COBOL vs. AI: een race tegen de klok

COBOL vs. AI: een race tegen de klok

COBOL is verouderd en moet gemoderniseerd worden. Maar hoe?

COBOL werd in 1959 ontworpen als een revolutionaire programmeertaal voor bedrijven. Meer dan zestig jaar later draait het nog steeds op volle toeren: 95 procent van alle geldautomaten en zo’n 3 biljoen dollar aan dagelijkse financiële transacties vertrouwen op deze taal. Maar COBOL stil blijven staan in een snel evoluerende wereld, en dat zorgt voor een lastige digitale transformatie, schrijft ITProToday.

Verouderde taal die nog steeds zijn ding doet

Veel banken, overheden en verzekeraars blijven vasthouden aan COBOL omdat het goed werkt. Hoewel bedrijven als IBM de mainframes willen moderniseren, kost het vervangen van die systemen miljarden. Dat geldt voor zowel in geld als in operationele risico’s: wat als er duizenden databases of gegevens verloren gaan? Volgens Accenture zou het in alleen al in Amerika 1.57 triljard dollar kosten om de mainframes te moderniseren. Zo’n astronomische prijzen zijn niet gunstig voor innovatie.

AI helpt, alleen niet in COBOL

AI zorgt voor modernisering, snellere ontwikkeling en slimmere code. Toch kan AI niets met COBOL. De reden? Er is nauwelijks digitale documentatie beschikbaar. Van nieuwe programmeertalen als Python en Java vind je online tal van handleidingen, fora en voorbeeldcode terug. Handleidingen van COBOL liggen vaak in stoffige archieven en code zit in gesloten mainframes. Daarom begrijpen AI-modellen deze taal nauwelijks.

lees ook

COBOL vs. AI: een race tegen de klok

Grote techbedrijven als Microsoft, Google en Amazon investeren nu in AI-tools om COBOL te begrijpen, om te zetten of uit te leggen. Start-ups leveren software aan die oude code ‘vertaalt’ of begrijpelijker maakt. Zo zou de drempel verlaagt moeten worden om COBOL-systemen eindelijk te moderniseren, zonder het risico om van nul af aan te moeten beginnen.

Waarom het nú moet

De tijd dringt. Organisaties die vasthouden aan mainframe systemen dreigen achterop te geraken, terwijl de economie afhankelijk blijft van die technologie. Wie AI slim inzet om COBOL te moderniseren, wint aan snelheid en toekomstbestendigheid. Men moet er alleen aan durven beginnen, en liefst zo snel mogelijk.