OpenAI past zijn strategie aan en kiest naast Nvidia ook voor AMD-chips om de AI-werklast efficiënter te verdelen
OpenAI werkt mogelijk aan zijn eigen AI-hardware en heeft Broadcom ingeschakeld om op maat gemaakte chips te ontwikkelen. Die moeten grote AI-werklasten verwerken. Dankzij de samenwerking heeft OpenaI toegang tot de beveiligde en uiterst geavanceerde fabrieken van TSMC, meldt Reuters. Naar verwachting gaan deze chips in 2026 in productie.
AMD versterkt OpenAI’s infrastructuur
OpenAI blijft een van Nvidia’s grootste klanten, maar door tekorten en stijgende kosten zet het bedrijf ook AMD’s MI300X-chips in. Door deze strategische verschuiving sluit OpenAI zich aan bij andere technologiebedrijven, zoals Microsoft en Meta, die hun afhankelijkheid van Nvidia proberen te beperken. Deze diversificatie is voor OpenAI broodnodig vanwege de hoge compute-kosten, die worden op deze manier geoptimaliseerd.
Ondanks de samenwerking met AMD en Broadcom blijft OpenAI investeren in zijn relatie met Nvidia, onder andere om aan de slag te gaan met Nvidia’s nieuwste Blackwell-chips. Daarmee kan het AI-modellen zoals ChatGPT blijven trainen. Concurrenten als Google, Microsoft en Amazon staan echter al een paar jaren verder in hun chipontwikkeling, dus OpenAI heeft mogelijk meer financiering nodig om een volwaardige chipproducent te worden.
Goed nieuws voor AMD
De interesse in AMD-hardware is goed nieuws voor AMD zelf. Dat wil concurreren met Nvidia, maar kampt met een kip en ei-verhaal: Nvidia is de grootste, dus heeft het uitgebreidste ecosysteem, dus is het populairst, dus blijft de grootste. Wanneer partijen als OpenAI de Instinct-accelerators van AMD ook omarmen naast de chips van Nvidia, worden die populairder en wordt het ecosysteem errond meer volwassen. Dat kan op zijn beurt verdere adoptie in de hand werken.