Zorgsector omarmt genAI, maar privacy en governance blijven obstakels

ai chatbot onpersoonlijk

Bijna de helft van de zorginstellingen wereldwijd gebruikt generatieve AI. Toch blijven privacy, databeveiliging en governance belangrijke obstakels bij bredere implementatie.

Uit een internationaal onderzoek van SAS en Coleman Parkes Research blijkt dat 46 procent van de zorginstellingen al gebruikmaakt van generatieve AI (GenAI). In andere sectoren ligt dat gemiddelde op 54 procent. Bovendien geeft 95 procent van de zorgorganisaties aan GenAI te hebben geïntegreerd of dat binnenkort te willen doen. Bijna alle respondenten (92%) hebben hiervoor al budget gereserveerd.

Gebruik van GenAI groeit, maar uitdagingen blijven

Toepassingen van GenAI in de zorg zijn onder meer automatische verslaglegging, ondersteuning bij onderzoek en het opstellen van gepersonaliseerde behandelplannen. Zorginstellingen zien vooral voordelen in efficiëntere data-analyse (89%) en beter risicomanagement (88%).

Tegelijkertijd liggen er belangrijke uitdagingen. Specifiek voor de zorg zijn er zorgen over strikte regelgeving, interoperabiliteit en bias in AI-modellen. De sector verwacht een versnelling in de adoptie van GenAI zodra deze knelpunten beter zijn aangepakt.

Privacy en governance onder druk

Hoewel het enthousiasme groeit, uiten veel zorginstellingen zorgen over de beveiliging van data. 77 procent van de besluitvormers in de zorg maakt zich hier zorgen over. Governance vormt een tweede struikelblok: slechts 9 procent vindt dat hun AI-governance goed geregeld is. Toch beschouwen veel organisaties governance niet als rem, maar als noodzakelijke voorwaarde om GenAI succesvol te implementeren.

De ontwikkeling van AI-toepassingen krijgt vandaag vaak voorrang op het inrichten van governance of modelbeheer. Dit zorgt voor risico’s, zeker nu veel modellen afkomstig zijn uit uiteenlopende bronnen. Zonder duidelijke richtlijnen dreigt het overzicht verloren te gaan.

Synthetische data biedt volgens het onderzoek kansen om uitdagingen zoals datakwaliteit en privacy aan te pakken. 46 procent van de zorginstellingen gebruikt al synthetische data of overweegt dit. Die data helpt ook bij het simuleren van zorgprocessen en supply chains.

Volgens de onderzoekers is het essentieel dat zorginstellingen investeren in governance en interoperabiliteit. Alleen zo kunnen ze het potentieel van AI ten volle benutten en het vertrouwen van medewerkers en patiënten behouden.