Een bedrijf uit Florida plant om als eerste een fysiek datacenter op de maan te plaatsen. Dat datacenter moet vooral voor back-ups dienen. Hoewel de plannen concreet zijn, is er geen garantie op succes en al zeker niet op economische rendabiliteit.
Lonestar Data Holdings wil als eerste een datacenter naar de maan lanceren. Dat datacenter krijgt in ware Amerikaanse stijl de naam Freedom Data Center en zal de lucht ingeschoten worden op een Falcon 9-rakket van SpaceX in februari.
Lonestar is een start-up die ondanks de naam zijn hoofdkwartier niet in Texas, maar in Florida heeft. Het bedrijf verwijst naar al van voordelen voor een datacenter op de maan. Zo is de fysieke bescherming van de hardware in ieder geval gegarandeerd: criminelen zullen er niet aan komen prutsen. Lonestar merkt zelf op dat lage latency geen troef zal zijn van het project. Verder is de maan zeer geschikt als site voor back-ups: zelfs de grootste natuurrampen zullen de data op de maan niet aantasten.
Landen is niet eenvoudig
Daar staan enkele nadelen tegenover. Om te beginnen is landen op de maan niet zo simpel. De Amerikanen zijn er al geregeld in geslaagd, net als de Russen en meer recent ook de Chinezen en de Indiërs, telkens met door de staat georganiseerde missies. IM-1 van Intuitive Machines kreeg in 2024 de eer het eerste (en voorlopig enige) ruimtetuig te zijn gebouwd door een commercieel bedrijf dat de landing op de maan overleefde, al was het na landing een beetje scheefgezakt.
Lonestar gaat voor zijn datacenter in zee met Intuitive Machines. Het datacenter zit geïntegreerd in de nieuwe Athena-landeer die in februari naar de maan vertrekt.
Datacenter is trouwens een groot woord: denk eerder aan een server met communicatiecapaciteiten, aangedreven door zonne-energie. Binnenin zitten SSD’s die in principe koel moeten blijven. Dat is niet vanzelfsprekend. De ruimte is immers niet traditioneel koud. Aangezien de maan geen echte atmosfeer heeft en het datacenter dus in een vacuüm staat, is er niets om de opgewekte hitte eenvoudig aan over te dragen.
Imagine Dragons
Klanten van het Freedom Data Center zijn voorlopig de overheden van de staat Florida, het Isle of Man, AI-bedrijf Valkyrie en muziekband Imagine Dragons. Als het Lonestar lukt, is dat zeker een verwezenlijking. Of er dan een datacenterrevolutie start, is twijfelachtig. Het kost minder om een edge-datacenter ergens op een afgelegen plek op aarde neer te poten, met gelijkaardige resultaten en bijkomende bonus dat een technicus eventueel ter plaatse kan komen.
Lonestar heeft echter grote ambities. In 2022 liet het bedrijf al weten dat het op termijn nucleaire datacenters op de maan wil plaatsen.