Nvidia gaat CUDA ondersteunen op RISC-V

Nvidia gaat CUDA ondersteunen op RISC-V

Nvidia laat tijdens de RISC-V-top in China weten dat CUDA-ondersteuning voor de architectuur eraan komt.

Nvidia brengt CUDA naar RISC-V. Dat laat het bedrijf weten tijdens de RISC-V Summit in China. Dat de aankondiging in China gebeurt, hoeft niet te verrassen. Het bouwt immers steeds meer eigen chips in een poging onafhankelijk te worden van Westerse exemplaren, en de open source RISC-V-architectuur is daartoe erg geschikt.

CUDA en RISC-V

Nvidia CUDA is de abstractielaag tussen Nvidia-hardware langs de ene kant en applicaties langs de andere. Het CUDA-ecosysteem mag je gerust zien als de geheime saus die mee verantwoordelijk is voor de dominante positie van de GPU-fabrikant vandaag. Rond CUDA is immers een ecosysteem ontstaan dat zo alomtegenwoordig is dat fabrikanten als AMD niet genoeg hebben aan krachtige hardware alleen om te concurreren.

lees ook

Nvidia gaat CUDA ondersteunen op RISC-V

RISC-V is dan weer een alternatieve CPU-architectuur. Het meest relevante verschil met x86 en ARM is niet functioneel, maar heeft te maken met openheid. RISC-V is immers open source. Wie RISC-V-chips bouwt, is niemand licentiekosten verschuldigd.

Architectuur-agnostisch

Nvidia bouwde CUDA in eerste instantie voor x86 maar ondersteunt ook ARM. De Grace-Hopper-superchip van de fabrikant zelf combineert bijvoorbeeld ARM-kernen met een eigen GPU. Ook ARM-gebaseerde servers van andere fabrikanten kunnen overweg met Nvidia-GPU’s en de CUDA-softwarestack.

Die compatibiliteit komt nu naar RISC-V. Dat impliceert dat fabrikanten servers kunnen bouwen met een RISC-V-CPU, gekoppeld aan Nvidia-GPU’s, met daarop een CUDA-gebaseerde stack net als bij x86 en ARM. De ondersteuning is onontbeerlijk voor de relevantie van RISC-V in een AI-context.

Verschillende Chinese bedrijven waaronder Alibaba werken actief aan RISC-V-gebaseerde CPU-kernen. Nvidia van zijn kant haalde pas opnieuw toestemming binnen om (gekortwiekte) GPU’s te verkopen aan China. Het bedrijf wil daarop kapitaliseren en compatibiliteit met zelfgemaakte Chinese processoren mag geen horde zijn. Wanneer de RISC-V-ondersteuning precies op het programma staat, is niet duidelijk.