De Europese Commissie heeft de EU Open Source Solutions Catalogue gelanceerd. Via die centrale databank kunnen overheidsdiensten in heel Europa open source software terugvinden, hergebruiken en delen.
De Europese Commissie lanceert de EU Open Source Solutions Catalogue. De EU OSS Catalogue is ontwikkeld onder het FOSSEPS-initiatief en past binnen het Interoperable Europe-plan. Dat acroniem staat voor Free and Open Source Software for European Public Services. De catalogus bevat momenteel meer dan 640 softwareoplossingen.
Je vindt er zowel volledige toepassingen als om herbruikbare componenten waarmee overheden zelf software kunnen bouwen. Tegen eind 2025 wil de Commissie nog honderden extra repositories toevoegen.
Breed aanbod
De catalogus richt zich op publieke administraties binnen de EU en bestrijkt meer dan 30 domeinen, gaande van digitale dienstverlening tot gegevensbeheer. Ze is opgebouwd volgens een federatief model dat publieke API’s gebruikt om oplossingen van nationale en lokale open source catalogi samen te brengen.
De eerste geïntegreerde catalogi zijn onder andere afkomstig uit Frankrijk (Awesome CodeGouvFr), Nederland (Developer Overheid), Italië (Developers Italia), Duitsland (Open CoDE) en van Europese instellingen zelf (Code Europa EU). Meer catalogi worden later dit jaar toegevoegd. Ook de Belgische overheid denkt na over hergebruik van software. Met name Smals zet er heel sterk op in.
Gebruikers kunnen zoeken op tekst, herkomst van de software, toepassingsgebied, doelgroep en maturiteit van het project. Zo kunnen overheidsinstanties snel achterhalen welke oplossingen meteen inzetbaar zijn en welke nog in ontwikkeling zijn.
Selectiecriteria
De projecten in de catalogus worden geselecteerd op basis van relevantie, populariteit, ondersteuning vanuit de gemeenschap, actieve ontwikkeling, licentie en naleving van open source-principes. Wie een project wil laten opnemen in de EU OSS Catalogue, wordt aangemoedigd om dit eerst aan te bieden via een bestaande nationale of lokale catalogus.
Met dit initiatief wil de Europese Commissie het gebruik van open source software in de publieke sector stimuleren en samenwerking tussen lidstaten versterken. Hergebruik van open componenten door publieke instellingen zorgt bovendien voor een efficiënter gebruik van middelen.