is immers ook al ingenomen en wel door AMD, dat met zijn Epyc-chips en Instinct-accelerators al een boeiend alternatief probeert te bieden voor Nvidia. AMD heeft wat dat betreft toch wat meer geloofwaardigheid opgebouwd, onder andere door het gebruik van zijn accelerators in ’s werelds krachtigste supercomputers.