HPE biedt ontsnappingsroute uit VMware met VM Essentials

HPE biedt ontsnappingsroute uit VMware met VM Essentials

HPE stelt de virtualisatieoplossing VM Essentials beschikbaar. Met de lancering begeeft HPE zich verder op het terrein van VMware en biedt het misnoegde klanten een uitweg.

HPE kondigde VM Essentials vorig jaar aan tijdens Discover in Barcelona en vanaf nu is de virtualisatieoplossing algemeen beschikbaar. Het doel van de virtualisatie-oplossing is om bedrijven meer flexibiliteit te bieden en het beheer van hybride cloudomgevingen te vereenvoudigen. Hoewel HPE het niet expliciet gezegd wil hebben, presenteert VM Essentials zich als een uitweg voor bedrijven die willen ontsnappen uit VMware.

Virtualisatie is een nieuw domein voor HPE. Het bedrijf heeft stap voor stap maar in een snel tempo toegewerkt naar de lancering naar VM Essentials. Tijdens het Discover-evenement in juni zette HPE zijn eerste stappen in de virtualisatiewereld. De overname van Morpheus in november rolde de rode loper uit voor de aankondiging van VM Essentials in november.

Kosten en vendor lock-in

HPE weet welke gevoelige snaren het moet raken met VM Essentials. Veel organisaties kampen met stijgende kosten voor virtualisatie en willen meer keuzevrijheid om vendor lock-in te vermijden. HPE VM Essentials speelt hierop in door een open virtualisatieplatform te bieden met uitbreidingsmogelijkheden naar de Morpheus cloud management-oplossing.

Dit moet bedrijven helpen om de overstap naar een hybride cloudmodel eenvoudiger en vooral betaalbaarder te maken. HPE hanteert een voorspelbaar en eenvoudig te begrijpen prijsmodel op basis van het aantal sockets. Volgens HPE is VM Essentials eenvoudig op te schalen tot tienduizenden virtuele machines.

lees ook

Klaar in drie klikken: hoe HPE met Private Cloud AI het wiel (her)uitvindt

Daarnaast zet HPE in op flexibiliteit en ondersteunt het zowel VMware-hypervisors als de eigen KVM-gebaseerde hypervisor. Op vlak van hardware dien je nu nog in bezit te zijn van een (of meerdere) ProLiant Gen 11 of Gen 12-server, maar in de toekomst wil HPE het virtualisatiesysteem openzetten voor systemen van derde partijen.

Ontsnappingsroute uit VMware

De timing om de sprong naar virtualisatie te maken, kon niet beter voor HPE. De hervormingen die Broadcom doorvoerde in het VMware-portfolio sinds de overname, laten veel klanten misnoegd achter met forse prijsstijgingen en bundels die ze niet willen. Broadcom is enkel geïnteresseerd in de grootste klanten en voor de rest is het te nemen of te laten. Omdat migratie uit VMware niet zo eenvoudig en vooral een dure affaire is, zien veel bedrijven zich genoodzaakt daarop in te tekenen.

lees ook

Geen vertrouwen meer: Europese cloudprovider verhuisde 12.000 VM’s weg van Broadcom

Het is net voor die ontevreden VMware-klanten dat HPE’s oplossing een ontsnappingsroute kan bieden. Al zal je HPE nooit horen zeggen dat het wil concurreren met VMware. De lijn tussen integratie en migratie kan echter dun zijn. De lancering van HPE VM Essentials kan ook slecht nieuws betekenen voor partijen zoals Nutanix, die klaar stonden om een migratiestroom van boze VMware-klanten op te vangen.