TSMC kijkt aan tegen een flinke Amerikaanse boeten omdat het chips voor Huawei heeft geproduceerd. De fabrikant geeft aan dat zoiets moeilijk te voorkomen valt, wanneer organisaties bestellingen plaatsen via tussenpersonen.
TSMC geeft aan dat het in een lastig parket zit. Het bedrijf kijkt aan tegen een miljardenboete omdat het per ongeluk chips voor Huawei heeft geproduceerd. Ook naar de toekomst zijn dergelijke vergissingen moeilijk te voorkomen, klinkt het.
Het concrete geval betreft een indirecte levering, waarbij het Chinese bedrijf Sophgo een bestelling had geplaatst bij TSMC. Sophgo staat niet op de Amerikaanse sanctielijst, dus de Taiwanese fabrikant heeft de chips volgens de normale procedures gefabriceerd. Alleen heeft Sophgo de geproduceerde chiplets dan doorgesluisd naar Huawei, die ze gebruikt heeft in de eigen Ascend 910C-processors.
Beperkte zichtbaarheid
TSMC geeft tijdens de bekendmaking van zijn financiële resultaten aan dat het dergelijke situaties vanuit zijn positie in de toeleveringsketen heel moeilijk kan voorkomen. “Onze rol beperkt onze zichtbaarheid op, en de informatie over, hoe de finale producten downstream gebruikt zullen worden. Die beperking maakt het moeilijk voor ons om te verzekeren dat halfgeleiders, gebouwd door ons, niet afgeleid zullen worden naar onvoorziene derde partijen.”
TSMC bouwt chips op basis van complexe designs die in GDS-bestanden worden aangeleverd. De fabrikant valideert die designs en herwerkt ze naar maskers voor fabricage. In dat proces kan de chipbouwer naar eigen zeggen niet vaststellen wie de werkelijke ontwikkelaar van de designs is, en al evenmin wat het einddoel ervan is.
TSMC waant zich met andere woorden een speelbal van de Amerikaanse sancties. Het bedrijf kan zich in eerste lijn aan de beperkingen houden, maar heeft geen mechanismen om verder misbruik te voorkomen. De Taiwanese fabrikant moet zich trouwens aan de exportregels houden, omdat de productielijnen gevuld zijn met Amerikaanse technologie. De VS eigenen zich wereldwijd het recht toe regels op te leggen een iedereen die met Amerikaanse technologie aan de slag gaat.