Google doet tegenvoorstel in monopolierechtszaak: “Extreme remedies worden afgeraden”

google monopolie

Google stelt enkele maatregelen voor om het monopolie rond zijn zoekmachine af te bouwen. Het bedrijf gaat in beroep tegen een eerdere uitspraak.

De Google-rechtszaak is één van de grootste antitrustprocessen in de Verenigde Staten van de eenentwintigste eeuw. In augustus kreeg Google officieel het label ‘monopolist’ opgeplakt: een uitspraak met mogelijk grote gevolgen. Google legt zich daar niet zomaar bij neer en heeft een tegenvoorstel ingediend bij het ministerie van Justitie (DOJ), die het in een blogpost samenvat.

lees ook

Google doet tegenvoorstel in monopolierechtszaak: “Extreme remedies worden afgeraden”

Volgens Google is de kern van de rechtszaak een contractenkwestie. Een van de redenen dat Google vandaag zo dominant is, is dat vele browsers en besturingssysteem Google als standaardzoekmachine aanbieden. Google betaalt daar ook stevige geldsommen voor, kwam tijdens de rechtszaak aan het licht.

‘Vrije’ keuze

Het tegenvoorstel van Google wilt dan ook vooral dit aanpakken. Google stelt voor dat concurrerende browsers zoals Apple Safari en Mozilla Firefox de zoekmachine kunnen blijven aanbieden en inkomsten genereren uit de samenwerking. Tegelijkertijd moeten browsers de mogelijkheid krijgen om overeenkomsten te sluiten met de zoekmachines waarvan zij vinden dat die de beste gebruikservaring biedt.

Een mogelijkheid die Google oppert, is om meerdere standaardzoekmachines over verschillende platformen en browsermodi toe te laten. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld op je smartphone een andere standaardzoekmachine hebt ingesteld dan op een tablet, of een andere zoekmachine gebruikt wanneer je in incognitomodus surft.

Google wil ook tot bepaalde graad meewerken aan de eis van DOJ om zijn zoekdominantie los te trekken van Android. Iedere Android-telefoon heeft vandaag de dag de Google-apps aan vooraf geïnstalleerd, maar daar kan verandering inkomen. Telefoonfabrikanten bepalenzelf welke zoekmachines ze aanbieden naast Google Search, wat in de EU al het geval is. Het moet ook eenvoudiger en duidelijker worden voor gebruikers hoe ze de standaardzoekmachine aanpassen.

Opvallend is dat Google de Gemini-app meeneemt in het voorstel, die in principe niet onderwerp is van de rechtszaak. Google lijkt erop te anticiperen dat Gemini in de toekomst wel onderhevig kan zijn aan antitrustclaims omdat het diep geïntegreerd zit in het ecosysteem van de techreus.

lees ook

Google doet tegenvoorstel in monopolierechtszaak: “Extreme remedies worden afgeraden”

Extreme remedies

Als het van Google afhangt, dan voldoen de voorgestelde tegenmaatregelen volledig aan de overtredingen die door de rechtbank zijn vastgesteld. Google hoopt zo te kunnen ontsnappen aan wat het als ‘extreme remedies’ omschrijft. Te vergaande maatregelen zouden niet alleen schadelijk zijn voor Google, maar ook voor consumenten en de hele Amerikaanse techindustrie, klinkt het. Google verwijst daarbij naar een hoop precedenten die dat argument kracht bijzetten.

Waar het tegenbod van Google bewust niet over spreekt, is het voorstel van DOJ dat de zoekreus zijn zoekdata zou moeten delen met concurrerende zoekmachines om hun producten te verbeteren. Die data zijn de geheime saus van de Google-zoekmachine en dus hoeft het niet te verbazen dat het die niet zomaar wil prijsgeven.

Vijgen na Pasen

Met dit tegenvoorstel bereidt Google zijn beroep voor. Dat zal plaatsvinden in april. Na het beroep zal duidelijk worden welke implicaties de rechtszaak voor Google. Het bedrijf kan een fikse boete krijgen, maar moet dus mogelijk enkele van zijn diensten afsplitsen.

Zelfs als het zover zou komen, is het nog maar de vraag of dat in de praktijk veel zal veranderen. Het monopolie van Google is stevig verankerd en mensen hebben de gewoonte om te blijven bij wat ze al kennen. Zelfs als de deuren van het internet worden opengetrokken voor andere spelers, is het twijfelachtig of die effectief een verschil kunnen maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.