Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Belgische bedrijven gelooft in de voordelen van e-facturatie, maar slechts een klein aandeel is voorbereid op de verplichting vanaf 2026.
Vanaf 1 januari 2026 zijn alle Belgische btw-plichtige bedrijven verplicht om aan e-facturatie te doen en zich aan te sluiten bij het Peppol-netwerk voor onderlinge transacties. De verplichting voor e-facturatie via Peppol is opgelegd door de Europese Unie.
Grotere ondernemingen moesten de capaciteit eerder al inbouwen, maar nu zijn ook kmo’s, micro-ondernemingen en eenmanszaken aan de beurt. België heeft zijn nationale deadline voor de complete overschakeling naar e-facturatie vastgepind op 1 januari 2026, wat ervoor zorgt dat bedrijven zich goed kunnen voorbereiden op de Europese deadline van 2030.
lees ook
E-facturatie verplicht vanaf 2026: Belgische bedrijven hinken achterop
Ondanks de naderende deadline, zijn nog niet alle bedrijven op de Peppol-trein gestapt. Boekhoudbedrijven Lucy en Horus Software voerden recent onderzoek uit naar het bewustzijn van Belgische bedrijven rond de nieuwe verplichting. Hieruit blijkt dat een grote meerderheid van de ondernemingen nog niet voldoende voorbereid is op de nieuwe e-facturatie via Peppol, maar de voordelen ervan wel erkennen.
“Met de deadline van 1 januari 2026 gaat het toch nog niet snel genoeg. Nog altijd zijn 8 op de 10 Belgische kmo’s niet aangesloten op Peppol”, aldus Philippe Kimpe, oprichter van Lucy.
Vastgeroest in oude gewoontes
Volgens een onderzoek van Horus Software in samenwerking met iVox bij 317 Belgische kmo’s, blijkt dat Peppol en de verplichte e-facturatie nog niet helemaal op de kaart staat. 67 procent van de Belgische kmo’s gebruikt nog geen e-facturatie, ondanks de verplichte invoering vanaf 2026. Verder zou één op de vijf bedrijven nog via Word of PDF factureren, 26 procent via Excel.
Bovendien wijst het onderzoek uit dat 33 procent van de bedrijfsleiders de verplichting nog niet kent. Voor Nederlandstalige bedrijven blijkt dit cijfer hoger te liggen (16% weet van niets), reeds 38 procent van de Nederlandstalige bedrijven gebruikt Peppol-gebaseerde software.
Bewust van voordelen
Hoewel een groot deel van de ondervraagde bedrijven nog niet aan e-invoicing doet, blijkt uit onderzoek van Lucy dat het bewustzijn rond de voordelen ervan tamelijk goed zit. Het onderzoek toont aan dat de meerderheid e-facturatie ziet als een administratieve vereenvoudiging (70%), tijdswinst (66%) en minder fouten (62%). En dat is terecht, want e-facturatie zorgt er namelijk voor dat alles volgens een vast stramien verloopt, binnen eenzelfde kader.
Het onderzoek van Horus Software toont gelijkaardige cijfers. “Dankzij het Peppol-platform zouden bedrijven minder manuele handelingen moeten uitvoeren, sneller kunnen factureren en dus ook sneller betaald worden. Dat merken we ook in onze cijfers: zeven op de tien (71%) kmo’s zegt dat e-facturatie het verzenden van facturen vergemakkelijkt, terwijl zes op de tien (62%) verwacht minder fouten te maken,” aldus Benjamin Tailleur, COO bij Horus Software.
Struikelblokken
Ondanks de groeiende kennis over e-facturatie blijven er belangrijke struikelblokken die de overstap vertragen, vooral bij kleinere ondernemingen. De kostprijs wordt steeds vaker genoemd als drempel: 46 procent van de ondernemers maakt zich zorgen over de financiële impact, een stijging van 8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
Hoewel het goed is dat bedrijven de voordelen van e-facturatie beginnen te kennen en de nieuwe wetgeving dus niet alleen als een verplichting beschouwen, blijven de kostprijs en implementatie obstakels.
Philippe Kimpe, oprichter Lucy
Daarnaast heerst er onzekerheid over de technische implementatie van Peppol. 36 procent weet niet hoe ze ermee moeten starten. Ook zijn er privacyzorgen (30%) en vrezen sommigen afhankelijk te worden van één systeem (24%). Deze bezorgdheden tonen aan dat duidelijke begeleiding en toegankelijke oplossingen cruciaal blijven om kmo’s tijdig mee te krijgen in het verhaal van digitale facturatie.
De tijd dringt
De Belgische overheid heeft de deadline voor e-invoicing via het Peppol-netwerk staan op 1 januari 2026. Dan dienen alle btw-plichtige Belgische bedrijven hun facturen voortaan via Peppol te versturen en ontvangen. Boekhouders spelen hier een belangrijke rol in. Alle informatie rond de verplichting bereikt bedrijven meestal via boekhouders (47%) en het netwerk (32%). De overheid heeft hier een kleiner aandeel in van slechts 23 procent. Het is de rol van accountants, softwareproviders en de overheid om de zorgen rond Peppol weg te nemen, want de tijd dringt.