Generatieve AI kan bedrijven helpen ESG-doelen te behalen door duurzaamheidsdata te vertalen, compliance te automatiseren en samenwerking te verbeteren.
Bedrijven maken steeds vaker gebruik van generatieve AI om te voldoen aan milieudoelstellingen en complexe ESG-rapportagevereisten, zegt Cognizant. De technologie helpt om duurzaamheidsdata te vertalen naar concrete bedrijfsinzichten en speelt een rol in het verbeteren van interne samenwerking. Het inzicht stelt (generatieve) AI in een ander daglicht, aangezien de explosie van de popularieit van de technologie veeleer gepaard gaat met zorgen rond duurzaamheid.
Over de kloof met AI
Veel bedrijven ervaren obstakels bij het integreren van ESG-strategieën doordat afdelingen zoals inkoop, IT en productie vaak los van elkaar opereren. Generatieve AI kan deze kloof overbruggen door data toegankelijk te maken voor de hele organisatie. Dat merkt Gregory Verlinden, Associate Vice President Analytics & AI bij Cognizant.
lees ook
‘Steeds meer bedrijven zetten generatieve AI in voor ESG-doelstellingen’
“Generatieve AI biedt ons de mogelijkheid om data niet alleen inzichtelijk te maken, maar deze ook toegankelijk te maken voor iedereen in de organisatie”, aldus Verlinden. “Dat betekent dat beslissingen sneller en op basis van actuele informatie kunnen worden genomen.”
De technologie ondersteunt niet alleen bij dataverzameling, maar ook bij het controleren van afwijkingen en het voorspellen van trends. Hierdoor kunnen bedrijven hun duurzaamheidsstrategieën efficiënter aanpassen aan de marktdynamiek. Volgens experts van Cognizant helpt dit om ESG-doelen niet alleen meetbaar, maar ook beter uitvoerbaar te maken.
Nieuwe noden met CSRD
Met nieuwe regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) groeit de noodzaak om gedetailleerde duurzaamheidsinformatie te delen. Generatieve AI kan compliance-processen automatiseren, wat de werklast vermindert en het risico op fouten verkleint.
“Bij Cognizant zien we dat AI een strategische rol kan spelen in het opzetten en onderhouden van ESG-rapportagesystemen. Dit gaat niet alleen over naleving, maar ook over hoe bedrijven zich kunnen onderscheiden door proactief met duurzaamheid om te gaan”, zegt Verlinden.
Daarnaast biedt AI inzichten die miscommunicatie tussen afdelingen kunnen voorkomen. Door data te vertalen naar concrete financiële en operationele voordelen, wordt het eenvoudiger om draagvlak te creëren voor duurzame initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn kosten-batenanalyses van duurzame investeringen en voorspellende analyses van toekomstige duurzaamheidsuitdagingen.
Toekomstperspectief
Generatieve AI lijkt een sleutelrol te gaan spelen in het behalen van ESG-doelen. Het stelt bedrijven in staat hun duurzaamheidsinspanningen beter te begrijpen en af te stemmen op strategische bedrijfsdoelen. Of het nu gaat om naleving van regelgeving of het inzichtelijk maken van duurzaamheidsmaatregelen, bedrijven die deze technologie inzetten, kunnen volgens Cognizant sneller inspelen op veranderende marktomstandigheden. Daarbij is het dan wel noodzakelijk dat generatieve AI zelf op een duurzame manier behandeld wordt.