‘AI kan duurzaamheid sterk bevorderen en compleet ondermijnen’

AI kan duurzaamheid bevorderen door energie-efficiëntie en hernieuwbare energie te ondersteunen, maar kan ook leiden tot verhoogd energieverbruik en milieuschade als de groei onbeheersbaar blijft. Schneider Electric onderzoekt verschillende scenario’s en geeft aan hoe we de juiste weg kunnen inslaan.

AI kan duurzaamheid zowel bevorderen als ondermijnen. Dat concludeert Schneider Electric aan de hand van een uitgebreid rapport waarin verschillende scenario’s aan bod komen. Het energieverbruik van AI groeit snel door de toenemende adoptie van generatieve modellen en de uitbreiding van datacenters, wat leidt tot zowel kansen als risico’s voor het milieu.

AI als positieve kracht

AI kan bijdragen aan een duurzamere wereld door efficiënt gebruik van energie en hulpbronnen te faciliteren. In de energiesector kan AI slimme netwerken optimaliseren, hernieuwbare energie integreren en het stroomverbruik in realtime balanceren.

Daarnaast verbeteren AI-gedreven toepassingen in transport, logistiek en landbouw de operationele efficiëntie en reduceren ze uitstoot. Innovaties zoals energiezuinige hardware, kleinere en zuinigere AI-modellen, en geavanceerde koelingstechnologieën helpen volgens Schneider Electric het energieverbruik van AI te beperken. Bovendien kan AI decarbonisatie ondersteunen door processen in industrie en gebouwen efficiënter te maken.

Schneider Electric is al een tijdje vocaal over deze mogelijkheden van AI. Dat hoeft niet te verwonderen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de omkadering van datacenters met elektrische- en koelingssystemen, en maakt ook oplossingen voor het elektriciteitsnet. Schneider Electric maakt hier de case dat AI in combinatie met eigen oplossingen, een positieve kracht kan zijn.

AI als ondermijnende factor

AI brengt een groeiende energievraag met zich mee, wil ook Schneider niet ontkennen. De training en inferentie van Large Language Modellen zijn energie-intensief. Dit leidt tot een grotere afhankelijkheid van datacenters, die vaak zwaar drukken op lokale elektriciteitsnetten.

Schneider Electric onderzoekt verschillende scenario’s, waarbij AI in de beste gevallen duurzaam groeit (blauw en groen), ongeremd energieverbruik veroorzaakt (geel), of een crisis in gang zet met energietekorten en wegkwijnend vertrouwen in de technologie (rood). Bron: Schneider Electric

Inefficiënt gebruik van AI, zoals het toepassen van grote generieke modellen voor eenvoudige taken, en het onbeperkt opschalen van AI-toepassingen kunnen leiden tot verspilling en hogere emissies. Schneider Electric waarschuwt voor een toekomst waarin AI onbeperkt groeit, aangedreven door snelle technologische vooruitgang en een ongekende vraag naar rekenkracht.

Deze groei kan dan leiden tot een explosieve toename in energieverbruik en legt aanzienlijke druk op de omgeving, met als gevolg een concentratie van macht en ongelijkheden in toegang tot AI-technologie. Zonder effectieve regulering en duurzame infrastructuur resulteert dit scenario in verspilling, milieuschade en een gebrek aan maatschappelijke balans.

Traject naar meer duurzaamheid

Schneider Electric benadrukt dat een duurzame toekomst voor AI haalbaar is met gerichte maatregelen. Innovaties in energiezuinige hardware, algoritmische optimalisaties en een verschuiving naar hernieuwbare energie zijn essentieel. Regulering, zoals certificeringen voor duurzame AI en energieverbruikslimieten, moeten brede toepassing vinden. Slimme netwerken, edge computing en efficiënte datacenterpraktijken kunnen helpen de druk op energie-infrastructuren te verlichten.

lees ook

‘AI kan duurzaamheid sterk bevorderen en compleet ondermijnen’

Als de groei van AI wel ongecontroleerd doorgaat zonder oog voor duurzaamheid, kan dit leiden tot een energiecrisis en ernstige milieuschade. De exponentiële groei van AI-infrastructuur kan volgens het onderzoek leiden tot overbelasting van netwerken, lokale energietekorten en maatschappelijke weerstand tegen AI.

Om de balans naar een duurzamere toekomst te verschuiven, is samenwerking tussen overheden, industrie en academische instellingen cruciaal. Beleidsmaatregelen, innovatieve technologieën en bewustwording van de milieu-impact van AI zijn onmisbaar, vermoedt Schneider Electric. Alleen door efficiëntie prioriteit te geven, kan AI zowel de technologie van de toekomst worden als een kracht voor een duurzamere wereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.