Nvidia maakt zijn snelle interconnect beschikbaar voor integratie met chips van derde partijen. Dat moet zorgen voor hogere prestaties dan PCIe, aangezien de koppeling met op chipniveau gebeurt.
Nvidia stipt op Computex meermaals de lancering aan van NVLink Fusion. De accelerator-specialist wil daarmee externe chipmakers in zijn ecosysteem betrekken. NVLink Fusion maakt het mogelijk om accelerators van Nvidia te koppelen aan CPU’s en accelerators van derden.
Wie nu ‘PCIe’ roept, maakt een begrijpelijke vergelijking. Het is immers al prima mogelijk om x86-chips en ARM-chips te koppelen aan Nvidia-hardware, zolang alles PCIe-compatibel is. NVLink Fusion brengt echter de belofte van hogere prestaties met zich mee, en combineert componenten op chip-niveau.
Krachtige lijm
Nvidia’s eigen NVLink-interconnect fungeert als een soort superkracht in de uitwerking van krachtige systemen. De interconnect lijmt componenten aan elkaar, maar is eigendom van Nvidia zelf. Je zag NVLink al aan het werk in bijvoorbeeld de Grace Hopper-superchip, waar de technologie twee Grace-chips en een ARM-CPU aan elkaar koppelde.
Met NVLink Fusion kunnen nu ook derde partijen van de kracht van NVLink profiteren. NVLink Fusion neemt de vorm aan van een chiplet op een die, naast de compute-component. Chipdesigners kunnen nu alternatieven voor Nvidia’s superchip ontwikkelen met componenten op maat. Denk dan niet aan een Grace-Hopper-superchip, maar bijvoorbeeld een Qualcomm-Hopper-alternatief, of een Blackwell-Fujitsu-chips voor supercomputers.
Qualcomm, Fujitsu, Marvell, Mediatek, Synopsys en Cadence werken al mee. De technologie maakt combinaties mogelijk van eigen op maat gemaakte CPU’s en accelerators en Nvidia’s krachtigste GPU’s, met bliksemsnelle communicatie tussen alle componenten zodat die als één geheel werken.