AMD haalt bijna 34 procent van servermarkt binnen

AMD blijft marktaandeel winnen. In de lucratieve servermarkt kaapte de processorspecialist 33,9 procent van de omzet weg. Ook in de andere sectoren doet de chipmaker het goed.

AMD zette mooie resultaten neer in het derde kwartaal van 2024. Volgens Mercury ging 33,9 procent van de omzet in de servermarkt dit kwartaal naar AMD, na een omzetstijging van 2,7 procentpunt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel stijgt zo lichtjes vergeleken met het tweede kwartaal (0,1 procentpunt) en 0,9 procentpunt vergeleken met een jaar eerder.

Momentum

Die cijfers tonen aan dat het momentum van AMD in de servermarkt nog steeds significant is. Hoewel Intel het segment domineert, kan AMD klanten bekoren met de prijs-prestatieverhouding van zijn Epyc-processors. Een meer gestroomlijnde line-up helpt, net als de samenwerking met fabrikant TSMC. Die zorgt ervoor dat AMD’s chips op dit moment helemaal aan het voorfront van de technologische capaciteiten staan. De nieuwste chips zetten die trend verder.

lees ook

Intel en AMD gaan historische samenwerking aan om x86 te promoten

Kijken we niet naar het aandeel in de omzet, maar in verscheepte exemplaren, dan zien we een stijging naar 24,2 procent van 23,3 procent vorig jaar. Dat cijfer ligt iets lager, wat impliceert dat de duurdere high-end Epyc-processors het goed doen.

Vooruitgang op alle vlakken

Ook in de andere marktsegmenten laat de chipdesigner zich gelden. Het marktaandeel in de desktopmarkt steeg vergeleken met vorig jaar met 9,6 procentpunt tot 27,3 procent, gekeken op basis van omzet. In verscheepte chips ligt het aandeel nog iets hoger met 28,7 procent.

In de laptopmarkt heeft Intel een grotere voorsprong. Daar verkocht AMD 22,3 procent van de chips, goed voor 19,2 procent van de verdelen koek. Ook dat is een lichte stijging. Over het algemeen heeft AMD nu 24 procent van de processormarkt in handen, gekeken naar verkochte stuks, en 26,5 procent op basis van omzet.

AMD profiteert zo verder van de moeilijke periode die Intel doormaakt om zijn aanwezigheid in de CPU-markt de cementeren. De fabrikant is nog steeds een uitdager, maar wel een grote.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.