De Europese Commissie biedt duidelijkheid over welke systemen binnen het toepassingsgebied van de AI-verordening vallen.
De Europese Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd om de definitie van een AI-systeem te verduidelijken. Deze moeten helpen bij de correcte toepassing van de regels uit de AI-verordening, die sinds 1 augustus van kracht is. De richtsnoeren zijn niet bindend en kunnen in de toekomst worden aangepast op basis van nieuwe inzichten en praktijken.
Richtsnoeren
De AI-verordening, waarvan de eerste regels sinds 2 februari van kracht zijn, deelt AI-systemen in op basis van risiconiveaus. Er zijn verboden systemen, risicovolle systemen en systemen die transparantieverplichtingen hebben. De nieuwe richtsnoeren moeten duidelijk maken wanneer een softwaresysteem als een AI-systeem wordt beschouwd onder deze wetgeving. Dit moet aanbieders en andere betrokken partijen helpen bij het naleven van de regels.
lees ook
Eerste AI Act-regels van kracht: Overzicht van verboden AI-praktijken en verplichtingen
De Commissie publiceerde deze richtsnoeren als aanvulling op eerdere documenten over verboden AI-praktijken. Ze benadrukt dat de richtsnoeren geen juridische verplichtingen opleggen, maar een hulpmiddel vormen voor de interpretatie en toepassing van de AI-verordening. De richtlijnen zullen indien nodig worden bijgewerkt op basis van praktijkervaringen en nieuwe technologische ontwikkelingen.
Eerste regels van kracht
Met de inwerkingtreding van de eerste bepalingen van de AI Act gelden nu al enkele beperkingen, waaronder een verbod op AI-gebruiksscenario’s die als onaanvaardbaar risicovol worden beschouwd. Daarnaast besteedt de regelgeving aandacht aan AI-geletterdheid en de juridische definitie van AI-systemen.
De Commissie heeft de ontwerprichtsnoeren goedgekeurd, maar nog niet formeel bekrachtigd. Verdere updates en aanpassingen blijven mogelijk.