Mozilla verwijdert de Do Not Track-functie uit Firefox. De browsermaker stelt dat de instelling de privacy van gebruikers niet kan garanderen, en soms zelfs een averechts effect heeft.
De Do Not Track-functionaliteit (DNT) verdwijnt uit de Firefox-browser. Dat weet Windows Report. Mozilla voegde DNT toe in Firefox nadat onderzoekers Christopher Soghoian en Sid Stamm ze ontwikkeld hadden in 2009. DNT is een browser-instelling waarmee gebruikers websites kunnen vragen om hen niet te volgen. De instelling wordt verzonden via een HTTP-header.
Alleen: minder en minder websites houden rekening met DNT. Mozilla stelt zelfs dat het signaal soms een negatief effect heeft op de privacy van gebruikers. Daarom beslist het bedrijf om DNT te verwijderen uit Firefox. Andere browsers zoals Microsoft Edge en Google Chrome bezitten de DNT-capaciteit nog wel.
Van DNT naar GPC
DNT werd in 2020 opgevolgd door Global privacy Control (GPC). Die instelling zit in Firefox verscholen achter de optie Tell websites not to sell or share my data. GPC wordt beter gerespecteerd dan DNT. Wetgeving zoals de Europese GDPR dwingt mee af dat GPC geen dode letter blijft.
In dat opzicht stelt Mozilla vast dat DNT meestal dode letter blijft, en bijgevolg overbodig is. Daarmee neemt de privacy van Firefox niet af: DNT geeft volgens Mozilla een eerder vals gevoel van privacy. Wie niet gevolgd wil worden door websites, vinkt beter de GPC-instelling aan.
Mozilla vindt DNT al langer een probleem. In 2018 nog integreerde Firefox een eigen systeem om de privacy te beschermen, precies omdat DNT ontoereikend was.