EU eist details over recommandatie-systeem X in kader van DSA-onderzoek

De Europese Commissie verdiept haar onderzoek in X met enkele nieuwe eisen voor informatie. Zo moet X documentatie geven over zijn aanbevelingssysteem en commerciële API’s, en moet ht informatie bijhouden over andere zaken.

De Europese Commissie zet haar onderzoek naar X verder. Sinds 2023 loopt er een procedure tegen het platform omdat het zich niet aan de regels van de Digital Services Act (DSA) zou houden. De EU wil nu extra informatie verkrijgen van X.

Concreet verwacht de commissie dat X documentatie deelt over het aanbevelingssysteem onder de motorkap van X. X moet ook alle data bijhouden betreffende aanpassingen aan de algoritmes tussen 17 januari 2025 en 31 december 2025. Tot slot wil de EU toegang tot verschillende commerciële API’s en technische interfaces. Dat is nodig om een beter beeld te krijgen van hoe de contentmoderatie in zijn werk gaat.

Het onderzoek belooft interessant te worden. Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen en omgevormd heeft tot X, zet die zich af tegen moderatie op het platform onder het mom van absolute vrije meningsuiting. In de EU moeten grote platformen zoals X echter hun verantwoordelijkheid nemen onder de DSA om onder andere haatdragende content en misinformatie tegen te gaan.

X en Musk vs. Europese regels

De tegenstand van Musk en X tegen de Europese ambitie om technologieplatformen op haar grondgebied te reguleren, belooft echter niet kleiner te worden. Musk vond het eerder al nodig om zijn licht te laten schijnen op de Duitse politiek door zich uit te spreken voor Alternative fur Deutschland (AfD). Die partij geniet weinig sympathie bij klassieke politici omwille van extreemrechts gedachtengoed en banden met neo-nazi’s. In thuisland VS heeft Musk zich dan weer opgewerkt tot rechterhand van President Donald Trump, die de verkiezingen won met beloftes over massa-deportaties. Samen met Trump belooft Musk zich niet zomaar neer te leggen bij Europese regelgevingsplannen.

De Commissie van zijn kant is strijdvaardig. “We zijn vastbesloten te garanderen dat ieder platform dat in de EU aanwezig is, onze wetgeving respecteert. Die heeft als doen de online-omgeving eerlijk, veilig en democratisch te maken voor alle Europese burgers”, zegt Henna Virkkunen (Finland – Christendemocraten), Europees Vicepresident voor Techsoevereiniteit, Veiligheid en Democratie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.