Ericsson en Orange demonstreren automatisering 5G-slicing

Ericsson en Orange Belgium hebben succesvol een proefproject afgerond dat de deur opent naar automatische 5G netwerk-slicing. Daarmee kunnen ze de capaciteiten van 5G ten volle benutten. België investeerde in het project.

Orange Belgium en Ericsson pakken uit met de succesvolle afronding van een proefproject rond 5G-slicing-automatisering. Dat project werd gesponsord door de FOD/SPF Economie, als deel van het Telecom to the next level-initiatief.

Voor het project werkte Orange samen met de Service Orchestration and Assurance-oplossing van Ericsson. De twee partijen onderzochten hoe ze naadloos 5G-netwerkslices konden opzetten en beheren. Die slices werkten over zowel het core- als het radionetwerk, en zijn als dusdanig bruikbaar voor eindklanten.

Orange kon vlot slices aanmaken en beheren op maat van de specifieke noden van grote klanten. Ook schaalbaarheid kon Orange automatiseren. Met het succesvolle proefproject is Orange klaar om meer waarde uit 5G te halen. Zo kan de provider slices aanbieden aan klanten die daar vraag naar hebben. Dat gaat dan typisch over grote partijen uit bijvoorbeeld de gezondheidszorg of de maakindustrie.

Waarom slicing?

Netwerkslicing is een unieke capaciteit van 5G. De technologie maakt het mogelijk om op één fysiek 5G-netwerk meerdere vituele subnetwerken te laten bestaan met hun eigen focus. Dat kan gaan om netwerken met een gegarandeerde lage latency voor bijvoorbeeld machinecommunicatie, of een stabiele hoge doorvoer voor bijvoorbeeld de besturing van drones op afstand.

Slices werken als losstaande netwerken en zien niet onderhevig aan storingen door bijvoorbeeld het hoge gebruik van het 5G-netwerk voor consumenten. In dat opzicht is een 5G-slice een soort privé-netwerk voor bepaalde klanten.

Om die slices aan te bieden, is het noodzakelijk om ze vlot op te zetten en te schalen naar de noden van de klant. Orange en Ericsson hebben nu aangetoond dat zoiets mogelijk is io het Belgische netwerk. Een volgende stap is om slices als product aan te bieden voor organisaties die nood hebben aan een private 5G-verbinding met een gegarandeerde kwaliteit.

Orange en Ericsson gingen eerder al in zee met tests rond 5G en slicing. Zo lukte het al om twee slices op één telefoon te gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.