Overstap van Windows 10 naar Windows 11 blijft onpopulair

Windows 10 blijft met voorsprong de populairste versie van het besturingssysteem, al wint Windows 11 heel langzaam marktaandeel. De adoptie gaat echter veel te traag om problemen bij het einde van de Windows 10-ondersteuning volgend jaar te voorkomen.

31,6 procent van de Windows-gebruikers draaide in augustus Windows 11. Een maand eerder was dat 30,8 procent, de maand daarvoor nog 29,8. Windows 10 blijft zo de onbetwiste marktleider: 64,1 procent van de Windows-computers draait op het oudere besturingssysteem. Het marktaandeel zwakt evenredig af met de winst voor Windows 11. Dat blijkt uit de cijfers van Statcounter.

Windows 11 wint dus aan populariteit, maar aan een heel traag tempo. Dat is problematisch: binnen iets meer dan een jaar, op 10 oktober 2025, stopt Microsoft zoals gecommuniceerd en gepland de ondersteuning van Windows 10. Wie tegen dan de overstap niet gemaakt heeft, moet ofwel betalen voor de verlengde ondersteuningsformule, of werkt op een onbeveiligd systeem dat geen security-updates meer krijgt.

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende redenen voor de ondermaatse adoptie naar Windows 11, en voor de belangrijkste moet Microsoft in eigen boezem kijken. Windows 11 is in theorie een naadloze upgrade van Windows 10, maar Microsoft koppelde de nieuwste versie van zijn besturingssysteem aan kunstmatig hoge systeemvereisten.

Zo heb je een moderne processor en een TPM 2.0-chip nodig om Windows 11 te draaien, ook al werkt het OS wel degelijk op oude systemen. Microsoft blokt die installaties echter af, onder het mom van veiligheid.

Windows 11 met de TPM 2.0-chip voorziet inderdaad extra beveiligingscapaciteiten, maar daar liggen heel wat bedrijven en eindgebruikers niet wakker van. Niemand staat te springen om zijn of haar perfect functionele computer naar de schroothoop te sturen, gewoon om te upgraden naar Windows 11.

Daar komt bij dat het verschil in functionaliteit tussen Windows 10 en Windows 11 eigenlijk niet zo groot is. Er zijn niet echt spectaculaire nieuwe functies die gebruikers kunnen overtuigen om de moeite, de tijd en het geld te investeren.

Copilot en AI

De laatste maanden koppelt Microsoft Windows 11 aan het Copilot-AI-verhaal, maar meer dan marketing is dat niet. Ook daar blijft echt nuttige functionaliteit voorlopig uit, en al zeker in de context van zakelijke gebruikers.

Het helpt tot slot niet dat Microsoft bij de lancering van Windows 10 luid en veelvuldig verkondigd heeft dat het “de laatste versie van Windows” zou zijn. De belofte van updates in de plaats van upgrades, werd met Windows 11 en de kunstmatige systeemvereisten gebroken.

Zo blijft Windows 11 achterophinken. Iets meer dan een jaar voor het einde van de ondersteuning blijft Windows 10 het populairste besturingssysteem. Als het komende jaar geen piek in upgrades met zich meebrengt, wordt 10 oktober 2025 een gevaarlijke datum.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.